Len 16-ročná študentka bola nominovaná na Nobelovú cenu za mier. Pozrite sa kvôli čomu

Greta Thunberg

Greta Thunberg je aktivistka, ktorá spustila celosvetové štrajky proti klimatickým zmenám.

Greta Thunberg je jednou z 301 osôb nominovaných na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier. Toto 16-ročné dievča bolo nominované troma nórskymi poslancami. Greta Thunberg je švédska aktivistka i zakladateľka hnutia Youth Strike for Climate, ktorý sa venuje téme klímy. Práve ona spustila školský štrajk proti klimatickým zmenám, ktorý bol neskôr popudom pre dospelých.

20. augusta 2018 namiesto toho aby šla do školy, si sadla a štrajkovala pred budovou švédskeho parlamentu. Dievča malo so sebou transparent Skolstrejk för klimatet (preklad: školský štrajk z dôvodu klímy). Od tohto dňa každý piatok vynecháva školu aby protestovala pred Riksdagiem. Protestovala aj pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli aj v Londýne. V decembri 2018 umiestnil americký týždenník „Time” Gretu Thunberg na zoznam najvplyvnejších tínedžerov sveta.

Jednoosobový štrajk Grety Thunberg zmobilizoval mládež na celom svete. Školské štrajky proti klimatickým zmenám získavajú podporu čoraz viac ľudí.

 

 

Zdroj: elle.pl

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Len 16-ročná študentka bola nominovaná na Nobelovú cenu za mier. Pozrite sa kvôli čomu”
Verified by MonsterInsights