Rýchle a jednoduché tipy, ako sa stať aspoň trochu šťastnejším. Vyskúšajte to!

Šťastie je pominuteľný, nepolapiteľný stav. Každý deň sa však môžeme stať o trochu šťastnejšími

Existuje dôkaz o existencii tzv. génu šťastia. Štúdia ukázala, že ľudia, ktorí majú dve kópie tohto génu (jednu od každého rodiča), sú so svojím životom dvojnásobne spokojnejší.

Ale aj v prípade, že tento gén nemáte, tu je niekoľko praktických rád, ako nájsť šťastie, ktoré môžete použiť hneď po prečítaní tohto článku.

  1. Buďte vďačný

Thank U GIF by Chris Gethard

Za to, čo vás robí šťastným.

Čo zlepšuje vaše vzťahy.

Čo z vás dokáže urobiť lepšieho človeka.

Víťazi bronzových medailí sú šťastnejší ako strieborní medailisti. Prečo? Riadia sa princípom: „Aspoň som niečo vyhral“. Strieborní medailisti zároveň považujú svoj výsledok za porážku.

Ak vás niečo neustále trápi na duši, je čas začať si viesť denník vďačnosti. Je to skvelý spôsob, ako zostať na vlne šťastia a zabezpečiť si úspech.

Pokúste sa dostať z hlavy, čo vám spôsobilo nepokoj, pretože tak sa vrátite k smutným myšlienkam a meníte sa na nešťastného človeka. Nastavte svoj mozog na pozitívne myšlienky, tým negatívnym dajte voľný priebeh a po čase stratia svoju dôležitosť.

Chcete urobiť niekoho iného šťastným? Napíšte si ďakovný list. Obráťte sa na osobu, ktorá vám pomohla, poďakujte jej z celého srdca a potom jej osobne pošlite váš list.

 

  1. Robte, čo sa vám páči

Akú činnosť máte radi? Kedy pre seba robíte niečo efektívne a upokojujúce?

Sú pre vás starostlivé a pokojné aktivity alebo je podľa vášho vkusu niečo dynamickejšie? Prajete si, aby ste mali viac času, alebo aby ste vedeli robiť najlepšie rozhodnutia keď vás tlačí čas? Potrebujete úplné ticho alebo potrebujete počuť šum v pozadí?

 

  1. Trávte čas s tými, ktorých máte radi

Happy Wedding Dress GIF by Hallmark Channel

Podľa výsledkov nezávislých štúdií amerických psychológov sa zistilo, že ľudia, ktorí vedome venujú čas svojim blízkym, boli na konci svojho života šťastnejší ako tí, ktorí tak neurobili.

Mnoho zaneprázdnených a úspešných ľudí robí chybu, pretože komunikáciu s blízkymi považuje za stratu času, čo v neskoršom období života veľmi ľutujú.

Keď zdieľame svoje emócie a skúsenosti s blízkymi a príbuznými, náš život hrá s úplne odlišnými farbami. Okrem toho, nie je potrebné zdieľať iba to pozitívne, dôležitý je skôr samotný proces.

 

  1. Peniaze sú dobré. Ale existuje veľa vecí, ktoré sú omnoho lepšie ako peniaze

Koľko peňazí je potrebných na šťastie? Americkí vedci našli presnú sumu – približne 75-tisíc dolárov ročne (cca 67 800€). Peniaze zohrávajú v našom živote dôležitú úlohu, ale neznamená to, že vďaka ním bude človek šťastnejší.

Radšej míňajte čas a energiu na iné veci.

Amiši sú rovnako šťastní ako miliardári a šťastní môžu byť aj obyvatelia slumov. Peniaze sú dobré, ale šialená túžba získať čo najviac peňazí je cestou do záhuby.

 

  1. Dávajte!

Alita Battle Angel Love GIF

Všetci poznáme úžasný pocit, ktorý nás naplní, keď niečo dáme ostatným.

Štúdie ukazujú, že dávanie je zaručená cesta, ako môže človek pocítiť šťastie. V mnohých prípadoch je to omnoho dôležitejšie, ako keď sami niečo dostaneme či minieme na seba.

 

  1. Choďte si za svojím snom

Každý krok k cieľu, ktorý je pre nás dôležitý, aktivuje syntézu dopamínu.

Bez ohľadu na to, aký je cieľ: spáchanie dokonalého zločinu alebo bývanie vo vile pri oceáne, mozog produkuje dopamín, zakaždým, keď urobíte ďalší krok k vášmu cieľu.

Preto môžeme strácať aj roky tým, že sa chceme stať rockovou hviezdou alebo úspešným lekárom. A radujme sa, keď sa trochu priblížime k tomuto snu.

 

  1. Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi vecami

Thumbs Up Good Job GIF by Jesse y Joy

S pozitívnymi knihami, filmami, peknými vecami, napríklad kvetinami, fotografiami alebo jedlami, alebo len s počúvaním veselej hudby.

Usmievajte sa, aj keď nie je nikto, na koho by ste sa mohli usmiať. Fyziológovia nazývajú úsmev tlačidlom dobrej nálady, radostné výrazy tváre odstraňujú svalové kŕče a stimulujú časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu.

 

  1. Nezáviďte a neporovnávajte sa s ostatnými

Je veľmi dôležité naučiť sa byť spokojní s tým, čo už máte, vážiť si to a užívať si to, bez toho, aby ste sa už prestali viac snažiť.

Víťazstvo a požehnanie života niekoho iného by nemali spôsobovať hnev či podráždenie. Mali by ste to vnímať ako motiváciu a inšpiráciu. Snaha udržať krok s ostatnými je jedným z hlavných nepriateľov šťastia.

 

  1. Nekomplikujte

A.P. Bio Yes GIF by NBC

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré teraz môžeme urobiť, je pokúsiť sa veci čo najviac zjednodušiť. Nemusíte sa usilovať robiť všetko. Zastavte sa. Jednoducho robte menej ako obvykle.

Problém je v tom, že sa v rovnakom časovom období snažíme urobiť čo najviac vecí.  A potom jedného dňa si uvedomíme, čo všetko nás to stálo.

 

  1. Prestaňte sa ľutovať

Ľutovanie seba samého je jedna z najhorších emócií, ktoré môžeme zažiť.

Vďaka tomu sa totiž cítime bezmocní a zdeprimovaní. V žiadnom prípade sa neľutuje, nesúhlaste s úlohou obete, o ktorú sa tak pokúšate, sťažujúc sa na vlastný osud.

 

  1. Naslúchajte svojim túžbam

Ricosproducts Popcorn GIF by Ricos

Niekedy sa stáva, že sa snažíme dosiahnuť isté ciele a vynakladáme na to všetko naše úsilie, ale vo vnútri nemáme pocit, že to tak naozaj chceme. Nenúťte sa robiť to, čo od vás očakávajú iní.

Naslúchajte svojmu vnútru, aby ste pochopili, čo skutočne potrebujete. Ak máte cieľ alebo sen, smerovaním k nemu a získaním toho, čo chcete, sa z vás pomaly ale isto stane šťastný človek.

 

Chceli by ste niečo pridať do tohto zoznamu?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Rýchle a jednoduché tipy, ako sa stať aspoň trochu šťastnejším. Vyskúšajte to!”