Výskumy hovoria, že byť čašníkom, je najstresujúcejšie povolanie na svete. A stres poškodzuje vaše zdravie!

Možno sa vám zdá, že servírovanie pizze a nápojov počas 8 hodín nie je také ťažké v porovnaní s inými profesiami, ale štúdia publikovaná spoločnosťou Food & Wine naznačuje pravý opak.

Štúdia vedcov z lekárskej univerzity v Číne ukazuje, že práca čašníka je jedným z najstresujúcejších a najťažších povolaní. Ďalšia štúdia okrem toho zistila, že 15% čašníkov a čašníčok žije v chudobe.

Test, v ktorom boli analyzované údaje o zdraví 138 782 účastníkov, ukázal, že práca s vysokým dopytom a nízkou situačnou kontrolou môže byť stresujúcejšia ako práca s vysokým dopytom a vysokou situačnou kontrolou.

Práce boli rozdelené do štyroch skupín v závislosti od psychologických požiadaviek na prácu vrátane faktorov, ako je nedostatok času, psychický stres a koordinácia.

Pasívna práca: s nízkymi požiadavkami a kontrolou, ako sú baníci a iní robotníci.

Práca s nízkou úrovňou stresu: nízke požiadavky a vysoká kontrola, napríklad vedci a architekti.

Práca s veľkým pracovným zaťažením: s vysokými požiadavkami a kontrolou v sektore služieb vrátane čašníkov a zdravotných sestier.

Aktívna práca: s vysokými požiadavkami a vysokou kontrolou, napríklad lekári, učitelia a inžinieri.

Analýza ukázala, že ľudia s vysokou úrovňou stresu majú o 22% vyššie riziko mozgovej príhody v porovnaní s ľuďmi s nízkou úrovňou stresu. Keď boli účastníci rozdelení podľa pohlavia, u žien bolo toto riziko vyššie o 33%.

Vedci tvrdia, že stres pri práci do značnej miery závisí od pocitu kontroly a rešpektu. Kým lekári, učitelia a iní odborníci pociťujú duševný stres, cítia sa rešpektovaní, a preto stres nezažívajú. Na rozdiel od tých, ktorí pracujú v sektore služieb, a záleží na rozmaroch zákazníkov či  manažmentu.

Vedci sa domnievajú, že ľudia, ktorí pri práci zažívajú vysokú úroveň stresu, si nevenujú dostatočnú pozornosť a často sa uchyľujú k alkoholu a fajčeniu.

Teraz už chápete, prečo je zvykom dávať čašníkom tringelty?

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Výskumy hovoria, že byť čašníkom, je najstresujúcejšie povolanie na svete. A stres poškodzuje vaše zdravie!”