back to top
sobota, 20 apríla, 2024

5 vedľajších účinkov botoxu, na ktoré nesmiete zabudnúť

Botox je známy prostriedok na liečbu migrény a odstraňovanie nežiaducich vrások. Znie to lákavo, však? Málokto však hovorí o vedľajších účinkoch. Je to pochopiteľné, pretože niektoré z nich sú úplne zanedbateľné, ale sú tiež také, ktoré vás môžu prinútiť popremýšľať skôr, ako sa dostanete pod nôž.

A hoci dnes budeme hovoriť iba o piatich vedľajších účinkoch, v skutočnosti je ich omnoho viac. Niektoré môžu mať priame prepojenie s určitými chorobami. Iné stavy sa môžu zhoršiť v dôsledku neurotoxínov.

Na začiatok: čo je botulotoxín?

Ide o neurotoxín získaný z baktérií, ktorý sa aplikuje pomocou injekcií. Rovnaký neurotoxín môže spôsobiť botulizmus. Existujú dva typy botoxu, no majú rovnakú účinnú látku. Jeden je určený výhradne na kozmetické účely a druhý na lekárske účely. Lekári ich predpisujú rovnakým spôsobom, ale miesto vpichu injekcie závisí od stavu, ktorý liečia.

Na čo sa botox používa?

  • Na liečbu migrény
  • Z estetických dôvodov: proti starnutiu / vráskam
  • V prípade kŕčov na krku a pleciach
  • Na ošetrenie nadmerného potenia
  • Škúlenie
  • Mimovoľné uzatváranie viečok
  • Hyperaktívny močový mechúr

Čo sú to neurotoxíny?

Tieto látky ovplyvňujú váš nervový systém a môžu spôsobiť mnoho nepríjemných príznakov. Alkohol je neurotoxín. To isté platí aj o haďom jede. Deti, starší ľudia a ľudia s oslabeným imunitným systémom budú zraniteľnejší voči vedľajším účinkom neurotoxínov. Existuje tiež výrazné prepojenie medzi neurotoxínmi a neurobehaviorálnymi poruchami, ako sú autizmus a ADHD.

Ako to funguje?

Blokuje nervové väzby v mieste vpichu, čím obmedzuje vašu schopnosť sťahovať svaly. Keď sa už svaly nemôžu hýbať, dodávajú pokožke hladší vzhľad bez vrások.

Môže trvať až päť dní, kým pacient uvidí alebo ucíti prvé výsledky. Jedno sedenie môže trvať najviac štyri mesiace, v závislosti od individuálneho prípadu a procesu liečby.

Kto podáva injekciu?

Lekár môže tieto injekcie predpísať aj podať. Dermatológovia a plastickí chirurgovia však majú viac skúseností. Môže sa tým znížiť pravdepodobnosť vedľajších účinkov. Je dôležité dôverovať lekárovi, pretože amatér môže používať botulotoxín nízkej kvality.

 

Toto je 5 nežiaducich účinkov botoxu

Nezabudnite, že sa nejedná o celý zoznam. Vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť kedykoľvek. To znamená, že vaša prvá injekcia môže byť bez vedľajších účinkov, ale ďalšia môže viesť k ich vzniku.

Skutočné príznaky sa môžu líšiť od injekcie po injekciu. Raz sa môže vyskytnúť paralýza tváre a neskôr príznaky pripomínajúce chrípku.

  1. Znížená emocionálna reakcia v dôsledku paralýzy tváre

Botulotoxín môže narušiť váš smiech, úsmev alebo iné prejavy emócií.

Jedna štúdia zaznamenala zníženie emočnej odozvy po liečbe pacientov dvoma populárnymi neurotoxínmi. Má to vplyv na vnímanie problémov a prejav emócií. Vedci sa domnievajú, že je to kvôli úzkemu prepojeniu mimických svalov s ľudskými emóciami.

Povedzme, že vaša kolegyňa dostala niekoľko skvelých správ. Je nadšená a usmieva sa od ucha k uchu. Vašou reakciou je prázdny, zamrznutý pohľad. Nemôžete sa usmievať, aj keď sa radujete.

Tieto vedľajšie účinky môžu tiež spôsobiť problémy s negatívnymi emóciami, vrátane udalostí, ktoré môžu spôsobiť smútok či hnev. Vaše vonkajšie reakcie tak nemusia odrážať vaše vnútorné pocity.

Je možné, že do hry vstupujú aj endorfíny. Ak však neurotoxíny blokujú túto schopnosť, môžu zmierniť pocity, ktoré ste predtým inak zažívali. Majte na pamäti, že tento účinok môže trvať štyri až šesť mesiacov.

