Aj beznádejne sivá podprsenka bude vďaka týmto tipom konečne snehobiela. Manžel tento nápad volá Snehulienka

Biela spodná bielizeň je nenahraditeľnou súčasťou šatníka každej ženy, pretože každá z nás má svetlú blúzku alebo šaty. Okrem toho to vyzerá jemne a žensky zároveň.

Avšak len v prípade, že bielizeň je naozaj biela, a nie sivá kvôli častému praniu, alebo žltá z pravidelného nosenia. Ako ale vyprať veci tak, aby zostali biele aj na dlhšiu dobu?

Podelíme sa s vami o pár vynikajúcich zlepšovákov na pranie spodnej bielizne.

Vaše obľúbené kúsky tak opäť získajú svoju zabudnutú belosť!

Samozrejme, môžete použiť bielidlo z obchodu, len to nie vždy funguje, a cena je často zbytočne vysoká.

Odporúčame používať osvedčené metódy, ktoré dokázali svoju účinnosť už miliónkrát. Dôležité je aj to, o akú tkaninu sa jedná, pretože metódy, ktoré odfarbujú bavlnené veci, dokážu beznádejne zničiť iné látky.

стирка белья

Bielenie bavlnenej bielizne

Vyváranie

Najstarší a najosvedčenejší spôsob bielenia bielej bavlny. Vyváranie pomáha zbavovať bielizeň sivej farby, vyblednutého vzhľadu a žltých škvŕn. Metóda je časovo náročná a vyžaduje si niekoľko vecí, ale výsledok stojí za to.

Budete potrebovať smaltovaný hrniec a drevenú varechu na miešanie.

Dno hrnca vysteľte bielou spodnou bielizňou.

Nalejte tam vodu a pridajte do nej polovicu nastrúhaného mydla. Hrniec následne položte na oheň, varte približne 30 minút a miešajte varechou. Potom opláchnite studenou vodou.

Ak podprsenka ležala v skrini dlhšie, než by mala, a vyzerá poľutovaniahodne, môžete do vody pridať aj kyselinu salicylovú (2 polievkové lyžice).

стирка белья без химии

Namáčanie do bielidla

Jedna z najstarších a najúčinnejších metód bielenia. Vďaka nej sa môžete zbaviť vyblednutých farieb, neodbytných škvŕn od potu a podobne. S týmto prostriedkom je nutné pracovať opatrne, aby sa nedotkol vašej pokožky.

Upozorňujeme, že s bielidlom to netreba nikdy preháňať, pretože chlór narušuje vlákna látky.

Zmiešajte si 3 litre vody s lyžicou bielidla a rovnakým množstvom prášku. Bielizeň následne ponorte do výsledného roztoku a nechajte ju  v ňom pol hodiny.

Počas tejto doby by mali všetky škvrny zmiznúť. Potom bielizeň dôkladne opláchnite striedavo v teplej a studenej vode.

стирка белья без порошка

Bielenie jemných tkanín bielizne

Spodnú bielizeň z čipiek, saténu a syntetiky je taktiež možné zachrániť. Napokon, bieliť môžete aj bez varu, namáčania a použitia bielidla. Lekárne a obchody ponúkajú rôzne prípravky, ktoré vás okamžite prekvapia svojou účinnosťou. Jeden z týchto spôsobov bude určite vyhovovať aj vám.

Jedlá sóda

Sóda je univerzálnym pomocníkom každej gazdinky. Čistenie špinavých, vyblednutých či zožltnutých vecí je pre sódu maličkosť. Sódou môžete vybieliť spodnú bielizeň z rôznych tkanín. Navyše, sóda dokonale dezinfikuje.

Nalejte do umývadla liter vody a pridajte do nej dve polievkové lyžice sódy. Bielizeň nechajte v tomto roztoku po dobu dvoch hodín a následne ju opláchnite v teplej vode.

стирка белья пищевой содой

Peroxid

Tento prípravok je ideálny pre čipkové spodné prádlo. Pôsobí jemne, preto už nemusíte mať obavy o jemnú čipku a syntetiku. Nezabudnite však, že syntetické látky musia byť namočené v studenej vode, aby zbytočne nezmenili svoj tvar.

Pridajte peroxid vodíka do vody: na liter vody je nutné použiť dve polievkové lyžice peroxidu. Bielizeň ponorte do roztoku, nechajte ju tam pol hodiny a potom prepláchnite. (Použite 3%-ný peroxid vodíka).

стирка белья с перекисью водорода

Amoniak

Chlorid amónny pomáha pri odstraňovaní žltých škvŕn, dokonca aj tých pomerne dosť starých. Jeho jedinou nevýhodou je ostrý zápach, s ním sa však vyrovná bežný avivážny prostriedok.

Polievkovú lyžicu amoniaku rozpustite v litri vody. Namočte do nej bielizeň a nechajte ju tam po dobu 10 hodín. Nakoniec dôkladne opláchnite pod studenou vodou.

как стирать белье руками

Biele spodné prádlo je mimoriadne citlivá vec, preto si vyžaduje náležitú starostlivosť. Biela bielizeň pomerne rýchlo nadobúda sivý odtieň, preto sa stáva, že neraz vyzerá neupravene. Bielenie môže túto situáciu zachrániť, ale tkanina sa môže z častého používania všetkých týchto prostriedkov časom rozpadávať.

V prípade, že sa neradi uchyľujete k radikálnym čistiacim a bieliacim prostriedkom, musíte si zapamätať pár jednoduchých pravidiel.

Začnime po poriadku: biele spodné prádlo by sa malo nosiť správne.

Nosenie svetlej podprsenky pod tmavými vecami je nielen nechutné, ale aj škodlivé pre danú tkaninu. Svetlá bielizeň pod tmavým oblečením siveje omnoho rýchlejšie.

как отбелить бюстгальтер

Najdôležitejšou vecou pri starostlivosti o spodnú bielizeň je správne pranie. Dôležité je tiež správne uskladnenie bielizne.

Je žiaduce, aby biela a farebná bielizeň boli od seba oddelené. Okrem toho, je nutné, aby ste bielizeň nenechávali na jednom mieste príliš dlho – to je dôvod, prečo začne žltnúť. Pred vložením bielizne do skrine sa uistite, že je dôkladne vyschnutá, pretože vlhkosť zohráva pri vzniku šedého zafarbenia nemalú úlohu.

Nezabudnite zdieľať tieto užitočné tipy aj s vašimi priateľmi na Facebooku.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Aj beznádejne sivá podprsenka bude vďaka týmto tipom konečne snehobiela. Manžel tento nápad volá Snehulienka”