Do 10 rokov môžu orangutany úplne vyhynúť! Za všetko kvôli ľuďom, ktorí ich zabíjajú a narúšajú ich biotop.

Ekológovia predpovedajú, že bez obmedzenia zásahu do planéty na nej čoskoro nezostane žiadny orangutan. Výkonný riaditeľ International Animal Rescue, Alan Knight varuje, že orangutany sú momentálne na pokraji vyhynutia, píše portál World of Buzz.

Orangutany majú pred sebou 10 rokov života, varuje Alan Knight!

„Hovorím desať rokov, ak nedokážeme prestať zasahovať do biotopu orangutanov. Myslím si, že ak súčasné ničenie dažďového pralesa bude pokračovať, neexistuje nádej, že orangutany zostanú vo voľnej prírode. Ak sa situácia nezmení, myslím si, že orangutan sumatriansky vyhynie skôr. “

Orangutan je na zozname ohrozených zvierat. Na tom istom zozname sú tiger malajský, nosorožec sumatriansky, šupinavec čínsky a množstvo ďalších.

V roku 2007 indonézske orgány spustili program na ochranu orangutana sumatrianskeho a bornejskeho. Vyskytujú sa len na ostrove Sumatra a Kaliman (Borneo), čo sa odráža v názvoch týchto druhov.

Situácia s orangutanom sumatrianskym je dlhodobo kritická, teraz je ohrozený aj druhý vyskytujúci sa druh typický len pre toto územie. Na jar roku 2016 sa v prírode vyskytovalo 14 613 orangutanov sumatrianskych a 54 500 orangutánov bornejských.  To je asi 14% populácie.

 

Približne 1 500 orangutanov oboch druhov žije v rehabilitačných strediskách, ale po ich vypustení do voľnej prírody im opäť hrozí veľké nebezpečenstvo. Jedným z nich je nedostatok biotopu. Ekológovia upozorňujú na nejednotnosť indonézskych orgánov: síce chcú chrániť vzácne druhy zvierat,  zároveň však zorganizovali podporu rozvoja výroby palmového oleja.

V dôsledku toho sa objem odlesňovania zvyšuje: v priebehu 25 rokov vymizla viac ako štvrtina indonézskych lesov a primáty zostávajú na menej obývateľných miestach. Obrovským problémom je aj pytliactvo a Indonézii chýba aj sila na boj proti nemu. Zástupcovia miestnych kmeňov používajú lebky primátov ako dekoráciu a mäso ako jedlo.

 

Na čiernom trhu je obzvlášť vysoký dopyt po mláďatách orangutanov: kupujú ich súkromní zberatelia alebo cirkusy tých krajín, v ktorých sa nedodržiavajú medzinárodné právne predpisy o ochrane životného prostredia. Aby však mohli pytliaci získať mláďatá, musia najskôr zabiť ich matku.

Každá samica orangutana za život privedie na svet len 4-5 mláďat. Cena jedného uneseného mláďaťa je teda o niekoľko ďalších životov. Podľa ekológov sa populácia orangutanov každoročne znižuje o 2,5%, a ak sa nezačnú realizovať skutočné opatrenia na ich ochranu, tieto zvieratá o 10 rokov úplne vymiznú z planéty.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Do 10 rokov môžu orangutany úplne vyhynúť! Za všetko kvôli ľuďom, ktorí ich zabíjajú a narúšajú ich biotop.”