Prečo to vlastne takto je? 13 vecí, ktorých funkciu mnoho ľudí nepozná! Prečo sú kľučky na záchode z mosadze?

Niektoré veci používame celý život no využívame ich inak ako na to na čo boli určené. V iných prípadoch ani netušíme na čo vlastne slúžia. Druhou kategóriou sú zase veci, ktoré sú zaužívané dlhšiu dobu no nie všetci vieme prečo.

 

V tomto článku Vám predstavíme 13 vecí, ktorých funkciu možno nepoznáte alebo ste ich celý život používali zle.

 

#1  Prečo námorníci nosia zvoncové nohavice?

Zvoncové nohavice ako také boli označované za uniformu námorníka už od roku 1813. Odborníci tvrdia, že ich tvar bol pre ich prácu dosť podstatný. Nohavice tak mohli byť ľahko vykasané aby námorníci mohli umyť palubu. Navyše ak sa loď blížila k brehu, námorníci mohli vyskočiť z lode bez toho aby mali nohavice mokré.

Námorníci stále čelili vode ako živlu a preto tvar zvoncových nohavíc im umožnil mokré nohavice dať veľmi rýchlo dole bez toho aby si zobúvali topánky. Neskôr tento detail nebol až tak podstatnú pre uniformu námorníkov a tak sa zvoncové nohavice objavili vo svete módy. Od vtedy sa móda síce zmenila no zvoncové nohavice tak ako z módy odišli tak sa aj vrátili

 

#2  Prečo majú námorníci prúžkované tričká?

Image result for sailor striped shirt history free stock photos

Zdroj: heddels.com

 

Spočiatku pruhované oblečenie náležalo väzňom, chorým ľuďom a ženám ľahkých mravov. Až v roku 1858 Napoleon povolil námorníkom nosiť prúžkované tričká. Hovorí sa, že prúžky pomáhajú lepšie identifikovať ľudí na palube a taktiež sa tým zvýšila pravdepodobnosť, že ak niekto spadol do vody tak ho skôr nájdu. Navyše, prvé plavky boli tiež prúžkované.

 

#3  Prečo sú na mužských topánkach a na teniskách diery?

Brown Leather Brogue Shoes Beside Eyeglasses and Watch

Zdroj: pexels.com

 

Typ topánok „brogue“, ktorý má na sebe dierky bol v 17. storočí používali írski a škótski chovatelia dobytka. Často prechádzali po mokrinách a dierky mali zaručiť, že im topánky vyschnú rýchlejšie. Neskôr sa tieto dierky stali iba dekoráciou a tieto topánky nosili vysoko postavený ľudia. Tieto topánky však nosili ľudia na dedinách (považovali sa za neformálne) a až Edward VII., ktorý ich nosil na hranie golfu alebo počas prechádzok v meste, ich spopularizoval a ľudia nosili tieto topánky na všetky príležitosti.

 

Image result for converse shoes extra holes

Zdroj: knowledgegoals.blogspot.com

 

Tenisky s dierami boli najprv dizajnované len pre hráčov basketbalu. Slúžili na to aby si športovci mohli viac pritiahnuť šnúrky na topánkach. Teraz tieto dierky slúžia iba ako ventilácia no stále ich môžete používať ako hráči basketbalu.

 

#4  Prečo sú telefónne búdky v Londýne červené?

Prvé telefónne búdky sa v Londýne objavili v roku 1920. Boli vyrobené z betónu a preto mali jemné krémovú farbu a iba dvere búdok boli červené. V roku 1924 prebehla súťaž o nový dizajn búdky, ktorú vyhral Giles Gilbert Scott. Jeho návrh bol však trochu pozmenený: namiesto ocele boli vyrobené zo železa a pôvodnú sivú farbu nahradila červená aby ľudia ľahko uvideli búdky na uliciach.

 

 

Neskôr sa tento dizajn osvedčil kvôli tomu, že Londýn bol plný smogu najmä z priemyselných závodov. Počas Veľkého smogu v roku 1952 bolo mesto „odstavené“, keďže ľudia nevideli na divadelné javisko alebo na plátno v kinách. No červené telefónne búdky boli aj napriek hustému smogu viditeľné.

 

#5  Dizajn špáradiel

Zdroj: zachraffensperger / reddit

 

Mnoho ľudí si myslí, že vzhľad špáradiel je iba vecou dizajnu. No japonské špáradlá majú svoju funkciu – vrch špáradla sa odlomí a slúži ako podstavec na použitie pred aj po jedle.

