9 silných filmov, ktoré uvidíte raz a zapamätáte si ich do konca života

Budeme úprimní: v nekonečnom prúde, ktorý nám každoročne prináša svetový filmový priemysel, je podiel slušných filmov pomerne malý. To isté však možno povedať o akejkoľvek oblasti umenia.

Vždy existuje len niekoľko nezabudnuteľných príkladov, čo môžete ľahko vidieť, keď si spomeniete na 10 filmov, ktoré vo vás zanechali nezmazateľný dojem. Koľko rokov vám trvalo, kým ste ich napočítali 10?

Ak sa bojíte, že si necháte ujsť vynikajúce filmy, máme pre vás 9 tipov, ktoré vám budú v hlave rezonovať pokojne aj niekoľko rokov…

  1. Odpočítavanie (2010)

Hodnotenie: 7,1/10

Nad Spojenými štátmi visela ďalšia teroristická hrozba. Celú záležitosť skomplikovala skutočnosť, že tentoraz boli bomby rozmiestnené americkým jadrovým expertom, ktorý, keď slúžil v Iraku, bol rozčarovaný vládou USA a konvertoval na islam.

Poslal video záznam do ústredia CIA, v ktorom oznámil, že ukryl tri bomby hromadného ničenia na troch rôznych miestach v meste. Na druhý deň ho chytia a vykonávajú sériu výsluchov, ktoré neprinášajú žiadne výsledky. CIA žiada o pomoc vyjednávača pod skratkou H, muža, ktorý sa nebojí použiť akékoľvek metódy, hlavné je, aby do vyšetrovania prípadu vniesli viac svetla.

  1. Brimstone (2016)

Hodnotenie: 7,1/10

Nemá žena menom Liz žije so svojím manželom a dvoma deťmi. Je pôrodná asistentka a komunikuje prostredníctvom posunkovej reči, niekedy za pomoci svojej dcéry. Jej život nie je dokonalý, no je pokojný a šťastný.

Všetko sa zmení, keď sa v miestnej cirkvi objaví nový Reverend. Liz okamžite pochopí, že jej život, rovnako ako život celej rodiny, je v nebezpečenstve. Reverend sa pomaly snaží vziať Liz všetko, čo je jej drahé. Žena však musí utiecť nielen od Reverenda, ale aj  od duchov zo svojej minulosti…

  1. Mlčanie (2016)

Hodnotenie: 7,2/10

Príbeh dvoch jezuitov, Sebastiena a Francisca, ktorý v sedemnástom storočí odišli do Japonska, kde bola zakázaná kresťanská viera a či akékoľvek kontaktovanie sa s cudzincami. Tam sú svedkami prenasledovania kresťanov vládou, ktorá chce Japonsko očistiť od vplyvu Západu. Obaja tam prišli, aby našli otca Cristovaa, ktorý sa vraj vzal svojej viery.

Nakoniec sú priatelia oddelení a Sebastian sám pokračuje v cestovaní po krajine. Prečo Boh mlčí, kým jeho deti trpia?…

  1. Saulov syn (2015)

Hodnotenie: 7,5/10

Osvienčim, 1944. Saul Auslander je maďarský židovský väzeň a člen Sonderkommanda. Jeho úlohou bolo vyprevádzať väzňov, ktorí neustále prichádzali do tábora, na ich poslednú cestu.

Medzi tisíckami ľudí, ktorí prechádzali plynovou komorou, sa objavil aj jeho vlastný syn. Keď ho Saul spozná, rozhodne sa jeho telo za každú cenu pochovať so všetkou dôstojnosťou, ktorá tomu prináleží. Odteraz je toto jeho jediný cieľ v tomto roztavenom tábore smrti, ktorí sa pekelne líši od reálneho života…

  1. Život Davida Galea (2003)

Hodnotenie: 7,6/10

David Gale – muž, ktorý sa snažil žiť podľa svojich princípov, ale v bizarnom zvrate osudu bude tento oddaný otec, populárny profesor a horlivý oponent trestu smrti, odsúdený na trest smrti za vraždu a znásilnenie jeho kolegyne Constance Harrawayovej. Tri dni pred vykonaním trestu, Gale súhlasí, že ponúkne rozhovor reportérke Bitsy Bloomovej.

