19 príznakov, ktoré naznačujú, že váš partner je psychpat

Termín „psycho“ v mnohých ľuďoch spôsobuje asociácie s mužmi vo filmoch, ktorí šikovne narábajú so sekerou a spáchajú krvavý masaker. Potom vás možno prekvapí, že človek, s ktorým trávite noc, môže mať isté psychotické črty. Zostavili sme zoznam 20 testovaných príznakov, ktoré má typický psychopat.

Máte pocit, že ste sa zbláznili

Psychopati sú majstri v manipulácii. Vedia, ako prekrútiť každú situáciu, aby to bolo v ich prospech. Môžu dokonca spôsobiť, že sa budete cítiť ako blázon, kvôli čomu môžete byť aj paranoidný. Začnete si robiť starosti kvôli maličkostiam: čo máte na sebe, čo hovoríte, že niekto zmení vaše plány alebo sa stane niečo neočakávané. Ak ste pokojný človek, môžete neustále bojovať, inak sa budete musieť podriadiť.

 

Ako chôdza po mínovom poli

Nie vždy viete, čo môže vášho partnera pobúriť. Narazili ste na bývalého partnera v obchode? Dostali ste pracovnú ponuku v inom štáte? Možno sa budete báť toho, čo váš partner povie alebo urobí, ak mu o tom poviete.

Je ako doktor Jekyll a pán Hyde v jednej osobe

Zdá sa vám, že váš partner sú dvaja úplne odlišní ľudia? Rovnako ako prepínač sa z ničoho nič mení z jedného extrému k druhému. Dnes sa o vás stará, miluje a je úžasný, no zajtra je plný nenávisti, zúri a zlosti. Predtým vás staval na piedestál a teraz, všetko čo robí, vás akýmsi spôsobom núti z neho odísť preč.

Nemáte hlasovacie práva

Bojíte sa povedať pravdu a keď sa nakoniec rozhodnete, máte pocit, že vás nikto nepočúva, vaše slová sú vytrhnuté z kontextu a sú zjavne ignorované. Jednoduchý príklad: ak chcete ísť do kina, partner sa uistí, že idete na večeru. Môžete skúsiť hovoriť o tom, ako sa cítite – váš partner všetko otočí a je presvedčený, že robíte všetko zle.

Partner/ka nemá výčitky svedomia

Môžu byť nahnevaní, najmä ak sa chcete rozísť. A hoci sú to oni, kto vám ublížil, všetko otočia tak, že to bude nakoniec vaša vina.

Klamstvo je ich druhé meno

Klamú. Neustále a o všetkom: s kým hovoria, kde boli. Klamú o veciach, o ktorých ani nemusia klamať. Dokážu prisahať na svoj život, že neklamú, a ak ich niekto nachytá, zmenia svoj príbeh.

Liar Lying GIF

Partner – chameleón

Keď ste spolu, správa sa rovnako, ale pri rodičoch alebo priateľoch sa z neho stáva úplne iná osoba. Na začiatku vzťahu sa psychopati snažia vyzerať ideálne. Menia sa tak, aby vyhovovali tej skupine ľudí, v ktorej sa práve nachádzajú.

 

Cítite sa osamelo

Partner neustále hľadá nedostatky na vašich priateľoch alebo hľadá iný dôvod, aby vás vzdialil od kruhu vašich priateľov. Postupne ich strácate a uvedomujete si, že partner je jediný človek, s ktorým ste v kontakte. Nemáte žiadnu podpornú skupinu, a psychopat tak získava omnoho väčšiu moc.

Vzťahy pripomínajú horskú dráhu

Znovu a znovu, hore a dole. Zakaždým, keď vám ublíži, ospravedlní sa a sľubuje, že sa to už nikdy nestane alebo že sa zmení. Chcete veriť tomu, že je to možné, ale tento kolotoč nemá konca.

Big Eyes Cat GIF by Oggy and the Cockroaches

Vaše sebavedomie je na bode mrazu

Váš partner pozná vaše slabé stránky a úmyselne na nich poukazuje. Z tohto dôvodu sa cítite horšie a pocity ako: hanba, strata, osamelosť, rozpaky či strach sú na každodennom poriadku.

 

Agresia vychádza na povrch

Môže udrieť vášho psa, nastaviť pasce na veveričky alebo králiky a potom ich mučiť. Partner môže byť nahnevaný aj na ľudí, ktorí sú podľa jeho názoru nižšie, čo sa týka sociálneho statusu alebo na ľudí, ktorí sú bezbranní: napríklad deti. Zdravému človeku záleží na tom, ako zaobchádza s ľuďmi bez ohľadu na ich vierovyznanie, sociálne postavenie, farbu pleti a podobne.

