Rosia sa Vám stále okná v aute? Poradíme Vám ako tomuto javu zabrániť

Či je leto alebo zima, každý kto má auto neustále „bojuje“ so zarosenými oknami. Ak chcete mať v zime v aute teplo a v lete príjemne chladno zaroseným oknám sa nevyhnete. To čo spôsobuje rosenie okien je vlastne teplota, ktorá vplýva na vlhkosť vzduchu.

Image result for foggy window free stock photos

Zdroj: lifeofpix.com

 

Prečo sa rosia okná raz zvonku raz zvnútra?

Čiže vlhký vzduch v zime, ktorý sa nahromadí z dýchania alebo zasneženej obuvi sa dostane k oknám, kde narazí na vonkajší vzduch. Jeho teplota sa nachádza pod rosným bodom a preto vzniká kondenzácia a okná sa zarosia zvnútra. V lete zasa teplý a vlhký vzduch narazí zvonku na sklo, ktoré je vo vychladenom interiéry auta pod rosným bodom. Jav kondenzácie sa opakuje no okná sa zarosia zvnútra.

 

 

Stelivo pre mačky

Riešenie problému so zarosenými oknami v aute Vás asi prekvapí – je to stelivo pre mačky. Na tento „zlepšovák“ budete potrebovať takzvané silikátové stelivo a dve (staré) ponožky, ktoré by nemali mať žiadne diery. Postup je veľmi jednoduchý, do ponožky nasypete stelivo asi do výšky členku a následne ponožku pevne zviažete. Pre istotu na ňu môžete prevliecť ešte jednu ponožku a je hotovo. Ponožku so stelivom potom môžete dať na palubnú dosku alebo na zadné sedadlá. Po niekoľkých dňoch by rosenie malo zmiznúť a stelivo navyše pohlcuje aj pachy takže je to „zlepšovák“ dva v jednom.

 

Zdroj: davehax.com

 

Čo si myslíte o tomto „zlepšováku“? Vyskúšate ho?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Rosia sa Vám stále okná v aute? Poradíme Vám ako tomuto javu zabrániť”