Nedávajte si moju fotku na stenu, ale radšej svoje deti. Hovorí nový ukrajinský prezident

Ukrajina má nového prezidenta, Volodymyr Zelenskyj sa 20. mája stal oficiálnou hlavou štátu. Slávny komik okamžite povedal, že jedným z jeho prvých krokov bude rozpustenie parlamentu a zvolenie nových zákonodarcov. Rozhodol sa tak splniť svoj sľub, ktorý dal počas prezidentskej kampane.

„Vláda nie je riešením nášho problému, vláda je tým problémom,“ uviedol Zelenskyj vo svojom inauguračnom prejave, v ktorom citoval Ronalda Reagana – ďalšieho herca, ktorý sa stal prezidentom – z jeho inauguračného prejavu v roku 1981.

Po tom, čo rozpustil Najvyššiu Radu, povedal, že nové voľby sa budú konať za dva mesiace a že politici by mali tento čas využiť na preukázanie svojej hodnoty. Vyzval zákonodarcov, aby prijali protikorupčné zákony vrátane opatrení, ktoré by zbavili zákonodarcov ich imunity voči trestnému stíhaniu a zvýšili transparentnosť.

„Sláva Ukrajine!“, povedal 41-ročný Zelenskyj po vyhlásení, že rozpustí súčasný parlament.

Zatiaľ čo sa nový prezident s vervou pustil do svojej novej funkcie, nezaháľali ani zákonodarcovia, ktorí sa snažia vytvoriť novú koalíciu v snahe zabrániť jeho ďalším krokom. Rozpustenie parlamentu musí Zelenskyj najprv konzultovať so zákonodarcami a následne vydať dekrét.

Napriek týmto komplikáciám by bitka s opozičnými politikmi mohla byť najjednoduchším bodom na zozname nového prezidenta. Okrem boja proti korupcii sa Zelenskyj zaviazal ukončiť krvavý konflikt na východnej Ukrajine a sprostredkovať návrat vojnových zajatcov – bez toho, aby prenechal akékoľvek územie ruským separatistom.

https://www.instagram.com/p/Bx6pOcPFWMg/

Zelenskyj zvíťazil vo voľbách nad Petrom Porošenkom po tom, čo mu 73% voličov prejavilo svoju podporu. Bol to ohromujúci výsledok pre politického nováčika, ktorého predchádzajúce skúsenosti vo vláde sú takmer nulové: V ukrajinskej televízii je Zelenskyj známy tým, že hral na strednej škole učiteľa dejepisu, ktorý je zvolený za prezidenta Ukrajiny.

 

Vo svojej inauguračnom prejave vyzval ministrov a vládnych úradníkov, aby odstúpili, ak nie sú ochotní pracovať na zmene. Okrem toho vyzval lídrov kabinetu a ďalších, aby jeho portrét nevešali na steny svojich kancelárií.

„Naozaj nechcem mať svoje fotografie vo vašich kanceláriách, pretože prezident nie je ikonou, idolom alebo portrétom,“ povedal. „Namiesto toho si tam zaveste fotky svojich detí a pozrite sa na ne pri každom rozhodovaní.“

Zelenskyj dokončil svoj prejav tým, že povedal: „Celý život som sa snažil urobiť všetko, čo bolo v mojich silách, aby sa Ukrajinci zasmiali. To bola moja misia. Teraz urobím všetko, čo je v mojich silách, aby už Ukrajinci viac neplakali.“

zdroj: text.npr.org

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Nedávajte si moju fotku na stenu, ale radšej svoje deti. Hovorí nový ukrajinský prezident”