Vymenila som si s manželom povinnosti na 1 týždeň. Takto to dopadlo…

Rozdelenie práce je jednou z najkontroverznejších otázok medzi partnermi žijúcimi v jednej domácnosti. Upratovanie zaberie veľa času a väčšinu tejto práce zvyčajne vykonávajú ženy. Dokonca aj keď obaja dospelí pracujú, ženy vykonávajú väčšinu neplatenej domácej práce.

 

Jeden muž nedávno zistil, čo také je domáca práca, a do akej miery to nie je ženská práca. Takto znel jeho prvý príspevok na sociálnej sieti:

„Myslel som si, že moja žena a ja sme zdieľali domáce práce pomerne vyvážene. Ja som sa staral o zlepšenie dvora, bol som zodpovedný servis nášho automobilu a pripravoval som raňajky. Moja žena robila zvyšok. Vždy sa sťažovala a mrmrala, že toho robí viac, ja som si však myslel, že len zbytočne preháňa.

Potom dostala nápad, aby sme si na týždeň vymenili svoje povinnosti. Ja som súhlasil, mysliac si, že by som si tak mohol aspoň trochu oddýchnuť od svojej „tvrdej práce.“

O dva dni neskôr si uvedomil, aká to bola chyba. Dva dni stačili na uvedomenie si toho, koľko úsilia si vyžaduje domáce upratovanie, a nielen to. „Bol som zodpovedný za všetko – počnúc od varenia, končiac poliklinikou a školu. Nemal som takmer žiaden voľný čas, niekedy som ani len nestihol umyť riad či objednať hotové jedlá,“ sťažoval sa.

Po 48 hodinách priznal, že sa mýlil, a požiadal o pomoc, ale jeho žena ho odmietla a povedala, že dohoda bola uzavretá na jeden týždeň, a úprimne povedala, že si ešte nestihla oddýchnuť.

„Kým som ja varil, čistil, umýval, nakupoval potraviny a dohliadal na chod domácnosti, ona sa jednoducho sa zabávala s našimi deťmi. Keď bolo po všetkom, povedal som jej, že teraz chápem jej pohľad, no nahneval som sa, pretože na mňa hodila všetku túto nevďačnú prácu.“

 

A položil otázku: kto je v nepráve – on alebo ona?

Samozrejme, používatelia boli jednohlasní. Ako poznamenal jeden človek, „tvrdú práca“, ktorú manžel robil, nebolo ničím v porovnaní s každodennými povinnosťami varenia a výchovy detí. „Práca na dvore a údržba vozidla sú jednorazové úkony, tak ako aj príprava raňajok,“ povedal ďalší.

Iný poukázal na to, že mnohé z týchto vecí, ako je kosenie trávnika alebo výmena oleja v aute, môžu byť odložené na neskôr, keďže vy potrebujete kŕmiť, kúpať a obliekať deti aj niekoľkokrát denne. A ako si mnohí čitatelia všimli, týždeň zmätku a nepokojovp sa len sotva môže vyrovnať tým rokom, kedy neochotne pomáhal svojej žene s domácimi prácami.

Jeden užívateľ však odsúdil jeho ženu. „Manželstvo je partnerstvo. Ak nie ste v pohode, a vaša žena vám nepomôže, aktívne tým škodí vášmu vzťahu.

Ale väčšina sa rozhodla, že a) manželka si zaslúži týždňovú prestávku, a b) ak tento manžel skutočne niečo pochopil, potom mu nebude vadiť ani nedostatok pomoci zo strany jeho manželky.

Pointa spočíva v tom, že manžel niekoľko rokov v takejto situácii neveril svojej žene, keď povedala, že je unavená. „Odmietli ste počúvať, vcítiť sa a premýšľať o všetkom, čo povedala, kým ste to nezažili na vlastnej koži. Blahoželáme, práve ste dostali informácie z prvej ruky o časti rodinného života vašej ženy, ktorú ste odmietli prijať a pochopiť,“ súhlasili čitatelia.

 A ako to vyzerá vo vašej domácnosti?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vymenila som si s manželom povinnosti na 1 týždeň. Takto to dopadlo…”