Reefer Madness GIF

Partner má zlú povesť

Môžu hovoriť o podvádzaní starého partnera alebo byť hrdí na svoju povesť. Nedokážu hovoriť v dobrom o predchádzajúcom partnerovi a tvrdia, že bol/a šialený/á.

 

Vaši priatelia a rodina chcú, aby ste sa rozišli

Môžete sa hnevať na ľudí, ktorí sa vás snažia presvedčiť, aby ste sa rozišli so svojím partnerom. Ste presvedčení, že on je jediný, kto vás chápe. Váš partner to využije a bude tvrdiť, že ostatní ľudia jednoducho žiarlia na to, čo máte. V skutočnosti sa vás snaží len zmiasť.

 

Váš partner má pocit moci

Ak niekto psychopatom ublíži, má pocit, že má právo na odvetu. Ak napríklad o nich kolega povie niečo zlé, má pocit, že má právo na pomstu. Alebo, ak pre vás urobia niečo dobré, majú pocit, že majú právo na odmenu, a ak nerobíte to, čo chcú, majú právo vás potrestať.

 

Váš partner hovorí nepekné veci za vaším chrbtom

Môže o vás šíriť nepríjemné správy. Môžu hovoriť s ostatnými ľuďmi o tom, aké zlé a aké ťažké je byť s niekým takým, ako ste vy. Môžu vás nazývať tučnými pred vašimi priateľmi alebo sa smiať z vášho oblečenia. Uprostred reštaurácie môžu stratiť nervy, pretože si myslia, že flirtujete s čašníkom. Môžu upozorňovať na vaše osobné problémy v nie veľmi správnom čase.

 

Niečo sa pokazilo

Nie ste si vždy istí, v čom je problém, ale vzťah vám jednoducho neklape. Nič sa nezdá byť správne. Nikdy nemáte pocit, že poznáte celý príbeh. Nerozumiete, čo sa pokazilo alebo prečo sa váš partner správa tak divne alebo čo môžete urobiť pre zlepšenie situácie. Ak budete brať priveľký ohľad na to, čo hovoria, veci sa nijako nezlepšia. Ak tvrdo pracujete na oprave jednej veci, nájdu niečo iné, čo nie je v poriadku. Aj keby ste boli dokonalí, váš partner by vás prinútil úplne sa zmeniť. Ak urobí nejakú chybu, nájde spôsob, ako situáciu otočiť a preniesť vinu na vás. Ak vás zbijú, vyvolajú vo vás pocit, že je to kvôli tomu, čo ste urobili. Ak vás podvádzajú, budú vás viniť za to, čo ste im nemohli poskytnúť. Ak ich pri niečom prichytíte, zmenia svoj príbeh…. Začnete mať pocit, že hráte hru, v ktorej neexistujú žiadne pravidlá ani východisko.

Pillow Talk Sleeping GIF

Kontrola, kontrola a opäť kontrola

Máte zmeškaný hovor od partnera? Budú vás za to viniť po zvyšok svojho života. Skúste sa rozprávať so zástupcom opačného pohlavia – začnú vás vypočúvať. Prídete domov o hodinu neskôr ako obvykle? Mali by ste byť pripravení vysvetliť, kde ste boli, čo ste robili a prečo ste to robili. Môže vás špehovať, kontrolovať správy v telefóne, núti iných ľudí, aby vás kontrolovali, dostať sa na váš e-mail alebo účet na Facebooku a zisťovať, s kým komunikujte. Psychopati vám tiež môžu zakázať hovoriť s nejakým konkrétnym človekom.

 

Ľutujete ich

Majú depresívny rodinný život, majú rodičov, ktorí ich nemajú radi, majú dlhy, nemajú prácu, sú chorí, majú zlomené srdce, nízke sebavedomie atď., atď. Nie je to nič príjemní, ale oni to využívajú na to, aby mohli s vami manipulovať: vyvolávajú vo vás dojem, že by ste s nimi mali zostať, bez ohľadu na to, ako sa k vám správajú. Bez ohľadu na to, akí sú smutní, ide o pascu, ktorou vás udržia v slepej uličke. Nemôžete ovplyvniť, čo sa im stalo, a nemôžete vyriešiť všetky ich problémy.

Bird Love GIF by foodieg

Je hviezdou každej party

Títo ľudia sú charizmatické, očarujúce, tlčhuby. Vždy vedia, ako sa z niečoho vyvliecť prostredníctvom humoru. Môžu byť zábavní, pokojní či atraktívni. Psychopati sú pre ostatných ako magnet. Z nejakého dôvodu vás priťahujú a vďaka nim sa cítite výnimočne. Nakoniec sa to všetko môže zmeniť na aroganciu. Správajú sa, akoby boli najchytrejšími, najatraktívnejšími, najbohatšími alebo najúspešnejšími ľuďmi a všetci to vedia. Váš vzťah k nim je láskavosťou.

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “19 príznakov, ktoré naznačujú, že váš partner je psychpat”