Keď som v záhradke vysadila túto rastlinu, všetci susedia sa na ňu chodili pozerať!

Allium alebo okrasný cesnak je nenáročná rastlinka, ktorá si v podstate nevyžaduje žiadnu špecifickú pozornosť. Dobre sa jej darí v čiastočnom tieni, ale aj na slnečných miestach s obyčajnou pôdou.

Allium možno vsádzať na jeseň a na jar. Ak máte skôr kvitnúce odrodu, zasaďte ju v septembri, aby sa cibuľky zakorenili a mohli rozkvitnúť na jar alebo v lete. V prípade, že máte neskoršie odrodu, môžete ich vysadiť na jar.

Dbajte na hĺbku výsadby, aby vám rastlina nezvädnuté. Pri sadení celé cibuľky si do krajiny odmerajte hĺbku dvojnásobnej veľkosti rastliny. Vzdialenosť medzi susednými cibuľkami je asi pol metra. Potešujúcim faktom je, že Allium rastie 4-5 rokov bez presádzanie.

 

Upozornenie: keď sa uchýli ku kvitnutia, jej listy začnú odumierať. Neodstrihávajte je – mali by odpadnúť prirodzene. Vďaka ním sa do cibuľky dostanú potrebné živiny. Ak nechcete, aby zažltnuté listy kazili celkový vzhľad vašej záhrady, zasaďte k nej okrasnú zeleň, ktorá tieto nie príliš pekné listy zakryje.

Mimochodom, listy dekoratívneho cesnaku majú rovnakú príchuť, ako tie obyčajné. Avšak nachádza sa v nich oveľa viac užitočných stopových prvkov, preto môžete Allium pridať do vašich obľúbených jedál. Zalievanie rastliny by malo byť podľa potreby. Prebytočná vlhkosť ju dokáže zničiť a aj to je dôvod, prečo je darom z nebies pre lenivé či zábudlivé ľudí.

 

Allium môžete rozmnožovať cibuľkami alebo semenami. Na jeseň v čase presádzanie prerastenú cibuľku jednoducho porozděľujte a zasaďte v značnej vzdialenosti od seba.

Skrášlite si svoju záhradu týmito krásnymi rastlinami! Určite sa v nej budete cítiť príjemne a to nielen počas teplých letných dní!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Keď som v záhradke vysadila túto rastlinu, všetci susedia sa na ňu chodili pozerať!”