Závislosť na telefóne sa bude liečiť ako závislosť na drogách – zatiaľ iba v Taliansku

Talianska politička predstavila návrh zákona zameraného na boj proti údajne rastúcej hrozbe „telefónnej závislosti“ medzi dospievajúcimi.

Vittoria Kasaová, členka vládnucej populistickej strany, Hnutie piatich hviezdičiek, tvrdí, že používanie telefónov mladistvými „sa vymyká spod kontroly, a malo by sa to považovať za závislosť“.

„Súhlasíme so zisteniami výskumu, že čakanie na „lajk “na príspevky na sociálnych sieťach vedie k produkcii dopamínu v mozgu. Je to ako hazard,“ hovorí.

V odôvodňujúcej správe k návrhu zákona sa uvádza, že 8 z 10 talianskych tínedžerov sa obáva straty mobilného telefónu a internetového pripojenia, ide o tzv. nomofóbiu.

Kasaová hovorí, že dospievajúca mládež sa správa ako upíry – celú noc komunikujú prostredníctvom telefónu.

„Takzvané upírstvo vedie k tomu, že nasledujúci deň deti chodia do školy nervózne a apatické,“ uviedla.

Návrh zákona ustanovuje školské vyučovacie hodiny venované nebezpečenstvu telefonickej závislosti, vedenie informačnej kampane pre rodičov a dokonca aj „rekvalifikáciu“ v rehabilitačných strediskách pre mimoriadne závažné prípady. Okrem toho je talianska polícia poverená monitorovaním nadmerného používania telefónov. Zatiaľ však nie je jasné, ako sa takýto dohľad bude vykonávať.

Aj keď niektoré štúdie nachádzajú spojenie medzi používaním telefónov a závislosťami, veľa vedcov je voči takýmto záverom skeptickí.

Andrew Przybylski, experimentálny psychológ z Oxfordského internetového inštitútu vo Veľkej Británii, považuje správu o návrhu zákona za alarmujúcu.

„Tento zákon a jemu podobné sú veľmi zlý nápad,“ hovorí. „V Číne a ďalších krajinách sveta, kde sa uplatňuje podobný prístup k technológiám, vznikajú komerčné„ technologické rekvalifikačné tábory“, ktoré končia smrťou.“

Przybylski je skeptický k výskumu ako aj k humbuku okolo závislosti na telefóne alebo internete.

„Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa situácia zhoršovala. S najväčšou pravdepodobnosťou jednoducho prenášame svoje obavy, napríklad z násilných počítačových hier na moderné technológie – v tomto prípade na smartfóny … Aplikácie a funkcie telefónov a iných digitálnych zariadení sa líšia a ich využívanie môže ako pomôcť, tak aj ublížiť.

Potrebujeme spoľahlivé vedecké údaje, a nie vyvolávať obavy,“ dodáva.

Przybylski sa v októbri pripravuje na uskutočnenie rozsiahlej štúdie o vplyve digitálnej technológie na dospievajúcich.

A čo si myslíte o takýchto nápadoch?

zdroj: businessinsider.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Závislosť na telefóne sa bude liečiť ako závislosť na drogách – zatiaľ iba v Taliansku”