Novinárka si však čoskoro uvedomuje, že jej účasť v tejto záležitosti nebude obmedzená len na jeden rozhovor a že život tohto muža je v jej rukách. Začína skúmať hrozné udalosti, súvisiace so ženinou smrťou a uvedomuje si, že v stávke je jej vlastná bezpečnosť…

  1. Padlé ženy (2002)

Hodnotenie: 7,8/10

Tri mladé ženy, Rose, Bernadette a Margaret, ktoré sa ocitnú v kláštore sv. Terezy v dôsledku svojich hriechov, sú vystavené telesným trestom, poníženiu a bezplatnou prácou v práčovni 364 dní v roku.

Ide o miesto, kde sa môžu buď zblázniť, alebo sa stať poslušnými bábkami vôle niekoho iného. Ženy sa však rozhodnú, že sa pokúsia z tohto kláštora utiecť…

  1. Dogville (2003)

Hodnotenie: 8/10

Mladá Grace, unikajúca od skupiny gangstrov, nachádza spásu v malom mestečku Dogville, niekde v Skalnatých vrchoch. Miestni obyvatelia sú pripravení ukryť ju a na oplátku nepotrebujú vôbec nič, okrem pomoci okolo domu alebo starostlivosti o deti.

Avšak milé mesto Dogville sa postupne zmení na väzenie. Žena sa stane otrokom, je ponižovaná, znásilnená, spútaná, no aj napriek tomu nezabúda na priateľské správanie. Pokrytectvo a podlosť  obyvateľov prekračuje všetky hranice a jedného dňa budú za to musieť zaplatiť…

  1. 12 rokov otrokom (2013)

Hodnotenie: 8,1/10

Život Solomuna Northupa, vzdelaného černošského hudobníka zo štátu New York, sa v okamihu zmenil na nočnú moru. S prísľubom pracovnej fušky odchádza do Washingtonu, kde je unesený. Solomun stráca vedomie a keď sa mu už podarí nadobudnúť vedomie, uvedomí si, že z neho urobili otroka.

Jeho majitelia sa neustále menia a muž žije hrozným životom amerického otroka bez akejkoľvek nádeje na oslobodenie. Solomun na vlastnej koži zažije, čo je to ľudská krutosť, nemilosrdnosť a ľahostajnosť, ktoré sa stali súčasťou života otrokov.

  1. Mandarínky (2013)

Hodnotenie: 8,2/10

Abcházsko, rok 1992. Starobylá estónska obec, ktorá sa nachádza na malebnom mieste medzi horami a morom, sa stala prázdnou: zostal tam len majiteľ obchodu Ivo, jeho sused, majiteľ mandarínkovej plantáže Margus a miestny lekár Johan. Došlo k vojenskému konfliktu medzi Gruzíncami a Abcházskymi, ktorý zasiahol aj toto odľahlé miesto.

Po boji nájdu Ivo a Margus jedného preživšieho čečenského žoldniera menom Ahmed, ktorý bojuje na abcházskej strane. Ivo vezme Ahmeda do svojho domu, aby ho vyliečil. V noci Margus zistí, že v bitke prežil ešte jeden človek – gruzínsky vojak. Ten bol taktiež odvedený do Ivovho domu, aby sa o neho mohli postarať. Pod jednou strechou sa tak ocitnú dvaja bojovníci znepriatelených strán…

Poznáte nejaký film, na ktorý nikdy nezabudnete?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “9 silných filmov, ktoré uvidíte raz a zapamätáte si ich do konca života”