Bozkávajúci sa muži v maďarskej reklame na Coca-Colu. Ľudia neskrývajú svoje pohoršenie

Coca-Cola v Maďarsku spustila novú reklamnú kampaň, v ktorej sa objavujú bozkávajúce sa páry rovnakého pohlavia držiaci fľašu známeho nápoja. Napriek negatívnej reakcii maďarských politikov a konzervatívnych aktivistov, ju spoločnosť nemá v pláne zrušiť.

https://www.facebook.com/cocacolahu/posts/2342509582632299

Popredný politik z vládnucej maďarskej strany Fidesz a konzervatívne médiá vyzvali k bojkotu týchto výrobkov alebo k zákazu reklamnej série Love is Love (Láska je Láska). Coca-Cola si však stojí za svojím:

„Firma Coca-Cola sa zaviazala k rozmanitosti, integrácii a rovnosti a tieto práva rovnako tak presadzujeme aj v spoločnosti,“ uviedol vo vyhlásení hovorca spoločnosti. „Ako dlhodobí podporovatelia LGBT komunity veríme, že každý má právo milovať človeka, ktorého si vyberie. Súčasná kampaň v Maďarsku je len odrazom týchto hodnôt.“

Coca-Cola spustila kampaň „Love is love“ niekoľko dní pred progresívnym festivalom Sziget, ktorý sa má začať už tento týždeň v Budapešti. Plagáty obsahujú slogany ako „Zero Sugar, Zero Prejudice“ („Zero cukru, Zero predsudkov“).

Podľa správ miestnych médií je možné vidieť reklamy na železničných staniciach, na rôznych miestach v hlavnom meste, ako aj na oficiálnom maďarskom facebookovom profile.

Prieskumy ukazujú, že čoraz viac Maďarov podporuje práva homosexuálov. Prieskum Medzinárodnej asociácie lesbičiek, gejov, bisexuálov, trans a intersexuálov, ktorý sa uskutočnil v roku 2017, ukázal, že viac ako 60% obyvateľov krajiny verí, že rovnaké práva by sa mali udeliť všetkým bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu.

Istvan Boldog, poslanec parlamentu, však vyzval k bojkotu produktov od Coca-Coly, až kým sa reklamy neodstránia. V online petícii, vyzývajúcej na bojkot a zákaz reklamy, sa nazbierala približne polovica požadovaných hlasov – 50 000 podpisov.

„Doteraz sa veľké spoločnosti v Maďarsku nepúšťali do inzercií s podobnou tematikou. Toto je test,“ hovorí sa v preloženej verzii petície. „Ak to maďarská spoločnosť akceptuje, bude toho stále viac a viac. Plagáty, reklamy, filmy, dúhové výrobky atď. A ako budeme ďalej klesať z tohto kopca, bude ťažšie to zastaviť.“

Krajina v súčasnosti uznáva odbory rovnakého pohlavia, ale strana Fidesz a jej vodca, maďarský premiér Viktor Orban, sú proti legalizácii manželstiev ľudí rovnakého pohlavia. V hlavnom meste sa často konajú podujatia na ochranu práv homosexuálov vrátane každoročného Pride pochodu.

Festival Sziget je každoročný týždenný festival, ktorý láka známymi hudobnými hosťami a vytvára „prostredie, v ktorom nemožno nikoho diskriminovať, ani urážať na základe farby pleti, náboženstva alebo sexuálnej identity“.

 Čo si myslíte o takejto reklame?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Bozkávajúci sa muži v maďarskej reklame na Coca-Colu. Ľudia neskrývajú svoje pohoršenie”