Ťažko tomu uveriť: 10 zákazov pre ženy, ktoré žijú v Saudskej Arábii. Slovenky by asi nemenili

Od výberu manžela až po cestu verejnou dopravou – takmer všetko je ženám v Saudskej Arábii zakázané. Podľa správy týkajúcej sa rodovej rozdielnosti publikovanej vo World Economic Forum je Saudská Arábia na 129-tom mieste zo 134 krajín. Ako ženy žijú v takejto krajine, kde sú ich práva takto limitované? Ktoré zo stereotypov sú pravdivé a ktoré sú iba mýty?

Prinášame Vám 10 zákazov pre ženy žijúce v Saudskej Arábii (dočítajte ich až do konca a dozviete sa ako sú ženy potrestané za nedodržiavanie týchto pravidiel):

1. Nemôžu ísť nikde bez Mahrama

 

Zdroj: unsplash.com

 

Ženy v Saudskej Arábii nemajú právo ísť niekam bez svojho manžela alebo príbuzného mužského pohlavia. Muž, ktorý sprevádza ženu sa nazýva Mahram. Bez jeho povolenia žena nemôže opustiť krajinu, získať prácu, vydať sa, ísť na univerzitu alebo podstúpiť operáciu.

V prípade ak žena musí ísť na políciu, Mahram musí ženu identifikovať a rozprávať za ňu, keďže žena si nemôže dať dole hijab. V takomto prípade je sťažovanie sa na samotného Mahrame márne. No miestne ženy proti tomu neprotestujú, práve naopak právo byť pod ochranou muža podporujú.

2. Presúvanie sa verejnou dopravou je zakázané

Ak nemôžete šoférovať tak radšej využijete verejnú dopravu no pre ženy zo Saudskej Arábie to tak jednoduché nie je. Cestovať vlakom môžu no v oddelenom vozni na konci vlaku a mnoho autobusových dopravcov odmieta prevážať ženy. To preto ženy v Saudskej Arábii chodia pešo, volajú si taxíky alebo ich vozia osobný šoféri.

3. Ženy musia byť zahalené celé v čiernom

Keď sú ženy na ulici, musia sa celé zahaliť no oči, dlane a nohy môžu mať odkryté. Môžu nosiť len dlhé čierne šaty s dlhým rukávom (abaya) a hijab na hlave. Toto oblečenie by malo byť z hrubého materiálu a dosť široké na to aby nezvýrazňovalo ženské krivky. Prísnosť pravidiel sa však líši od regiónu. Napríklad, mesto Jeddah je veľmi liberálne no región Najd (kde býva korunný princ) je oveľa konzervatívnejší a striktnejší. V niektorých sú ženy nútené nosiť niqāb – špeciálne oblečenie, ktoré zakrýva celú tvár s otvormi na oči.

Zdroj: pexels.com

 

Korunným princom Saudskej Arábie je Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ktorý sám prehlásil, že ženy majú právo odmietnuť striktné pravidlá týkajúce sa oblečenia. No nie je zjavné či sa ženy týmto budú riadiť, keďže názor verejnosti je podstatnejší. No nanešťastie, ak by bola žena znásilnená, môže byť uznaná za vinnú ak jej oblečenie bolo príliš odhaľujúce.

 

4. Vysokoškolské vzdelanie nie je zakázané no nie je potrebné

 

Ženy v Saudskej Arábii študovať môžu no existujú mnohé limitácie. Bude to znieť trochu divne no počet žien v Saudskej Arábii, ktoré majú vysokoškolský diplom je vyšší ako počet mužov s vysokoškolským diplomom. Na druhej strane, vysokoškolské vzdelanie pre ženy má dosť ďaleko od kvality.

Zdroj: pexels.com

 

Ak to žene Mahram dovolí, môže ísť študovať do zahraničiam no problémom je, že tieto ženy ťažko získajú štipendium. Mnoho žien má diplom z pedagogiky alebo vedy no po vysokej škole väčšina z nich nepracuje.

 

5. Ženy v Saudskej Arábii často nepracujú

Napriek mnohým reformám a zrušeným zákazom v Saudskej Arábii pracuje len 17% žien. To znamená, že väčšina žien ostáva doma a stará sa o deti. Zákon Šária však nezakazuje ženám pracovať iba ak zanedbávajú svoje domáce povinnosti v rodine. Ak chce žena pracovať, opäť potrebuje povolenie od muža (manžela alebo Mahrama). Výber profesií taktiež je veľmi široký, ženy môžu byť zdravotnými sestrami, doktorkami a učiteľkami ale iba v tom prípade ak sa tak vyhnú stretnutiam s cudzími mužmi. Političky a právničky sú veľmi zriedkavou výnimkou.