Ak uvažujete o injekciách z kozmetických dôvodov alebo na migrénu, mali by ste zvážiť alternatívu nazývanú akupunktúra. Prvé štúdie ukazujú zvýšenie elasticity pokožky tváre. Akupunktúra môže tiež zmierniť bolesť hlavy počas migrény.

twistmepretty

  1. Otrava botulotoxínom

Lekári to považujú za zriedkavý vedľajší účinok, ale aj to stačí na to, aby bol zodvihnutý pomyselný varovný prst. Áno, po injekcii môžete mať príznaky otravy.

Vedci a lekári sa domnievajú, že je to spôsobené skutočnosťou, že neurotoxín sa môže pohybovať mimo miesta vpichu. Z tohto dôvodu sa zvyčajne odporúča zostať vo vzpriamenej polohe a nemasírovať ani sa nedotýkať oblasti vpichu, aby sa predišlo jeho šíreniu.

Príznaky botulizmu

  • Ťažkosti s rozprávaním
  • Porucha zraku
  • Strata kontroly nad močovým mechúrom
  • Pocit letargie
  • Ťažkosti s prehĺtaním
  • Sťažené dýchanie
  • Opuchnutý jazyk
  • Sucho v ústach
  • Skleslé očné viečka

Tieto príznaky si vyžadujú okamžitú pomoc, pretože otrava botulotoxínom ohrozuje život. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť ochrnutie.

Príznaky sa však nemusia objaviť okamžite. Môžu sa vyskytnúť kedykoľvek od šiestich hodín do 10 dní po zákroku.

Áno, pozitívne účinky niekedy prevažujú nad rizikami. Je to na vás a na vašom lekárovi. Buďte opatrní u ktoréhokoľvek poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Lekári a vedci si stále nie sú úplne istí, ako môže injekcia spôsobiť takéto komplikácie.

  1. Príznaky podobné chrípke

Môže sa u vás vyskytnúť horúčka, zimnica, bolesti tela a ďalšie. Symptómy sa môžu objaviť do niekoľkých hodín alebo dní po prvej injekcii. Príznaky chrípky môžu trvať od 3 do 5 dní, v závislosti od človeka.

 

Medzi príznaky chrípky patria:

  • Horúčka
  • Chlad a chvenie
  • Bolesť tela
  • Infekcia dýchacích ciest
  • Bolesť hlavy
  • kašeľ
  • Bolesť v krku

Podľa štúdie, 55% ľudí uvádza rôzne príznaky chrípky.

 

  1. Abnormálne vysoký krvný tlak a búšenie srdca

Vzťah medzi srdcom a neurotoxínovou injekčnou liečbou zostáva nejasný. Niektoré štúdie však ukazujú, že pacienti využívajúci kozmetické procedúry hovoria o týchto príznakoch.

Použitie tejto liečby môže byť sporné a otázne, ak máte ochorenie srdca, aj napriek tomu, že štúdie nezistili vedľajšie účinky u ľudí s kardiovaskulárnym ochorením alebo metabolickými syndrómami, ako je napríklad cukrovka 2. typu.

  1. Neurotoxická rezistencia

Pri prvom stretnutí vám lekár predpíše najnižšiu možnú dávku. Po opakovaných stretnutiach sa môže vyvinúť odolnosť. To spôsobí, že lekár zvýši množstvo neurotoxínu, čím sa taktiež zvýši pravdepodobnosť iných vedľajších účinkov.

Prírodné alternatívy na boj s vráskami

  • Cviky na tvár – tvárová gymnastika
  • Bankovanie
  • Akupunktúra
  • Vitamíny a minerály
  • Éterické oleje
  • Láska k prirodzenému starnutiu

Aj v prípade, že zvolíte prírodné produkty a metódy, môže sa stať, že sa u vás objavia zdravotné riziká. Majú však tendenciu byť menej závažné a lepšie kontrolovateľné. Ak ste na liečbu vášho stavu neskúšali prírodné lieky, porozprávajte sa s kvalifikovaným odborníkom alebo naturopatom. Môžu vám pomôcť nájsť viac možností na liečenie alebo zlepšenie vašich zdravotných ťažkostí.

Botulotoxín môže sľubovať vynikajúce výsledky pri mnohých chorobách, ale ide o metódu, ktorá je drahšia v porovnaní s prírodnými liečivami a inými konvenčnými liekmi. Ak sú vaše problémy čisto kozmetické, vedľajšie účinky nemusia prevažovať nad pozitívami.

Cieľom nebolo ignorovať užitočnosť injekčnej liečby neurotoxínmi, ale zdôrazniť vedľajšie účinky, ktoré vám váš lekár nemusí spomenúť alebo ich môže odignorovať. Je vždy na vás, aby ste sa rozhodli správne. Ide predsa o vaše zdravie.

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights