5 dôvodov, prečo by ste sa nemali pozerať do mobilov v blízkosti vašich detí

Pre malé deti je veľmi dôležité, kam je namierená pozornosť ich rodičov. Je zrejmé, že ich prežitie závisí od tejto pozornosti, ale aj od ich sociálneho a emocionálneho rozvoja.

Niekoľko nedávnych štúdií ukazuje, ako môžu rodičia uškodiť deťom, keď sú v ich blízkosti, no nereagujú na ich potreby, pretože sú ponorení do sveta svojich smartfónov.

Štúdia č. 1: Mamičky, ktoré zízajú do telefónu, majú negatívnejšie a menej odolné detí

V priebehu tejto štúdie, publikovanej v Developmental Science, boli deti vo veku od 7 mesiacov do 2 rokov hodnotené podľa parametrov, ako sú temperament, spoločenskosť, zvedavosť a schopnosť zotaviť sa. Ukázalo sa, že keď sú matky na telefónoch, ich deti zažívajú väčší stres a je menej pravdepodobné, že budú mať sklony skúmať priestor okolo seba.

Deti, ktorých matky používali mobilné zariadenia častejšie, sa ukázali ako negatívnejšie a menej schopné sa emocionálne zotaviť. Vedci dospeli k záveru:

„Podobne ako iné typy nevšímavosti a odcudzenia, aj používanie mobilných zariadení môže mať negatívny vplyv na sociálno-emocionálne funkcie dieťaťa a na interakciu medzi dieťaťom a rodičom.“

 

Štúdia č. 2: Deti sa cítia zbytočné a sú nútené súťažiť so smartfónom, len aby získali pozornosť vlastných rodičov.

V rozsiahlej medzinárodnej štúdii, na ktorej sa zúčastnilo 6000 detí vo veku 8 – 13 rokov, 32% uviedlo, že sa cítia „nedôležito“, keď ich rodičia pri rozhovore používajú telefóny. Deti mali pocit, že musia bojovať s technológiami o pozornosť svojich rodičov. Viac ako polovica detí uviedla, že rodičia trávia pri telefónoch príliš veľa času.

Štúdia č. 3: „Pokazená“ pozornosť rodičov poškodzuje sociálny a emocionálny vývoj detí.

Ďalšia veľká štúdia uskutočnená na potkanoch ukázala, že rozptýlená pozornosť rodičov poškodzuje vývoj detí, najmä ich schopnosť baviť sa a komunikovať s rovesníkmi. Mladé potkany vychovávané rozptýlenými matkami mali všetko, čo potrebovali k životu. Mali normálnu váhu, trávili so svojimi matkami toľko času, ako ich rovesníci, vychovávaní za normálnych podmienok.

Vedci si však všimli, že staršie deti týchto matiek jedli menej cukru a nechcelo sa im hrať so svojimi rovesníkmi ako potomkom bežných matiek.

Jediným rozdielom v ich „výchove“ bolo to, koľko pozornosti im matka venovala. Roztržité matky boli menej predvídateľné, menej spoľahlivé a menej pozorné. Vedci dospeli k záveru, že chaotická a nevnímavá starostlivosť matky môže narušiť vývoj mozgu, čo môže v budúcnosti viesť k emočným poruchám.

„Predvídateľnosť a stálosť sú potrebné na rozvoj emocionálneho systému,“ napísali.

Teraz chcú na rovnaký model otestovať aj na ľuďoch.

Štúdia č. 4: Používanie telefónov narúša zdravé rodičovstvo.

Skupina pediatrov skúmala správanie rodičov s deťmi v reštauráciách s rýchlym občerstvením. Mnoho rodičov vytiahlo telefón, hneď ako sa posadili k stolu. Väčšina z nich používala telefón aj počas jedenia – často aktívnejšie ako deti.

Ukázalo sa, že deti, ktorých rodičia sú pohltení telefónmi, sú nezbednejšie a hlučnejšie. Mnoho „telefónnych“ rodičov na oplátku prejavilo netrpezlivosť a podráždenosť, čo situáciu len zhoršilo. Pediatri dospeli k záveru, že používanie mobilných telefónov narúša výchovu.

„Deti sa od nás učia, ako viesť rozhovor, ako čítať výrazy tváre iných ľudí. A ak sa tak nestane, deťom chýbajú najdôležitejšie medzníky v ich vývoji,“ píšu vedci.

Štúdia 5: Deti sa cítia smutné, nahnevané, strácajú dobrú náladu a sú osamelé, keď ich rodičia používajú telefóny.

Ďalší vedci uskutočnili rozhovor s tisíckami detí vo veku 4 – 18 rokov a pýtali sa ich, ako ich rodičia používajú mobilné zariadenia. Mnoho detí uviedlo, že keď sa ich rodičia ponoria do svojich telefónov, zažívajú „smútok, zlosť, hnev a osamelosť“. Niekoľko mladších detí dokonca pripustilo, že skrývajú alebo rozbíjajú telefóny svojich rodičov.

Jednalo sa o prieskumnú štúdiu, výskumní pracovníci preto nedokázali presne určiť, ako bude „digitálne vypnutie“ z dlhodobého hľadiska ovplyvňovať deti. Zároveň však ukázala rodičom, aby si pri komunikácii so svojimi deťmi odložili svoje telefóny.

Píše sa v nej:

„Naším správaním deťom ukazujeme, že nie sú dôležité, nie sú pre nás zaujímavé, nie sú tak atraktívne, ako všetko, čo sa deje v digitálnom svete.“

Ako často sa necháte rozptýliť telefónom v prítomnosti vašich detí?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “5 dôvodov, prečo by ste sa nemali pozerať do mobilov v blízkosti vašich detí”