Nechávate svojich rodičov žiť samotársky život? Robíte chybu! V Číne je zakázané opustiť starších rodičov!

Ukazuje sa, že v mnohých krajinách sa už životný štýl staršieho človeka nelíši od životného štýlu mladých ľudí tak, ako to bolo kedysi. Niektorí dôchodcovia chodia na výstavy, trávia čas v kaviarni, iní  praktizujú jogu, a sú tiež takí, ktorí chodia na univerzity, aby sa zúčastnili prednášok. Všetci títo ľudia môžu byť v tej istej kondícii, ako ktorýkoľvek tínedžer!

Dnes sa dozviete niečo o tom, ako si žijú dôchodcovia v rôznych častiach sveta. Niet divu, že sa medzi nimi nachádza veľké množstvo storočných. V týchto krajinách sa štát stará o staršiu generáciu, preto stojí za to si od nich vziať príklad.

Japonsko

Japonsko je krajinou dlhovekých ľudí, kde majú ľudia staršej generácie zaručenú primeranú starostlivosť a pomoc. Už v roku 2000 sa Japoncom podarilo vyvinúť systém, prostredníctvom ktorého dôchodcovia nie sú ponechaní napospas osudu.

Starší ľudia nad 65 rokov sa obrátia na centrá pomoci dôchodcom, kde absolvujú špeciálny test. Výsledky testovania určujú mieru potrebnej pomoci, ktorú títo ľudia potrebujú.

Dôchodcovia v Japonsku sa môžu spoľahnúť na dodávku potravín priamo do domu, lekársku starostlivosť a opatrovateľské služby. Hovorí sa, že starší Japonci si za takéto služby priplácajú, no je to len  10% z ich celkových nákladov. Okrem špeciálnych centier je v krajine mnoho dobrovoľníkov, ktorí radi pomáhajú starým ľuďom. Japonci odmietajú domovy dôchodcov: týmto spôsobom sa šetria peniaze a dôchodcovia môžu žiť  pokojne v pohodí svojho domova.

Veľká Británia

Len v tejto krajine existuje minister pre osamelých ľudí. Hoci nevedie samostatné ministerstvo, táto osoba dohliada na prácu iných ministerstiev, ktoré majú moc pomáhať osamelým ľuďom. Sú medzi nimi nielen dôchodcovia, ale aj 14% anglického obyvateľstva.

V Británii existujú strediská, kde si v prípade osamelosti môžete „objednať priateľa“. Takýto človek ich v ťažkej chvíli vypočuje a podporí, úprimne a bezplatne.

Francúzsko

Vo Francúzsku sa nestretnete s jedinou osobou v dôchodkovom veku, ktorá bude len tak nečinne sedieť. Usporadúvajú sa tam špeciálne kurzy pre seniorov, kde sa môžu naučiť vyšívať, maľovať a všetko, na čo predtým nemali dosť času. Francúzski dôchodcovia chodia na výstavy, do kina, alebo na hodiny tanca.

Francúzi chodia na krúžky pre „ľudí tretieho veku“, v ktorých nielenže robia to, čo milujú, ale aj vo veľkom komunikujú s ľuďmi (nielen) ich vekovej kategórie.

Taliansko

Táto krajina má najvyšší počet dlhovekých ľudí na svete. Starší ľudia tu s radosťou trávia svoj čas posedeniami v kaviarňach alebo reštauráciách. Podľa niektorých informácií sú to práve títo dôchodcovia, ktorí takýmto zariadeniam vylepšujú zisky.

Osamotení talianski dôchodcovia často prenajímajú izbu študentom, čo je v konečnom dôsledku prospešné pre obe strany. Študenti ušetria peniaze a dôchodcovia sa radujú z toho, že sa majú s kým porozprávať.

Čína

V Číne existuje „Zákon o starších ľuďoch“. Hovorí, že deti sú povinné finančne aj duchovne podporovať svojich rodičov. Toto nariadenie je takmer nemožné dodržať z dôvodu „zákona o jednom dieťati“, ktorý už platí takmer tridsať rokov a len pred pár rokmi sa rozhodlo o jeho zrušení. Dôchodcovia však nevešajú hlavu a nepokúšajú sa komplikovať život svojich detí. Mnohí vedú aktívny životný štýl a venujú sa svojim milovaným koníčkom.

USA

V USA sa ľudia po celý svoj život snažia zarobiť si na pokojnú starobu a okrem vlastného úsilia im k tomu prispievajú aj schválené zákony. Bývalí vojaci a učitelia majú vyšší dôchodok ako ľudia iných z profesií.

Vek odchodu do dôchodku v Amerike je 65 rokov, ale aj vy sami sa môžete rozhodnúť, kedy sa rozhodnete odísť do dôchodku, na základe vlastných úspor a možností. Niektorí odchádzajú do dôchodku vo svojich 62 rokov. Kvalita života starších ľudí v Spojených štátoch priamo závisí od pracovných skúseností a oblasti, v ktorej pracovali.

Sun City je mesto v americkom štáte Arizona. Zvláštnosťou tohto obyvateľstva je to, že žijú tu ľudia výlučne v dôchodkovom veku. Ide o akýsi Disneyland pre dôchodcov, v ktorom môžu slobodne robiť to, čo si ich duša zažiada.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Nechávate svojich rodičov žiť samotársky život? Robíte chybu! V Číne je zakázané opustiť starších rodičov!”