 

Zdroj: pexels.com

 

Pre ženy je oveľa ťažšie vybudovať si kariéru, na rozdiel od mužov,  keďže sú menej platené, nemajú žiadne výhody ako je zdravotné poistenie. Na to aby niekto mohol zamestnať ženu musí minúť mnoho peňazí, keďže musí zaobstarať oddelené kancelárie, toalety, oddychové miestnosti a dokonca aj vchody.

6. Vydávajú sa ženy z lásky?

Rodinné vzťahy v Saudskej Arábii sú momentálne veľmi horúcou témou na diskusiu. Mnoho dievčat sa vydá ešte pred pubertou čo znamená, že musia zanechať svoje štúdium. Navyše tehotenstvo a pôrod v mladom veku zhoršuje ich zdravotný stav, ktorý môže viesť až k smrti. A otec má právo na starostlivosť dieťaťa, ktoré je staršie ako 7 rokov.

 

Zdroj: pexels.com

 

V Saudskej Arábii neexistuje najnižší vek, kedy sa môže žena/dievča vydávať. Nútene manželstvá sú oficiálne zakázané no zmluva medzi nevestinými a ženíchovými rodičmi je potrebná.

7. Nikdy neotvárajú dvere

Ženy nemôžu mať v dome žiadne návštevy, s priateľmi sa môžu zhovárať len vo svojej časti domu. Hosti smú vstúpiť len do druhej časti, kde ženy ísť nemôžu. Ak potrebuje žena niečo povedať svojmu manželovi môže použiť telefón. Doma sa však ženy nemusia obliekať podľa prísnych pravidiel. Domy v Saudskej Arábii majú 2 vchody, jeden pre mužov a druhý pre ženy.

Zdroj: pexels.com

 

8. Chlapci idú vpravo a dievčatá vľavo

Rodová segregácia je jednou z najzákladnejších zásad pre ženy zo Saudskej Arábie, ktorá má zabrániť stretnutiu s neznámymi mužmi. To znamená, že spoločnosť je rozdelená na ženské a mužské časti nie len doma ale aj na miestach ako sú pláže, preprava a reštaurácie. Táto zásada je najstriktnejšia práve na miestach kde sa je. Tie sú rozdelené na časti pre členov rodiny, slobodných mužov a nevydaté ženy.

9. Nie všetci sú si rovný

Výpoveď ženy v Saudskej Arábii je dvakrát menej vierohodná, pretože žena, ktorá chce podať trestné oznámenie potrebuje 6 svedkov mužského pohlavia. Rozsudok môže byť taktiež ovplyvnený tradíciami a nie zákonom.

Dieťa nemá právo dostať občianstvo Saudskej Arábie ak jeho otec je cudzinec. Ak ide o dedičstvo, podľa Koránu má muž dostať dvakrát viac ako žena. Na vidieku sú ženy dokonca vyškrtnuté z listu dedičov.

 

Zdroj: pexels.com

 

10. Šport je cesta

Ženy zo Saudskej Arábie dostali povolenie reprezentovať svoju krajinu na Olympijských hrách až v roku 2012. Toto rozhodnutie bolo však urobené pod nátlakom Medzinárodného Olympijského Výboru. Saudská Arábia bola prvou krajinou, ktorá nedovolila ženám súťažiť.

Avšak pre ženy nie je ľahké si v tomto štáte vybudovať športovú kariéru. Šport pre ženy sa nepozdáva verejnosti a ani vláde. Ženy nedostávajú vzdelanie v tomto smere a dokonca nemôžu používať všetky športové stroje a náčinie.

Bonus: Čo ak žena poruší pravidlá?

Ak žena v Saudskej Arábii poruší zákon alebo tradíciu bude potrestaná no nie vždy je to fér. Náboženská polícia môže potrestať ženu za to, že sa rozprávala s neznámym mužom alebo za oblečenie, ktoré nebolo vyrobené z hrubej látky. Najmiernejší trest je bičovanie.

Existuje aj mnoho prípadov, keď boli ženy brutálne zavraždené, dokonca aj ženy, ktoré nie sú občiankami Saudskej Arábie. Prepustenie z väzenia je možné iba ako o to Mahram požiada. No Mahram môže požiadať aj o hrubší trest, tak si žena môže vo väzení odsedieť oveľa dlhšie.

Zatiaľ čo skoro celý svet tieto pravidlá kritizuje, ženy zo Saudskej Arábie si žijú svoje životy a nič by na tom nemenili. Je to pravdepodobne kvôli starodávnym tradíciám a rozdielom v mentalite a náboženstve.

Čo si myslíte Vy o týchto pravidlách?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ťažko tomu uveriť: 10 zákazov pre ženy, ktoré žijú v Saudskej Arábii. Slovenky by asi nemenili”