PET fľaše nie sú pre organizmus nebezpečné, no aj napriek tomu by sa nemali opakovane používať

PET fľaše sú po najnovších rozboroch pre ľudský organizmus neškodné aj pri opakovanom používaní, no na takéto používanie nie sú primárne určené. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade prišiel s týmto vyhlásením po jednej z pravidelných kontról kvality a bezpečnosti balených minerálnych a pramenitých vôd.

Milada Syčová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Poprade povedala: „Pri správnom procese výroby, skladovania, distribúcie a používania spotrebiteľom PET fľaše nepredstavujú zdravotné riziko vo vzťahu k látkam, ktoré by mohli migrovať z PET fliaš a tak ohroziť zdravie ľudí.“ Pani Syčová taktiež tvrdí, že aj napriek nezávadnosti tento materiál nie je vhodný na opakované využívanie a nemali by sme PET fľaše dodatočne napĺňať. Po využítí by mala byť fľaša odhodená do recyklovaného zberu. Na každej PET fľaši si môžete všimnúť informácie o kvalite a vlastnostiach plastu, z ktorého je vyrobená. Okrem značiek v trojuholníku je tam zobrazený aj piktogram pohárika a vidličky, čo znaží, že obal môže byť v styku s vodou a s potravinami.

Syčová sa taktiež vyjadrila: „Je potrebné si uvedomiť, že balené vody by sa mali pri skladovaní chrániť pred priamym slnečným žiarením, o čom sú spotrebitelia informovaní na etikete výrobku, pričom teplota by nemala prekročiť -80 stupňov C až 130 stupňov C.“ Správne skladovanie takýchto fliaš je veľmi dôležité a je lepšie, nenechávať fľaše na slnku príliš dlho. Ak je to možné, tak vôbec.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “PET fľaše nie sú pre organizmus nebezpečné, no aj napriek tomu by sa nemali opakovane používať”