Dedinský spôsob pestovania bohatej úrody paradajok: 5 trikov od skúseného záhradkára úplne zadarmo

 

Blíži sa sezóna pestovania obľúbených byliniek, ovocia a zeleniny v záhradkách, skleníkoch, či v byte na balkóne alebo na parapete.

Dnes sme pre vás zozbierali niekoľko jednoduchých typov na hnojenie sadeníc paradajok, ktoré posilnia rastlinku a postarajú sa aj o dobrú úrodu.

Čo rastlinkám chýba?

Podľa vzhľadu rastlinky sa dá presne určiť, čo paradajke chýba. Medzi základné faktory nedostatku živín patria nasledovné :

  • zažltnuté a zvädnuté listy, ako aj pomalší rast – nedostatok dusíka.
  • listy fialovejú, stonky sú tenké a vývoj je oneskorený – nedostatok fosforu.
  • hrany listov sú suché – nedostatok draslíka.
  • listy sú pokryté žltými škvrnami – nedostatok horčíka.
  • deformácia a žltnutie listov – nedostatok vápnika.

Je tiež dôležité nemýliť si príznaky ochorenia s obvyklými príznakmi nedostatku vlahy, ktoré sa vyznačujú pomalým rastom, žltnutím listov, deformáciou a bledou farbou. V tomto prípade je potrebné  mal závod postarať o dostatočné napájanie, osvetlenie a zvýšenie teploty okolia.

Ako pomáha hnojenie?

Vďaka živinám sú sadenice zdravé a silné,  tiež menej náchylné k chorobám. Hnojenie má pozitívny vplyv na rast a vývoj zeleniny:

  • podporuje tvorbu silných koreňov
  • stimuluje rýchle zakorenenie sadeníc
  • zvyšuje celkovú imunitu rastlín
  • chráni pred rozvojom chorôb
  • urýchľuje tvorbu plodov

Ako hnojiť paradajky

Skúsení záhradkári hovoria, že bez hnojenia nemôže žiadna zelenina ani ovocie rásť normálne – neprijme z pôdy dostatok živín. Práve preto vám prinášame zopár tipov na hnojenie.

Jód

Na prípravu hnojiva s jódom naplňte 10 litrovú nádobu s vodou a pridajte 10 kvapiek jódu. Hnojte maximálne 1-2 krát týždenne.

Cesnak

Ak rastlinka vädne alebo je často oslabená, skúste požiť cesnak na posilnenie ich imunity. 5 strúčikov cesnaku zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 20 minút na teplom mieste. Pridajte polievkovú lyžicu roztoku do litra vody a zalievajte dvakrát týždenne.

Droždie

Kvasinky sú vynikajúce na hnojenie paradajok. Do 3 litrov destilovanej vody bez chlóru pridajte 100 g zriedených kvasiniek a pol lyžice cukru. Roztok zakryte gázou a udržujte v teple, občas miešajte. Hnojivo bude pripravené na použitie po skončení procesu kvasenia. Stačí len zriediť pohár zmesi s 10 litrami vody a hnojiť raz mesačne.

Škrupiny

Škrupiny z vajec budú pre paradajky vynikajúcim zdrojom vápnika. Na prípravu takéhoto hnojiva dajte škrupiny z 3 – 4 vajec do trojlitrovej nádoby, zalejte teplou vodou a nechajte odstáť 2-3 dni. Paradajky zalievajte roztokom 2 krát mesačne.

Grunt z kávy

Vďaka pridaniu kávovej usadeniny sa pôda stáva drobivejšou a je nasýtená mnohými užitočnými látkami. Vďaka tomu bude zem obohatená o dusík a kyslík,  a výhonky budú rásť rýchlejšie.

Každý z prírodných hnojív dodá pôde svojím spôsobom chýbajúce látky a pomôže mladým sadeniciam stať sa zdravými a plnohodnotnými rastlinami. Vyskúšajte tieto užitočné tipy a nezabudnite ich zdieľať so svojimi priateľmi!

zdroj:sovkusom.ru 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dedinský spôsob pestovania bohatej úrody paradajok: 5 trikov od skúseného záhradkára úplne zadarmo”