 

#6  Prečo je bodka pri fotoaparáte iPhonu?

Zdroj: cultofmac.com

 

Okrúhla dierka na zadnej časti iPhonu, ktorá sa nachádza medzi fotoaparátom a bleskom je druhý mikrofón. Ten sa stará o to aby blokoval okolitý šum a ruch aby bol Váš hlas počas telefonátu lepšie počuť.

 

#7  Prečo futbalový rozhodcovia používajú žltú a červenú kartu?

 

V roku 1966, počas zápasu Argentíny proti Anglicku, argentínsky hráč Antonio Rattin nerozumel (alebo nechcel rozumieť) čo mu hovorí nemecký rozhodca Rudolf Kreitlein. Neskôr bol hráč vyvedený z ihriska, na ktorom bol len 9 minút. Anglický hráči mali taktiež problém porozumieť napomenutiam rozhodcu čo spôsobilo chaos na ihrisku. Po tomto incidente s jazykovou bariérou Ken Aston, hlavný rozhodca Svetového pohára vymyslel iný systém penált a to používaním žltej a červenej karty.

 

#8  Prečo je na rukávoch bombery (pilotskej bundy) vrecko na zips?

V roku 1955 sa začala používať bunda typu MA-1, ktorá je predchodcom moderných leteckých búnd. Boli dizajnované pre pilotov bombardérov. Dizajnéri pridali na rukáv takzvané „služobné“ vrecko čo sa pilotom nesmierne páčilo. Veľmi im to pomohlo, keďže si tam mohli odkladať kľúče alebo aj balíčky cigariet (preto sa niekedy toto vrecko nazýva aj „vreckom na cigarety“).

 

#9  Prečo je na ruksakoch kosoštvorec s otvormi?

Najprv sa tento dizajn používal na turistické batohy aby mohli so sebou nosiť lano. V mestskom prostredí to môžete využiť na nosenie dáždnika, fľašky vody alebo tenisiek.

10 Ordinary Things With Hidden Features Most of Us Don’t Know About

Zdroj: brightside.me

 

#10  Prečo sú niekde na verejných miestach kľučky z mosadze?

 

 

Mnoho ľudí vie, že striebro dezinfikuje vodu ale nikdy sa isto nezamysleli prečo tomu tak je. Ióny niektorých kovov (striebro, ortuť, zinok, meď, olovo, zlato a pod.) oplývajú takzvaným oligodynamickým efektom čo znamená, že tieto kovy sú odolné voči plesniam, vírusom a iným mikroorganizmom. To je dôvod prečo sú kľučky mosadzné (zliatina medi a zinku), ľahko sa čistia a sú bez baktérii aj na verejných miestach.

 

#11  Prečo je na vnútornej strane dámskej spodnej bielizne „vrecúško“?

10 Ordinary Things With Hidden Features Most of Us Don’t Know About

Zdroj: YourTailor / pikabu

 

Tento kus látky na spodnej bielizni sa nazýva klin. Keď sa všíva tak sa boky a zadná časť prešijú hlavným švom. Z technického hľadiska je nemožné spraviť ďalší vnútorný steh a preto jedna strana nie je zašitá a vytvára tak „vrecúško“.

 

#12  Na čo slúži zásuvka pod rúrou?

Zdroj: anchorwithaxes / pikabu   © OpenClipart-Vectors / pixabay   © Silberfuchs / pixabay   © Astryd_MAD / pixabay

 

Ľudia túto zásuvku často využívajú na odkladanie panvíc, pokrievok alebo plechov. No v skutočnosti je funkcia tejto zásuvky iná. Mala by sa používať na to aby Vaše jedlo ostalo stále teplé. Hlavnou myšlienkou bolo to, že jedlo, ktoré sa dopieklo sa uložilo do zásuvky aby ostalo teplé zatiaľ čo sa niečo iné pečie v rúre.

 

#13  Prečo je v naberačke na špagety diera?

Diera na naberačke na špagety slúži na to aby ste si správne „odmerali“ koľko cestovín máte uvariť. Do tejto diery vojdú špagety postačujúce pre jednu osobu. Odteraz už nebudete pre seba variť porcie ako pre celú bytovku/dedinu.

 

Prekvapili Vás niektoré funkcie vecí, ktoré používame každý deň? Vedeli ste o niektorých z nich?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo to vlastne takto je? 13 vecí, ktorých funkciu mnoho ľudí nepozná! Prečo sú kľučky na záchode z mosadze?”