Zvyšovanie daní: Od budúceho roka si za cigarety fajčiari doplatia o niekoľko desiatok centov naviac!

Túto stredu (11. 9.) vláda schválila novelu zákona z dielne Ministerstva financií SR týkajúcu sa zvýšenia spotrebnej dane na cigarety, bezdymové tabakové výrobky a tabak s účinnosťou od roku 2022. Spotrebná daň z tabakových výrobkov je druhou najvýznamnejšou daňou, ktorá minulého roku zaznamenala výnos až 728 miliónov eur. Tomu dopomohlo aj zvýšenie sadzieb tejto dane ešte vo februári tohto roku.

 

Person Smoking Cigarette

Zdroj: pexels.com

 

„Viem, že fajčiarov tento krok nepoteší, ale vzhľadom na ceny cigariet a iných tabakových výrobkov u našich susedov sme sa rozhodli upraviť sadzby dane tak, aby boli ceny týchto výrobkov porovnateľné s ostatnými krajinami V4,“ hovorí na margo schválenia novely zákona minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

 

Cena cigariet sa navýši o desiatky centov

Čo sa týka číselných údajov, z pôvodnej ceny 64,10 €/1000 ks sa suma zvýši na 74,60 €/1000 ks. To predstavuje nárast približne o 40 centov za cenu škatuľky cigariet. To znamená, že priemerná cena škatuľky cigariet porastie z 3,40 € na 3,80 €. Zároveň je to druhá najnižšia cena týchto výrobkov v porovnaní s okolitými krajinami. Avšak konečné slovo pri stanovení cien pre spotrebiteľov budú mať samotný výrobcovia tabakových výrobkov.

 

Lighted Cigarette Stick and White Smoke Wallpaper

Zdroj: pexels.com

 

Novela zákona sa týka aj bezdymových tabakových výrobkov, ktorých cena má stúpnuť zo 76,70€/1 kg tabaku na 146,10 €/1 kg tabaku. Cena tak stúpne až o 50 centov a celková suma za škatuľu bude predstavovať 4 €. Zvyšuje sa taktiež aj cena tabaku na sumu 89,30 €/1 kg. MF SR taktiež informovalo o tom, že zvyšovanie týchto daní sa chystá aj v ostatných krajinách V4. Touto novelou sa ministerstvo chce vyrovnať cenám krajín V4.

 

Close-up of Coins on Table

Zdroj: pexels.com

 

Navrhnutá účinnosť novely zákona je 1. február 2020 s dvojmesačných prechodným obdobím. To znamená, že až do apríla 2020 by sa dopredávali cigarety so starými kontrolnými nálepkami (t. j. nižšou cenou). Po tomto termíne budú môcť byť predávané cigarety, bezdymové tabakové výrobky a tabak už len v stanovených hodnotách uvedených v novele zákona.

 

Čo si o tom myslíte Vy? Je to podľa Vás krok vpred pre našu krajinu?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zvyšovanie daní: Od budúceho roka si za cigarety fajčiari doplatia o niekoľko desiatok centov naviac!”