sobota, 27 júla, 2024

Čím krajší pár, tým kratší vzťah?  Vedci sa vyjadrili jasne

Každý pár je svojím spôsobom krásny, hoci väčšinou sa stretávame so situáciami, kedy je len jeden z partnerov o niečo viac príťažlivejší. To však nemení nič na fakte, že sa milujú a sú šťastní.

Existujú ľudia, na ktorých by ste sa vedeli pozerať aj celý deň, pretože vyzerajú ako by práve prišli z fotenia módneho časopisu. Možno sa zamyslite: čo iné by potreboali k šťastiu, ak sa navzájom milujú a podporujú? Vedci majú na túto záležitosť iný názor.

 

V roku 2017 sa odborníci z Harvardskej univerzity podelili o zaujímavé poznatky. Aj keď atraktívni ľudia inklinujú k tomu, aby si ich každý obľúbil či dokonca získali povýšenie v práci rýchlejšie, ako tí menej krajší kolegovia, láska im  nie vždy musí priniesť šťastie.

V sérii 4 štúdií vedci pod vedením Christiny Ma-Kellamsovej zistili, že muži s vynikajúcim zovňajškom sa so svojimi partnerkmi rozvádzajú omnoho častejšie. V jednej fáze skúmania tohto problému sa analyzovali vzťahy hviezd. Zistilo sa, že fyzická príťažlivosť slávnych mužov bola tiež jedným z faktorov, pomocou ktorých bolo možné „predpovedať“ ich blížiaci sa rozvod s manželkami.

Objavili súvislosť medzi skutočnosťou, že krajší muži a ženy majú tendenciu znehodnocovať zovňajšok svojich partnerov v porovnaní s ich potenciálne novými milencami. Vedci nakoniec dospeli k záveru, že v pároch, kde sú obaja partneri atraktívni, sa jeden z manželov začal cítiť menej alebo viac „cenný“ a kritizoval vzhľad svojej polovičky.

 

Ako je známe, závisť a nespokojnosť sú hlavnými nepriateľmi romantiky a akýsi poslovia toho, že z vášho vzťahu sa stáva toxická záležitosť. Neustála nespokojnosť so správaním alebo vystupovaním partnera spôsobuje žiarlivosť, hneď za ňou nasleduje odpor a vyjasnenie vzťahov. Netreba dodávať, že ani silné manželstvá nemusia obstáť v takomto teste?

Nespokojnosť s vlastným vzhľadom a imidžom má vplyv aj na našu sebaúctu, najmä v prípade žien. V tomto prípade môže byť jeden z manželov náchylný k objektivizácii toho druhého, pričom sa zameriava skôr na jeho fyzické ako na osobnostné vlastnosti. Často to vedie k vytvoreniu určitého bloku vo vzťahu. Ľudia začínajú porovnávať partnerov s ostatnými a nachádzajú neexistujúce nedostatky.

Ženy nie sú so sebou spokojné, pretože sa snažia splniť predpísané normy krásy. Muži vidia stav svojich manželiek a postupne začnú veriť, že si skutočne zaslúžia niekoho oveľa lepšieho. To isté platí aj v opačnom prípade.

 

Niet divu, že hovoria, že šťastná rodina je taká, v ktorej sa tak žena cíti. Málokto si však myslí, že je to muž, ktorý jej môže dať pocit sebavedomia. Aj tie najdôverčivejšie krásne ženy sa môžu opakovane pýtať svojich partnerov, ako vyzerajú, a okamžite odmietajú ich komplimenty: nie sú nadšení, keď ich „upokojujú“. Ale ak muž miluje svoju manželku takú, aká je, má potom zmysel počúvať jeho slová?

Zbavením sa stereotypov môžeme dospieť k záveru, že šťastie páru závisí od úrovne dôvery a podpory vo vzťahu. Milujeme našich partnerov nie preto, že v určitých obdobiach svojho života sú štandardne chudí, však? A ak jeden z vás venuje pozornosť iba vzhľadu, stojí za to strácať čas na budovanie takéhoto vzťahu?

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights