11 produktov, ktoré sú zakázané v rôznych krajinách sveta. Zvlášť prekvapujúci je bod 12!

V súčasnej dobe sa neraz stáva, že často konzumujeme to, čo je v iných krajinách zakázané, a naopak. Niektoré z týchto produktov sú buď nebezpečné alebo škodlivé pre naše zdravie. Produkcia iných ohrozuje populácie určitých druhov živočíchov. Ďalšie zakázané produkty sú jednoducho divné. Ste zvedaví, aké produkty sú vo svete zakázané a prečo?

Zhromaždili sme niekoľko zaujímavých príkladov zakázaných potravín, vrátane tých, ktoré ste pravdepodobne jedli viac ako len raz.

Konina

Spracovanie a konzumácia konského mäsa v Spojených štátoch amerických nie je zakázaná. Vláda však zakazuje porážku koní. Podľa výskumného inštitútu, súbor antibiotík a liekov, ktoré kone dostávajú, z nich robí nevhodný zdroj na prípravu jedál.

Losos z fariem

Farmy s lososmi v nás môže evokovať, že sa jedná o zdravé jedlo. Koniec koncov, morské plody ponúkajú rad zdravotných benefitov. No nie všetko je také, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Napríklad Austrália a Nový Zéland zakázali tento druh lososa, bežne označovaného ako „losos atlantický“.

A to všetko preto, že toxíny a antibiotiká sú široko zastúpené v strave týchto rýb. V dôsledku toho sa v lososoch hromadia chemikálie, ktoré môžu spôsobiť poškodenie zraku alebo rakovinu.

Casu Marzu

Už ste niekedy jedli syr, ktorý je plný lariev muchy? V USA ho jednoducho nenájdete. Sardínsky syr casu marzu je v tejto krajine zakázaný. Pri výrobe sa do syra pecorino vkladajú mušie larvy, ktoré prispievajú k „pokročilej fermentácii“. Niektorí uprednostňujú odstránenie lariev ešte pred samotnou konzumáciou, iní jedia syr spolu s nimi.

Larvy, ktoré sú „vyrušené“, sú schopné skočiť do vzdialenosti 15 cm. Z tohto dôvodu by si mali ľudia počas konzumácie chrániť svoje oči.

Kaviár Beluga

Vrstva boháčov si dlho vychvaľovala kvalitu tohto kaviáru. No ak sa na túto vzácnu pochúťku zameriame bližšie, zistíme, že sa získava z Kaspického mora. Americká vládna agentúra pre ryby a voľne žijúce živočíchy zakázala dovoz kaviáru, pretože bieluhy už patria k ohrozeným druhom morských živočíchov.

Žraločie plutvy

Keďže mnohé druhy žralokov sú ohrozené, v niektorých štátoch USA sú žraločie plutvy zakázané. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody, ľudia využívajú žraločie plutvy na prípravu ázijskej polievky. Z tohto dôvodu sa ročne zabije približne 100 miliónov žralokov. A aby toho nebolo málo, nadmerný rybolov znižuje celosvetovú populáciu týchto morských živočíchov.

Foie gras

Foie gras znamená „tučná pečeň“ husacia alebo kačacia, ktoré sú nasilu kŕmené kilogramami zrna, aby ich pečeň nabrala na objeme. PETA uvádza, že vtáky, ktoré sú násilne kŕmené, majú úmrtnosť 20-krát vyššiu, ako v kontrolnej skupine.

Okrem toho, foie gras sa vyrábajú iba od samcov, tie samičie sa posielajú na spracovanie do krmiva pre mačky.

Čokoládové vajíčka Kinder Surprise

Do zoznamu ďalších zakázaných výrobkov v Spojených štátoch patria aj čokoládové vajíčka Kinder Surprise. Tieto sladkosti majú v sebe ukrytú malú hračku, nachádzajúcu sa v plastovej kapsule. Ale americký zákon z roku 1938 zakazuje existenciu nejedlých predmetov v potravinách.

Malé deti nemusia vedieť, že je niečo vo vnútri, z tohto dôvodu môže dôjsť k uduseniu. Každoročne sa z batožín ľudí vyberú desiatky tisíc Kinder vajec. Čokoládoví fanúšikovia apelovali na vládu so žiadosťou o zmenu ich stanoviska, ale bezvýsledne.

Chlieb s bromičnanom draselným

Chlieb náš každodenný. Mnohí výrobcovia chleba používajú oxidačné činidlo nazývané bromičnan draselný na bielenie chlebového cesta a na zvýšenie jeho elasticity.

Táto látka však môže spôsobiť rakovinu štítnej žľazy a obličiek, ak ju konzumujete vo veľkých množstvách. Niektoré pekárne ju prestali používať. Ale iní, vrátane tých, ktorí pracujú v rýchlom občerstvení, ju stále používajú. Bromičnan draselný je zakázaný v Brazílii, Kanade, Číne a Európe.

Brómovaný rastlinný olej

Brómovaný rastlinný olej, alebo skrátene BRM zabraňuje separácii citrusových príchutí v nápojoch sýtených oxidom uhličitým a športových nápojoch. Táto kontroverzná zložka je zakázaná v Európe a Japonsku, ale nie v Spojených štátoch. BRM obsahuje bróm, ktorý má vlastnosť hromadiť sa v tele.

Mlieko s rastovým hormónom

Syntetický hormón zvyšuje produkciu mlieka u dojníc. Samotné, rBGH mlieko má malý vplyv na ľudí. Vedci sa však obávajú, že manipulácia s rastovými hormónmi u kráv môže zvýšiť ďalší hormón nazývaný rastový faktor podobný inzulínu.

Ten zase môže napodobniť účinok ľudského rastového hormónu niektorými škodlivými spôsobmi, ako je napríklad zvýšenie rizika vzniku rakoviny prostaty alebo rakoviny prsníka. Kanada a európske krajiny zakázali rBGH, ale USA nie.

Olestra

Najhoršie na potravinách, ktoré jeme, je, že takmer nikdy nepoznáme všetky ingrediencie, z ktorých sú vyrobené. Príkladom zložky, o ktorej ste pravdepodobne nikdy nepočuli, je olestra. Olestra je náhrada syntetického tuku; má nulový obsah kalórií a prechádza tráviacim traktom bez absorpcie.

Vyzerá to ako veľký skvelý objav, najmä ak si kúpite občerstvenie s nízkym obsahom tuku. Táto látka sa však dostala pod paľbu kritiky kvôli závažným vedľajším účinkom, vrátane hnačky, nadúvania, a žalúdočných kŕčov. V dôsledku toho sa regulačné orgány v Kanade a Spojenom kráľovstve rozhodli túto látku zakázať. K zoznamu zakázaných potravín tiež pridali produkty, v ktorých sa olestra nachádza, napríklad čipsy.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “11 produktov, ktoré sú zakázané v rôznych krajinách sveta. Zvlášť prekvapujúci je bod 12!”