Čím častejšie bude vaše dieťa chodiť naboso, tým lepšie. Potvrdilo to aj niekoľko vedeckých výskumov

Od chvíle, kedy sa deti začínajú učiť chodiť, ich rodičia nepustia von bez toho, aby im obuli na nohy topánky.

Hoci je to úplne logické a pochopiteľné, štúdia ukázala, že chôdza naboso je pre rozvoj detí skutočne dôležitá. A nielen pre deti, ale aj pre dospelých!

V prvých rokoch života dieťaťa sa naplno rozvíja  jeho zmyslový systém, čo umožňuje mozgu učiť sa, adaptovať sa a rásť.

Tento systém je zabezpečený našimi piatimi zmyslami – dotykom, zrakom, sluchom, vôňou a chuťou. Avšak dotyk je trochu nedocenený.

Chiropraktik Casey Flogal, člen Medzinárodnej asociácie pediatrov, tvrdí, že dva senzorické systémy, najmä proprioceptívny a vestibulárny, sú často ignorované aj napriek tomu, že sú mimoriadne dôležité.

Častejšia chôdza naboso pomáha zlepšovať vývoj týchto systémov a zlepšovať funkcie mozgu.

Propriocepcia je termín pre schopnosť porozumieť pohybu a polohe ľudského tela. Receptory v kĺboch, svaloch a iných tkanivách pracujú spoločne a vysielajú signály do mozgu.

Vestibulárny systém je na druhej strane zodpovedný za zmenu rovnováhy a koordináciu v priestore. Ním sa napríklad určuje ťažisko a poloha človeka.

Aby sa tieto systémy vyvíjali čo najlepšie, je potrebné im „poskytovať“ senzorické vstupy. Inými slovami, nenechávajte deti chodiť len v topánkach, pretože chôdza naboso poskytuje senzorický vstup do týchto spomínaných systémov, vďaka čomu následne putuje do mozgu.

Lekár hovorí, že nohy sú na to ideálne, pretože sú vybavené silnými neurologickými prepojeniami a množstvom senzorických buniek.

Topánky zabraňujú v rozosielaní tejto hmatovej spätnej väzby do tela, pretože senzory jednoducho nie sú ničím stimulované. A to všetko preto, lebo sa obávame, že si deti zrania nohy alebo sa nakazia nejakou chorobou, aj keď pravdepodobnosť je v skutočnosti dosť nízka.

Podľa lekára, schopnosť chodiť naboso, vedie k zlepšeniu neuromuskulárnej sily, a taktiež významne zlepšuje rovnováhu, koordináciu a schopnosti priestorovej orientácie.

Stimulácia nôh vedie k vyššiemu rozvoju mozgového centra.

„Je zrejmé, že keď sa naše deti hrajú v chladných podmienkach, chceme ich chrániť a držať v teple, no ak je vonku príjemné letné počasie, mäkká tráva, piesok či kamienky, nechajme ich, aby si vyskúšali chôdzu naboso!

Výsledkom je, že im poskytnete vynikajúcu platformu pre rozvoj vyššieho mozgového centra, zodpovedného za emocionálnu kontrolu, riešenie problémov, jazyk, sociálne zručnosti a sebavedomie,“ napísal lekár vo svojom článku.

Tieto dva zmyslové systémy a nové nervové spojenia sa môžu rozvíjať bez ohľadu na váš vek. Inými slovami, ak máte problémy s orientáciou a rovnováhou – občas vám môže pomôcť aj chôdza naboso.

„Kedy ste si naposledy vyzuli topánky a chodili len tak naboso po piesku, tráve alebo mláke? Urobte to spolu s vašimi deťmi! Je to úžasné – nielen že si vytvoríte bližší vzťah so Zemou, ale aj chôdza naboso vás môže vziať späť do detstva, kde môžete znovu spoznávať svet ako nové a vzrušujúce miesto … rovnako ako vaše deti.

Stručne povedané, nebojte sa vyzuť!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čím častejšie bude vaše dieťa chodiť naboso, tým lepšie. Potvrdilo to aj niekoľko vedeckých výskumov”