Ľudová výchova na školách. Má deti naučiť úctu k našej krajine a jej tradíciám

V Trenčianskom samosprávnom kraji sa už druhý rok vyučuje predmet zameraný na Slovenské tradície. Folkloristika a ľudová výchova by mali byť voliteľnými predmetmi na školách, pre ktoré Štátny pedagogický ústav pripraví učebné osnovy. Na tomto ráznom kroku sa zhodli riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk a Veronika Miščíková. Tá predmet Folkloristika – ľudová výchova vyučuje v prvom ročníku na základnej škole.

Čo bude náplňou tohto voliteľného predmetu?

V primárnom vzdelávaní tento predmet prepája rôzne schopnosti – hudobné, tanečné, spevácke a zvykoslovné prejavy týkajúce sa života ľudu v minulosti. Vzdelávacia osa sa teda vzťahuje na kalendárny rok v prepojení s výročnými a rodinnými zvykosloviami, prácou a voľným časom, výtvarnými, speváckymi, tanečnými a ostatnými tradičnými ľudovými prejavmi. Na rozdiel od Regionálnej výchovy a ľudovej kultúry je tento predmet zameraný na komplexné poznanie vlastného regiónu.

Riaditeľ ŠPÚ, Ľudovít Hajduk, sa k téme zavedenia a doterajšieho vyučovania tohto predmetu vyjadril takto: „Skúsenosti s vyučovaním tohto predmetu zatiaľ v prvom ročníku primárneho vzdelávania potvrdzujú, že žiaci sa prostredníctvom tohto predmetu učia úcte a skromnosti, šikovnosti, kreativite, vzájomnej pomoci a rešpektu. V spolupráci s autorkou tohto školského vzdelávacieho programu pripravíme koncepciu, aby sa postupne tento predmet dostal aj do sekundárneho vzdelávania. Rátame samozrejme aj s vytvorením vzdelávacích programov pre učiteľov a organizovaním školiacich seminárov pre učiteľov.“ 

Predpokladá sa, že žiakovi, ktorý predmet Folkloristika absolvuje sa zvýši povedomie o tejto téme a príslušnosti k svojmu regiónu. Týmto spôsobom sa môže naučiť o tradíciách vo vlastnej rodine, ktoré môže počas svojho života stále udržiavať.

Absolvovanie hodín týkajúcich sa hospodárenia žiakom rozšíria a priblížia rozdiely medzi veľkovýrobou a malovýrobou v súčasnosti. Predmet Folkloristika ďalej rozširuje kultúrno-umelecké vedomosti, ktoré môžu napomôcť v ďalšom rozvoji v tomto smere.

Osnovy pre tento predmet mali byť zverejnené v máji tohto roku. Dostupné by mali byť na Metodickom portáli na stránke Štátneho pedagogického ústavu. Nachádzajú sa tam aj osnovy ostatných voliteľných predmetov.

 

zdroj titulnej foto : bentleyexploreswarsawzumma

zdroj: najmama.aktuality.sk

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ľudová výchova na školách. Má deti naučiť úctu k našej krajine a jej tradíciám”