10 pravidiel silných vzťahov, o ktorých vedia len vedci. Milujte sa dlho a šťastne

 

A budete žiť spolu dlho a šťastne, to vám garantujeme!

Chcete zažiť lásku ako vo filmoch? Čo to vlastne je, žiť spolu šťastne až do smrti? Okrem lásky, lojality a starostlivosti existujú veci, na ktoré by sme nemali zabúdať v partnerskom živote, píše Mikolo. O čo teda ide?

Vedci vedia na túto otázku odpovedať. Tu je základ, na ktorom sa podľa ich názoru budujú silné vzťahy:

 

1. Rešpekt je najdôležitejšia vec vo vzťahu.

Skutočnosť je taká, že konflikty vo dvojiciach sú nevyhnutné a partneri si navzájom ubližujú akoby sa tomu ani nechceli vyhnúť.

A jediné, vďaka čomu dvaja ľudia spolu môžu zotrvať, je vzájomná úcta, a pocit, že si vážia jeden druhého viac než čokoľvek iné, a veria v to, že partner urobí len to najlepšie pre oboch.

Myslite na to, že vážiť si treba aj samého seba. Na seba aj svoju polovičku.

2. O všetkom sa rozprávajte otvorene

 Je potrebné sa rozprávať hlavne o tom, čo vás trápi. Ak vás čokoľvek vo vzťahu neuspokojuje, je potrebné to povedať. Úprimný rozhovor vnáša do vzťahu dôveru, vďaka ktorej sa rodí aj intimita.

Môže to byť náročné, ale stojí to za to, lebo nikto nezlepší váš vzťah okrem vás.

 

3. Nechávajte si čas pre seba

Jednou z najdôležitejších vecí vo vzťahu je neviazať sa úplne. Tajomstvom úspechu sú oddelené účty, vlastní priatelia a vlastné záujmy. Dokonca aj dovolenky môžete tráviť oddelene.

Znie to hrozne a veľa ľudí sa bojí nechať svojho partnera a dať mu slobodu. A to všetko preto, že ľuďom chýba dôvera – neveria v seba a ani svojim najbližším.

 

4. Naučte sa správne hádať

Hlavne nekritizujte a neurážajte svojho partnera slovami „ ty hlupák / hlúpa “ – použite namiesto toho „robíš hlúposti“.

V konflikte sa nevypláca zaujať obrannú pozíciu ale skôr použiť slová typu „ ja by som to neurobil/neurobila, keby som … “

Je zakázané vzbudzovať u partnera pocit viny. Samozrejme, nemôžme partnera odmietnuť, keď sa chce s nami zhovárať, len preto aby sme sa vyhli hádke.

5. Dávajte svoje pocity najavo

Neskrývajte pred partnerom svoje pocity. Povedzte mu, aké gestá a činy sa vám páčia, a čo naopak vo vás vyjadruje odmietnutie a nekomfort.

Hovorte o tom pokojne a úprimne, nečakajte žiadnu odpoveď alebo reakciu.

Váš partner bude mať problém na zreteli, a ak vás naozaj miluje, nabudúce bude konať inak.

6. Usmievajte sa

Úsmev je vyjadrenie spokojnosti a šťastia. Veď nie práve to očakávate od vzťahu?

Pozerajte spolu komédie, hovorte si vtipy, žartujte, nájdite si vždy dôvod na vyčarenie úsmevu. Humor je výborný zdroj pozitívneho náboja pre fungujúci vzťah.

 

7. Deľte si domáce práce

Ak to máte doma tak, že muž zarába peniaze a žena sa stará o domácnosť , to je jedna vec.

Ale ak ste si to takto nevydiskutovali, môžete si myslieť, že vy si robíte svoju časť práce, no váš partner si to myslieť nemusí. V domácnosti neexistujú čisto ženské a čisto mužské práce, ak ste si to predtým vy sami neurčili.

8. Netrávte veľa času pozeraním do mobilu

V dnešnej dobe si ľudia zvykli byť pripútaní k svojim telefónom. Ale ak ste spolu a na niečom sa dohadujete, zvlášť ak je to niečo dôležité, vyhýbajte sa surfovaniu po sociálnych sieťach. Pozerajte sa svojmu partnerovi do očí.

 

9. Viac sa jeden druhého dotýkajte

A teraz nemyslíme sledovanie filmov v objatí, či kráčanie po ulici ruka v ruke.

Veľa párov sa s odstupom času vzďaľuje a doslova sa bojí dotýkať sa toho druhého. Len tak sa pritúľte, pohlaďte či pobozkajte, veď blízkosť sa začína dotykom.

 

10. Nenechávajte si falošné nádeje

Zaľúbenci vstupujúci do manželstva si často myslia, že ten pocit zaľúbenosti pretrvá navždy. A keď sa zrazu čosi mení a emócie opadajú, rodina sa rozpadá.

Večná láska to je výber : byť s človekom nehľadiac na okolnosti, na to že nie každý deň je veselo. Je to ťažké, ale veľmi vzácne.

 

Pridali by ste  ešte niečo do tohto zoznamu?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 pravidiel silných vzťahov, o ktorých vedia len vedci. Milujte sa dlho a šťastne”