sobota, 27 júla, 2024

Prečo nie je nutné učiť dieťa čítať už od ranného veku? Milí rodičia, toto je dôvod, prečo to robiť nemusíte

Dieťa, ktoré vie čítať vo veku dvoch alebo troch rokov, je hrdosťou nejedného rodiča. Samozrejme, je príjemné pochváliť sa o vašom malom zázraku. No potrebuje to aj samotné dieťa? Je správne zaťažovať jeho mozog čítaním už od útleho detstva? Určite sa nevyhnete rôznym názorom a kritike, ale existujú seriózne argumenty, prečo by ste to vašim deťom nemali robiť.

Dnes si povieme niečo o zvláštnostiach ranného vývoju dieťaťa a objasníme si, akým spôsobom by sa to mohlo skomplikovať.

Predčasný vývoj je v móde.

Každý druhý rodič je znepokojený tým, aby sa ich dieťa naučilo čítať, písať či vybudovať kozmické lode ešte pred dosiahnutím predškolského veku. Kto to však potrebuje viac – dieťa alebo rodičia?

Mnohí rodičia veria, že je dôležité naučiť dieťa čítať čo najskôr. Niekto si myslí, že je to indikátor vysokej inteligencie, a iní mu nedajú oddýchnuť, pretože susedovo dieťa zo štvrtého poschodia už v jeho veku vedelo dávno čítať. Dôvody môžu byť u všetkých odlišné, ale podstata sa nemení.

Faktom je, že budúca genialita dieťaťa nemá nič spoločné s predčasnou schopnosťou čítať. Hlavnou úlohou pre dieťa v 2 – 3 rokoch je spoznávať svet a rozvíjať sa prostredníctvom nenútenej hravej formy. Naučiť sa čítať si vyžaduje čas a odvádza pozornosť od slobodného hrania. Tento proces si vyžaduje koncentráciu a je v rozpore s prirodzenými potrebami dieťaťa.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Samantha Culver (@2ndtimemucky),

Písmená – príliš veľa informácií pre takýto skorý vek.

Existuje množstvo vecí, ktoré musí dieťa vedieť absorbovať počas prvých troch rokov:  farby, vône, hmatové vnemy. Dieťa sa zoznamuje s okolitým svetom, učí sa s ním komunikovať. Toto štádium vývoja je oveľa dôležitejšie ako písmená. Ich čas príde o niečo neskôr.

 

Až do 7 roku dieťaťa, nie sú vyvinuté časti mozgu, zodpovedné za rozpoznávanie písmen. Ak ich do toho začnete zapájať skôr, ako príde ten správny čas, môžete spôsobiť poškodenie iných častí mozgu. Ukazuje sa, že vysoký rozvoj individuálnych zručností, ako je čítanie, sa dosahuje na úkor znižovania inteligencie alebo komunikačných zručností.

Samozrejme, ak sa dieťa snaží čítať samé alebo si okamžite dokáže zapamätať abecedu, nezasahujte do toho. Je nutné si uvedomiť, že vždy budú existovať deti, ktoré majú na takéto veci talent. Potom by ste ho mali rozvíjať, no takou formou, aby to dieťa nerobilo nasilu, len preto, že to chcete vy.

Tým, že to robíte pod nátlakom, môžete dieťaťu odoprieť omnoho dôležitejšie veci.

Napríklad, takéto hrubé porušenie prirodzeného priebehu vecí môže ovplyvniť normálny vývoj reči – narušenie prirodzeného vnímania reči, zvukomaľby a výslovnosti.

Ukazuje sa, že ľavá polovica mozgu bude okrádať tú pravú, kde sa nachádza tvorivá a emocionálna stránka človeka. Hudobný sluch, schopnosť kresliť, zmysel pre rytmus a socializačné schopnosti sú tými vecami, o ktoré rodičia oberajú dieťa počas toho, ako ho nútia čítať od ranného detstva.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bharat Babies (@bharatbabies),

Môžete si spolu opakovať veci, tým nič nepokazíte. Musíte však okamžite pochopiť, či sa to páči aj vášmu dieťaťu alebo nie. Ak nie, potom má väčší zmysel umožniť dieťaťu zapájať sa do aktivít, ktoré sú vhodnejšie jeho veku: hrať sa s formičkami v pieskovisku, hrať sa s bábikami alebo autami. Nechajte ho naplno si vychutnať nádherný svet detstva.

Na to, aby sa dieťa naučilo čítať a písať, bude ešte stále dostatok času. Na tento účel boli vytvorené prípravky a prvé ročníky. Okrem toho, prax ukazuje, že čitateľské zručnosti sú u detí, ktoré čítali od raného detstva, rovnaké ako pri tých, ktoré sa to naučili až v škole.

Odborníci na rozvoj detí poukazujú na to, že oveľa dôležitejšie je, aby rodičia čítali deťom knihy. Tým rozvíjajú, posilňujú náklonnosť dieťaťa a vytvárajú vynikajúci základ pre jeho budúcnosť. Verte, že to bude prospešnejšie.

Každá matka vie, čo je pre jej dieťa najlepšie, ale my všetci máme sklony k preháňaniu a robeniu  veci, ktoré nie sú vôbec nutné. Preto by ste mali vždy myslieť na to, či dieťa skutočne potrebuje to, čo robíte.

zdroj:bbc.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights