Medovka je úplne zadarmo a dokáže malé zázraky. Pomáha pri nespavosti a oparom. Moja babka mi poradila čo všetko dokáže

Mnohí ľudia počuli o medovke (Melisse officinalis) len ako o rastline so sedatívnym účinkom, no to nie všetko!

Názov rastliny nie je náhodne odvodený z gréckeho slova melissa (včela). Jej vôňa je natoľko atraktívna, že jej nevedia odolať ani húfy včiel. Z jedného hektára plodov medovky možno získať až 150 kg medu s príjemnou vôňou a jemnou chuťou.

Medovka je skutočnou klenotnicou vitamínov a okrem príjemnej vône obsahuje aj obrovské množstvo biologicky aktívnych látok. Taníny, ktoré sú v nej obsiahnuté, pomáhajú pri otrave, črevných poruchách a majú hemostatický účinok.

https://www.instagram.com/p/Bw2CNhLALxz/

Kyselina rozmarínová sa dobre vstrebáva cez pokožku a vykazuje antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Prírodné antispasmodiká citronellol a geraniol pomáhajú pri kŕčoch hladkého svalstva a antiseptikum eugenolu je súčasťou mnohých známych anestetických a antimikrobálnych prípravkov.

Medovku tiež tvoria vitamíny skupiny B, vitamín C, horčík, železo, vápnik, meď a zinok.

Užitočné vlastnosti medovky

Medovka lekárska umožňuje človeku zrelaxovať, zmierňuje mnohé choroby, zlepšuje pamäť a omladzuje telo.

  1. U pacientov so srdcovým ochorením zmierňuje dýchavičnosť, zastavuje tachykardiu, zmierňuje bolesť v oblasti srdca a znižuje krvný tlak.
  2. Upravuje hormóny žien, zmierňuje nepríjemné pocity počas menštruácie. Pri pravidelnom používaní normalizuje cyklus a znižuje výskyt príznakov PMS.
  3. Pomáha vyrovnať sa s úzkosťou a stresom. Spolu s ďalšími prírodnými zložkami je súčasťou takých upokojujúcich liekov ako Novo-Passit a Persen.
  1. Pri nespavosti vám zabezpečí hlboký a dlhý spánok. Na rozdiel od voľno predajných liekov, nespôsobuje po konzumácii pocit únavy.
  2. Zmierňuje príznaky nadúvania a eliminuje koliku.
  3. Má spevňujúci účinok na telo, posilňuje imunitný systém.
  4. Priaznivo pôsobí na mozgoví cievy.
  5. Má tonizujúci účinok.
  6. Normalizuje chuť do jedla.
  7. Má protizápalový účinok.
  8. Pomáha zbaviť sa zlého dychu.
  9. Kúpele a obklady z medovky sú vhodné na reumatizmus, furunkulózu, popáleniny a podliatiny či oplachovanie pri liečbe parodontózy.
  10. Medovka sa dá použiť na boj proti nadmernej hmotnosti, vďaka svojej schopnosti aktivovať metabolické procesy, očistiť organizmus, odstraňovať toxíny.

Čaj z medovky je najstarším a najobľúbenejším spôsobom na využitie tejto liečivej byliny. Na jar a začiatkom leta postačia 3-4 čerstvé listy na 250 ml vriacej vody. V inom ročnom období sa na rovnaké množstvo vody použije jedna čajová lyžička sušených listov.

 

V prípade nervových ochorení, stresu a nespavosti sa môže čaj konzumovať každý deň. Ak pridáte medovku do zeleného čaju, tento nápoj vám pomôže rýchlejšie prekonať prechladnutie a zlepšiť imunitu.

Čaj z medovky je tiež určený pre hypertenzných pacientov, ľudí trpiacich cukrovkou, ako aj anémiu a iné ochorenia spojené s poškodením krvného zloženia.

Tinktúra z medovky má vyššiu koncentráciu ako čaj. Na pol litra vriacej vody potrebujete 2 polievkové lyžice sušenej medovky. Lúhujte minimálne 30 minút – nádobu prikryte a zabaľte do uteráka.

Takto pripravená tinktúra z medovky pomáha pri nadúvaní, kolike, neurózach a zažívacích ťažkostiach, arytmiách, vysokom krvnom tlaku, astme, ako aj pri silnom zvracaní u tehotných žien.

Alkoholová tinktúra z medovky sa zvyčajne pripravuje z vodky. Na 100 g sušenej medovky potrebujete pol litra vodky bez akýchkoľvek prísad. Nechajte lúhovať na tmavom mieste po dobu 3 týždňov. Konzumujte 15-20 kvapiek 3-4x denne.

 

Táto tinktúra pomáha pri rovnakých ochoreniach ako tá, ktorá je z vody. Je vhodná na oplachovanie ústnej dutiny pri bolesti zubov, ochoreniach ďasien a zápachu z úst.

Pomleté a čerstvé listy medovky sú vhodné pri aplikácii obkladov na vredy, vyrážky, akné. Kozmetické masky založené na báze medovkových listov dokážu zlepšiť pleť, vyhladiť jemné vrásky, zbaviť sa vyrážok, hydratovať a tónizovať.

Príjemná citrónová vôňa medovky z nej robí obľúbenú súčasť mnohých kulinárskych pokrmov: pečivo, šaláty, dezerty, originálne omáčky a marinády, nápoje. Je len potrebné si uvedomiť, že príchuť medovky sa pri tepelnom spracovaní ľahko stratí, takže je lepšie, ak ju pridáte krátko pred tým, ako je pokrm hotový.

Kontraindikácie

Medovka sa neodporúča používať v prípade individuálnej intolerancie a nízkom krvnom tlaku. V niektorých prípadoch môže využitie medovky spôsobiť zníženie sexuálnej túžby.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Medovka je úplne zadarmo a dokáže malé zázraky. Pomáha pri nespavosti a oparom. Moja babka mi poradila čo všetko dokáže”