Dilema nejedného človeka: umiestniť rodiča do domova dôchodcov alebo nie?

Normy morálky a legislatívy vyžadujú, aby sa rodičia starali o svoje dieťa až do dosiahnutia jeho plnoletosti. Neexistuje však žiaden zákon, ktorý by zaväzoval deti, aby sa po nástupe do dôchodkového veku postarali o svojich rodičov.

Pri rozhodovaní o tom, či sa človek postará o svoju mamu alebo otca, príde na rad premýšľanie o životných hodnotách a zvažovanie praktických možností.

Kto má pravdu: ten, kto obetuje svoju prácu a osobný život, aby bol neustále v blízkosti starého človeka, alebo ten, kto pomáha dôchodcovi nájsť miesto v domove dôchodcov?

V spoločnosti panuje názor, že deti by sa mali starať o svojich rodičov rovnako, ako sa oni starali o ne, keď ešte boli malé.

Poďme si to trochu rozanalyzovať:

materská dovolenka trvá maximálne tri roky, potom dieťa ide buď do jaslí alebo do materskej školy a následne do školy. Na druhej strane, dôchodca potrebuje mať svoje deti nablízku omnoho dlhšie ako len tri roky.

Starostlivosť o dôchodcu zahŕňa aj povinné poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Mladé matky zvyčajne volajú lekára hneď, ak sa s ich dieťaťom nie je niečo v poriadku. Ale potom, keď zostarnú a začnú od svojho dieťaťa očakávať, aby sa stalo kompetentným v otázkach zdravia a snažilo sa vyliečiť ich ťažké alebo chronické ochorenia.

Bez toho, aby sme si uvedomili, že samoliečba ich môže stáť život. Pamätajú si, ako boli deti odovzdané do rúk vychovávateliek či učiteliek, zatiaľ čo oni išli do práce, ale keď im teraz ponúknete pomoc sestier, odmietnu.

Z prieskumov a štatistík zozbieraných v zahraničí vyplýva, že napríklad v USA žijú v opatrovateľských domoch len 3% seniorov. Dôkazom toho bolo aj sčítanie obyvateľstva v roku 2010.

Väčšina osamelých starčekov a stareniek v Amerike si vyberá domácu starostlivosť, vzhľadom na životné náklady. Spočiatku reagujú na dom dôchodcov rovnako ako deti reagujú na materskú školu.

Odborníci odhadujú, že v roku 2007 potrebovalo dlhodobú pomoc 12 miliónov Američanov. Približne 63% z nich bolo starších ako 65 rokov, zvyšok – mladší.

Potrebujú nasledujúcu pomoc a služby

  1. Kvalifikované zdravotné sestry
  2. Fyzioterapeutov
  3. Pomoc pri upratovaní (upratovanie domu a osobná starostlivosť)
  4. Pracovníkov z geriatrie
  5. Pomoc pri zraneniach
  6. Poradenstvo a špeciálna príprava jedla

Len málo ľudí dokáže uspokojiť tieto špecifické potreby. Preto premýšľajte o sestre, osobe, ktorá im môže poskytnúť odbornú pomoc. Bohužiaľ, takejto opatrovateľke musíte platiť nemalé peniaze. A keď vám ostanú peniaze len na jedlo a účty, táto možnosť je úplne vylúčená.

Musíme urobiť ťažké rozhodnutie. Zvážiť všetky výhody a nevýhody chorého dôchodcu v takomto domove.

  1. Bezpečnosť

Keď si človek nie je schopný samostatne zabezpečiť svoje každodenné potreby, bežné veci, ktoré predtým používal, mu môžu spôsobiť zranenie. Ide o ostré predmety, domáce chemikálie, plynové a elektrické spotrebiče. Osoba so zdravotným postihnutím je navyše potenciálnou obeťou podvodníkov. V domove dôchodcov sú všetky tieto riziká minimalizované.

  1. Život podľa plánu

V opatrovateľských domoch je život naplánovaný: presný denný režim, stravovanie, spoločenské podujatia. To má pozitívny vplyv na organizáciu procesu hojenia. Zároveň však vytvára pocit predurčenia budúcnosti alebo obmedzenej slobody.

 

  1. Aktívny spoločenský život

Pri pobyt v zariadení pre seniorov má dôchodca možnosť komunikovať s ľuďmi, ako je on, so svojimi rovesníkmi. Ak by bol neustále doma medzi štyrmi stenami, s vonkajším svetom by nemal žiaden kontakt.

V takomto zariadení sa dôchodca cíti ako člen spoločnosti, čo vedie k aktívnemu životnému štýlu na základe jeho najlepších schopností a možností. V tomto prípade môžu k nemu prísť príbuzní pokojne aj každý deň na niekoľko hodín medzi prácou a starostlivosťou o malé deti.

  1. 24-hodinová starostlivosť

V domove dôchodcov môže byť staršiemu človeku poskytovaná nepretržitá lekárska pomoc a asistencia.

Dospelé deti, ktoré trávia väčšinu dňa v práci, zarábajú na živobytie pre seba a svojich starých rodičov, môžu byť s dôchodcom len niekoľko hodín denne, ak vôbec. Takýmto spôsobom sa rýchlejšie privedú do hrobu. Koniec koncov, ak o chorého nie je postarané, jeho choroba bude postupovať.

  1. Náklady na služby

Áno, každý domov dôchodcov stojí určitú sumu peňazí. Na tom nie je nič nenormálne. Koniec koncov, každá vysoko kvalifikovaná pomoc stojí peniaze.

Domov dôchodcov sa vytvára v každom meste práve preto, že je to potrebné. Ak by neexistovali starší ľudia potrebujúci pomoc, neexistovali by ani podobné inštitúcie. Je načase stavať sa k ich existencii s pokojom.

Domov pre osamelých starších ľudí sa stáva ich spásou. Hovoríme o tých, ktorí nemajú žiadnych príbuzných. Títo ľudia majú právo byť v opatrovateľskom dome zadarmo. Ale rozhodnutie usadiť sa v ňom by sa malo naďalej prijímať nezávisle. Posledné slovo má predsa len vždy dôchodca.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dilema nejedného človeka: umiestniť rodiča do domova dôchodcov alebo nie?”