Toto je horšie než obezita a fajčenie. Táto vec ničí naše zdravie ešte viac

Zdravie si za peniaze nekúpime a mnoho ľudí to svoje zanedbáva. Zdravotné problémy sa často riešia veľmi neskoro, pretože v našich uponáhľaných životoch nie je priestor na to aby sme boli chorí. Každý vie, že aj stres hrá v tomto veľkú rolu no vedci si najnovšie „posvietili“ na samotu a jej vplyv na človeka.

 

Man Sitting On A Concrete Bench

Zdroj: pexels.com

 

Dlhodobá osamelosť škodí

Nie každý z nás je hotový extrovert alebo človek, ktorý potrebuje byť stále v niekoho spoločnosti. Ale na druhej strane, človek je tvor sociálny a preto je samota niečo čo by sa podceňovať rozhodne nemalo. Podľa výskumu na miestach, kde sa ľudia často socializujú, žijú ľudia najšťastnejší a najdlhší život. Podľa psychologičky Julianne Holt-Lunstad, dlhodobá osamelosť škodí rovnako ako vyfajčenie 15-tich cigariet denne.

 

Person's Left Hand Holding A Cigarette

Zdroj: pexels.com

 

Niet pochýb, že samota ovplyvňuje našu psychiku a mentálne zdravie, no vedeli ste, že samota môže spôsobovať fyzické bolesti? Osamelí ľudia môžu pociťovať bolesti rôznych častí tela alebo mať problémy s príjmom potravy. Znie to síce nereálne no za Vašimi zdravotnými problémami môže byť aj práve samota, ktorá Vás zožiera zaživa.

 

Grayscale Photo of Man

Zdroj: pexels.com

 

Ako môže samota vplývať na náš zdravotný stav:

 

Výpadky pamäte a slabá koncentrácia pri práci

Podľa vedcov môže so samotou prísť aj zhoršenie pamäte alebo koncentrácie čo výrazne sťaží každodenné fungovanie. Môžete mať problémy so spomenutím si na jednoduché úlohy, koncentráciou pri práci, nemôžete jasne myslieť alebo môžete mať výpadky pamäte.

 

Old photos in the wooden box

Zdroj: pexels.com

 

Trávenie

Tráviace problémy nevyvoláva len zlá strava ale aj stres, úzkosť či depresia. Bolesti brucha, kŕče alebo iné ťažkosti môžu byť vyvolané osamelosťou. Aj keď to nie je prvá „diagnóza“, ktorá by Vám pri týchto ťažkostiach napadla, za tým môže naozaj byť samota.

 

Person Holding Red Hot Compress

Zdroj: pexels.com

 

Oslabená imunita

Zvýšená teplota alebo „schopnosť“ sa z ničoho nič rýchlo nakaziť alebo strata energie čo Vám nedovolí postaviť sa z postele? Aj toto patrí medzi príznaky osamelosti.

 

Person Lying on Sofa

Zdroj: pexels.com

 

Bolesti hlavy

Neustála bolesť hlavy každý deň bez ohľadu na to či je vonku slnečno alebo prší, či máte toho veľa alebo si práve užívate voľno – stále Vás to prenasleduje. Mali by ste sa teda zamyslieť či za tým nie je práve samota, ktorá Vás trápi.

 

Woman Sitting in Front of the Laptop Computer in Shallow Photo

Zdroj: pexels.com

 

Meniaci sa apetít

Poznáte to, v niektoré dni jete všetko čo Vám príde pod ruky aj, keď vôbec nemáte hlad – zajedáte svoju samotu. Príde deň iný a Vy ledva niečo dáte do úst a myslíte si, že hladovka vyrieši Vaše problémy. Aj to môže priniesť zo sebou samota ktorá je podľa vedcov horšia ako obezita. Samota ma teda vyššiu úmrtnosť ako obezita čo síce znie neuveriteľne ale je to pravda.

 

Woman Sitting on the Road Eating Froot Loops

Zdroj: pexels.com

 

Nespavosť

Po dlhom a náročnom dni zaslúžene prichádza čas na spánok no Vy nie a nie zaspať. Celú noc sa prevaľujete zo strany na stranu, hľadáte tú správnu polohu na spanie no to sa Vám vôbec nedarí. Čím viac chcete zaspať a ponoriť sa do ríše snov tým ťažšie to naozaj je. Aj za nespavosť môže práve samota.

 

Person Lying on Bed Holding Blanket

Zdroj: pexels.com

 

Čo si o tom myslíte Vy? Trpíte aj Vy niektorým z príznakov?

Skúste prehodnotiť Vás život a dbajte o svoje zdravie a ak Vás práve trápi samota, neuzatvárajte sa do seba a hľadajte spoločnosť.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto je horšie než obezita a fajčenie. Táto vec ničí naše zdravie ešte viac”