15 rokov po kalamite je Tichá dolina bez zásahu človeka plná života! Toto sú fotografie divočiny v Tatrách. Takú krásu ste nevideli

Nástrahy počasia nám niekedy prinesú bolestivé udalosti, ktoré každého z nás zasiahnú pri srdci. Jednými z takýchto nástrah boli aj 2 prírodne katastrofy, ktoré sa činili v Tatrách pred pár rokmi.

Aj keď pohľad na zničené Tatry bol v tej chvíli veľmi ťažký a dodnes tam vidíme vyrúbané lesy, dnes je už jedna z oblastí postihnutých vtedajšou kalamitou naozaj plná života. V dnešných dňoch v Tichej doline nájdeme ukážku sily prírody, ktorá dokázala nemožné.

Tichá dolina je jednou z najkrajších oblastí na celom Slovensku, nie len v Tatrách. Samotná dolina je 17 kilometrou dlhá dolina v Západných Tatrách. Jej údolím preteká Tichý potok. Aj ked‘ ju pred pár rokmi postihla kamalita a ľudia ju klčovali a vypaľovali, dnes je najprísnejšie chránená oblasť Slovenska.

V roku 2004 toto chránené územie prešlo katastrofou a následne inváziou lykožrútov. Ani to však prírodu nezastavilo a popasovala sa s pováľanými stromami po svojom. Aj keď ochranári a lesníci dlho navzájom bojovali, čo s drevom urobiť, nakoniec urobili dobre a ponechali ho tam, kde patrí.

Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo: ,,Po takmer štrnástich rokoch od veternej kalamity v Tichej doline vo Vysokých Tatrách si príroda žije vlastným životom. Bez zásahu človeka, bez hospodárskych aktivít.“ Práve územie Tichej doliny považuje za príklad toho, ako sa príroda dokáže zregenerovať sama a taktiež to, že podobné oblasti by sa mali stať taktiež bezzásahovými.“

László Sólymos, miniter ŽP povedal: „Tatranský národný park je najstarším národným parkom na Slovensku. Vývoj v Tichej doline je jasným dôkazom, že príroda sa s veternou a neskôr aj lykožrútovou kalamitou dokáže vyrovnať sama. Je našou povinnosťou zachovať prírodu Tatier v najvyššom stupni ochrany bez zásahu človeka aj pre ďalšie generácie. A to aj robíme.“

Podľa slov ministerstva by mala chráneným oblastiam dopomôcť novela zákona o ochrane prírody, ktorou zmyslom je mať bezzásahové územie na aspoň polovici každého národného parku na našom území. Novela zákona sa ešte len pripomienkuje, no má veľký význam. Okrem spomínaného bezzásahového územia hovorí aj o hospodárení v lesoch tak, aby sa nezasahovalo do ich prirodzeného vývoja.

Fotografie pochádzajú z dielne Ministerstva životné prostredia.

zdroj foto: Ministerstvo životného prostredia

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “15 rokov po kalamite je Tichá dolina bez zásahu človeka plná života! Toto sú fotografie divočiny v Tatrách. Takú krásu ste nevideli”