sobota, 27 júla, 2024

Do reštaurácií budete môcť ísť aj so svojim psíkom. Zákon to bude povoľovať

To, či do konzumnej časti reštaurácie bude môcť vstúpiť aj spoločenské zviera, zostane na zvážení každého prevádzkovateľa zariadenia verejného stravovania.

Ak ten dá zvieratkám zelenú, bude musieť pri vchode zabezpečiť označenie o povolení vstupu týmto domácim miláčikom. Ministerstvo zdravotníctva tak vychádza v ústrety širokej verejnosti a spolu s Úradom verejného zdravotníctva predloží novelu zákona do medzirezortného pripomienkového konania.

https://www.instagram.com/p/Bt8rP_igPCl/

V súčasnosti je vstup spoločenských zvierat do konzumných priestorov prevádzok verejného stravovania obmedzený, s výnimkou osôb so zdravotným postihnutím v sprievode psa so špeciálnym výcvikom.

K návrhu sa vyjadrila aj ministerka zdravotníctva Kalavská: „Umožnenie vstupu spoločenských zvierat do priestorov určených na konzumáciu stravy nesmie znížiť, respektíve ohroziť hygienickú úroveň prevádzky, ani ohroziť zdravotnú bezpečnosť podávaných pokrmov a nápojov. Z tohto dôvodu bude musieť prevádzkovateľ verejného stravovania doplniť v prevádzkovom poriadku požiadavky na hygienicko-sanitačný režim.“ Prevádzkovatelia si tak budú musieť pripraviť samostatné náradie, či jednorázové misky na napájanie zvierat.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa vyjadril, že o sprístupnenie tejto možnosti zákazníkom bude mať záujem až vyše 20- 30 % zariadení verejného stravovania. Nepôjde teda o  zariadenia školského stravovania ani o stravovacie prevádzky v zdravotníckych zariadeniach.

Za spoločenské zviera sa v zmysle vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva SR o ochrane spoločenských zvierat považuje napr. domestikovaný druh psa, mačky či králika.

Navrhovaná novela by mohla byť účinná už od budúceho roka.

https://www.instagram.com/p/Bs3XxqIDGwg/

Zdroj: bratislavskenoviny.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights