sobota, 27 júla, 2024

V Európe sú agresívne ázijské sršne. Naposledy ich videli pri českých hraniciach

Tento nepôvodný druh agresívneho sršňa bol nevedomky privezený do Európy v roku 2004 na lodi. Do francúzskeho prístavu zakotvila nákladná loď, ktorá mala aj na palube kráľovnú ázijského sršňa (Vespa velutina). Od toho času sa tento druh sršňa rozšíril a mieri aj do strednej Európy.

 

Image result for vespa velutina

Zdroj: lastrodamo.artstation.com

 

Agresivita toho druhu sa najmä prejavuje tým, že sa živia včelami medonosnými. Pre včely sú tieto sršne obrovskou hrozbou, keďže podľa informácii novinky.cz čerpajúc zo zdroja BBC jeden sršeň dokáže za deň zabiť aj 50 včiel. To znamená, že ak sa celý úľ ázijských sršňov vrhne na včelie hniezdo, po pár minútach je také hniezdo vyhladené. Ďalšou známkou agresivity je ich útočnosť. Ázijské sršne útočia na človeka už len pri prechode okolo ich hniezda. No zbaviť sa ich nezbavíte, keďže ste ich cieľom a chcú Vám uštedriť pichnutie žihadlom.

 

Image result for vespa velutina killing a bee

Zdroj: taptrap.com

 

Tento druh sršňa bol spozorovaný už niekoľkokrát v Nemecku. Avšak podľa informácii Jakuba Straku z Entomologického oddelenia Karlovej Univerzity, ktoré poskytol portálu blesk.cz, sa ázijské sršne nachádzajú 150 až 200 kilometrov od českých hraníc. Pri rýchlosti ich migrácie 100 kilometrov ročne, teda už nie sú tieto agresívne sršne ďaleko.

 

Image result for swarm of asian hornet

Zdroj: irishmirror.ie

 

Ázijské sršne sú rozšírené vo Francúzku, Španielsku a dokonca aj v Taliansku. Jeho bodnutie môže vyvolať alergickú reakciu no dokonca aj smrť. Podľa portálu novinky.cz, ktorý čerpá z nemeckého Bild, tento druh sršňa v Japonsku ročne zabije až 50 ľudí pretože sú v tejto oblasti najrozšírenejšie.

 

Rany po bodnutí ázijským sršňom

Zdroj: maps.roadtrippers.com

 

Štátna ochrana prírody SR tvrdí, že sršeň ázijský (Vespa velutina nigrithorax) je menší ako európsky sršeň. Normálne jedince merajú 20 milimetrov, samce 24 milimetrov a kráľovná sršňa ázijského meria 30 milimetrov. Sfarbenie tohto druhu je špecifické výrazným žltým sfarbením nôh, hlava a hruď je väčšinou čiernej farby a na brušku majú sršne široký oranžový pás.

 

Image result for vespa velutina
Zľava: kráľovná, samec, robotnica

Zdroj: link.springer.com

 

Rozdiel medzi ázijským a európskym sršňom

Zdroj: community.rspb.org.uk

 

Ich hniezda sa často nachádzajú v nízkych kríkoch no po niekoľkých mesiacoch ho opustia a nové hniezda si stavajú v korunách stromov. Živia sa nielen včelami ale aj muchami alebo vážkami. No európske včely sa im nevedia ubrániť, keďže ázijské sršne majú tendenciu obývať a napádať včelie úle.

 

Related image

Zdroj: mindenpictures.com

zdroj: interez.sk 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights