Chrumkavé kyslé uhorky – nie nemusíte ich zavárať ani sterilizovať. Sú fakt super, že ich nebudete chcieť nikomu dať

Raz sme boli s manželom pozvaní na nezvyčajnú svadbu – rustikálnu. Pre rozmaznaných obyvateľov veľkého  mesta bola tradičná dedinská svadba obrovská rarita. Ak mám túto akciu stručne popísať, boli sme potešení a prekvapení. A aký to bol záťah! Stoly sa doslova prehýbali. Ale bolo tam jedno občerstvenie, kvôli ktorému som sa nehanbila ísť za mamou ženícha a požiadať ju o recept.

Uhorky na zimu bez sterilizácie

Svadobná mama Oľga odhalila tajomstvo bezkonkurenčného občerstvenia. V dedine „svadobných“ uhoriek bez octu na zimu pripravujú hneď bo zozbieraní z poľa, zalievajú ich vodou a nesterilizujú ich. Chuť uhorky je len jemne slaná, ale sú viac chrumkavé a voňavé. Zároveň sa pripravujú jednoducho a dobre sa skladujú.

Recept sme vyskúšali viac krát a s mamou sme si ho trochu prispôsobili chatovej verzii. Mama nakladá a solí uhorky na chate priamo do päťlitrových fliaš a plní vodou.

Ak si milí čitatelia stále myslíte, že uhorky vás nemôžu prekvapiť, počkajte. Recept, s ktorým sa s vami dnes podelíme, si zaslúži pozornosť. Ak pre nič iné, tak len preto, že lepšie, ako tieto „svadobné“ uhorky  u nás v redakcii nikto nejedol.

Ingrediencie sú rozrátané na trojlitrovú fľašu uhoriek. Pre päťlitrovú fľašu je potrebné množstvo zdvojnásobiť.

Ingrediencie

  • 2 kg uhoriek
  • 100 g soli
  • 1 l vody
  • 3 zväzky kôpru
  • 1 list chrenu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 ks čierneho korenia
  • 3 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička horčičného prášku
  • 1/4 čili papričky
  • 2 čerešňové listy
  • 2 listy čiernej ríbezle
  • 2 dubové listy

Postup :

1. Očistite uhorky a namočte ich na pár hodín do studenej vody. Práve vďaka tomu budú uhorky viac chrumkavé.

2. Dobre poumývajte nádobu, sterilizovať nebudeme.

3. Opláchnite kôpor, chrenové listy, listy čerešne, ríbezle a dubu pod studenou vodou, cesnak očistite.

4. Na dno nádoby dajte polovicu listov, čili papriku, cesnak a korenie. Uhorky poukladajte čo najtesnejšie.

5. Zohrejte vodu v hrnci a rozpusťte v nej soľ.

6. Zalejte ňou uhorky, zvyšné listy položte na vrch a zatvorte fľašu viečkom.

7. Aby ste dosiahli nakladané uhorky „na studeno“ spôsobom, soľte uhorky po dobu 5 dní. Potom vylejte nálev (nevyhadzujte korenie a bylinky), uhorky opláchnite kvôli bielemu nánosu, ktorý vznikne a zalejte čistou studenou vodou. O mesiac neskôr je príloha hotová. Takéto uhorky budú chutiť ako zo skla.

8. „Svadobné“ uhorky soľte 2 dni.

9. Po dvoch dňoch vylejte nálev, odstráňte cesnak a zelené listy a uhorky  dôkladne umyte pod tečúcou vodou.

10. Nálev prelejte cez gázu povarte ho, odstráňte penu, ktorá sa bude tvoriť.

11. Umyté uhorky dajte do čistých sterilizovaných nádob, pridajte trochu čerstvého kôpru a cesnaku (podľa chuti) a zalejte vriacim roztokom. Dobre uzavrite kovovými viečkami.

12. Sklá s uhorkami otočte hore nohami a nechajte ich takto jeden deň.

13. Nádoby skladujte na chladnom mieste.

Rada redakcie

Roztok na „svadobné“ uhorky by mali byť mútny. Ak sa v ňom objaví biely povlak, nemyslite si, že uhorky sú pokazené. Je to kyselina mliečna – prírodná konzervačná látka, vďaka ktorej sa uhorky budú dlho skladovať. Oplachovanie nie je potrebné. Pred konzumáciou umyte uhorky vo vode. Bon appetit!

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Chrumkavé kyslé uhorky – nie nemusíte ich zavárať ani sterilizovať. Sú fakt super, že ich nebudete chcieť nikomu dať”