Do pračky položila niekoľko listov tejto rastliny. Výsledok prekvapil celú rodinu!

V poslednej dobe moja sestra šla na pracovnú cestu na týždeň. V deň voľna sa rozhodla chodiť po meste a náhodou sa dostala na ekofestival. Na takýchto podujatiach Irina nie je častým hosťom, ale bola veľmi potešená. Moja sestra navyše našla ženu, ktorá jej povedala o tomto nádhernom triku.

Vedľa nášho domu je malá stodola, všetko pokryté brečtanom. Sestra chytila listy z tejto rastliny a pred praním ich vložila do práčky.

Moja matka a ja sme boli šokované jej správaním! Ale keď bol umývací proces dokončený, videli sme výsledok tohto triku a boli jednoducho prekvapení a otec povedal, že teraz by určite vysadil takúto rastlinu za oknom.

brečtan záhrada stále zelená

Záhradný brečtan

Ovíjajúci sa, večne zelený, husto opletené steny budov a kmeňov stromov – záhradný brečtan poznajú všetci.

A hoci jedovaté plody mu spôsobili zlú reputáciu, táto rastlina je v skutočnosti veľmi cenovo dostupná a ekologicky šetrná pomoc v domácnosti vďaka bohatému obsahu saponínov.

Redakcia „Chillin.sk“ pripravila pre vás vynikajúcu alternatívu pracieho prášku, a to za centy.

Brečtan má podobné vlastnosti ako indický mydlový orech alebo sapindus. Avšak ten druhý nie je tak lacný. Aké sú náklady mydlového orecha pre transport do nášho regiónu!

V poslednej dobe sa dopyt po mydlách značne zvýšil, čo viedlo k nárastu ceny plodov mydlovej rastliny a to aj vo svojej vlasti, v Indii.

V mnohých chudobných oblastiach Indovia si už nemôžu dovoliť využívať plody sapindusu. Umývajú sa chemickými čistiacimi prostriedkami, ktoré pri požití v podzemných vodách znečisťujú životné prostredie.

záhradníctvo výsadba a starostlivosť  

Mydlové orechy sú charakterizované vysokým obsahom saponínov (až 38%) – prírodných penotvorných činidiel. Po umytí sa tieto roztoky úplne rozkladajú v prostredí bez toho, aby to znečistili.

Nie veľa ľudí vie, že brečtan obsahuje takmer rovnaký počet saponínov. Súčasne táto lezecká rastlina rastie takmer všade a niekedy dokonca považovaná za nežiaducu v starostlivo udržiavanej záhrade.

Bez ohľadu na to, kde žijete, brečtan je ideálnou alternatívou a ekologickým základom na čistenie odevov.

Avšak, ak používate len listy brečtanu na pranie, nedostanete zmäkčovacie zložky pre vodu, ktoré sú obsiahnuté v chemických detergentoch.

Aby ste to vykompenzovali, pri praní môžete pridať trochu octu. Je pravda, že jeho množstvo závisí od modelu vašej práčky. Preto, aby ste dosiahli lepší výsledok, budete musieť trochu experimentovať so správnym dávkovaním octu.

Ak chcete začať prať takým ekologickým spôsobom – vezmite si niekoľko listov brečtanu a odtrhnite ich od seba v strede. Potom ich vložte do ponožky alebo sieťového vrecka na bielizeň.

brečtan záhradné mrazuvzdorné

Zaviažte ponožku alebo vrecko a vložte ju do práčky s bielizňou. Potom len spustiť práčku a nechať brečtanové listy robiť svoje kúzlo.

Pri praní by ste mali používať iba staré listy brečtanu, ktoré majú bohatú tmavú farbu. Mladé svetlo zelené kvôli tomu nezodpovedajú.

A pri praní silne znečistených odevov môžete do práčky pridať malú sódu alebo mydlo z tvarohu.

 

starostlivosť o brečtanovú záhradu

Rada redakcie

Venujte pozornosť! Brečtan sa považuje za jedovaté rastliny, najmä jeho plody sú jedovaté. Avšak, brečtan má obrovské množstvo odrôd a foriem. Jedovaté brečtanové odrody môžu spôsobiť značnú škodu pre ľudí. Stojí tiež za odlíšenie brečtanu od rastliny, ako je jedovatý sumak, podľa vonkajších charakteristík sú veľmi podobné.

Brečtan obyčajný neublíži človeku. Kontaktná dermatitída ohrozuje ľudí s individuálnou precitlivenosťou na brečtan.

brečtanová záhrada

Mnohí záhradníci by mali radosť, aby mali pred domom niekoľko rastlín tohto druhu a nemajú žiadne kožné reakcie. Napriek tomu, ak neviete, ako vaše telo reaguje na kontakt s rastlinou, použite gumené rukavice.

Môžete ušetriť peniaze a vyčistiť oblečenie ekologickým spôsobom, a to len vďaka niekoľkým listom rastliny, ktorú mnohí považujú za burinu. No, vaši susedia si budú lámať hlavu, prečo trháte listy brečtanu.

záhradný brečtan brečtan

Povedzte nám v komentároch, ak máte tajomstvo ideálneho prania. A nezabudnite zdieľať tento objav so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Do pračky položila niekoľko listov tejto rastliny. Výsledok prekvapil celú rodinu!”