Dieťa má 3 roky, no stále nerozpráva: Aké sú dôvody a stojí za to mať obavy?

Každý rodič sníva o tom, že jeho dieťa sa bude vyvíjať v súlade s mentálnymi a fyzickými normami podľa určitého veku. Je to dôležité najmä vtedy, keď dieťa práve začína chodiť, hovoriť a učiť sa komunikovať s vonkajším svetom. Ak všetko pôjde podľa plánu, nie je dôvod na obavy a šťastné matky a otcovia sa môžu radovať zo vzájomnej komunikácie.

 

Jedným z dôvodov na obavy sú prípady, kedy dieťa staršie ako 18 mesiacov nerozpráva ani nevydáva žiadne zvuky. Hovorí sa, že do tejto doby dieťa môže používať asi 10 slov, a potom začne svoj slovník obohacovať o ďalšie slová. Vo veku 2 rokov deti hovoria jednoduché frázy, dobre rozumejú požiadavkám dospelých, plnia ich, aktívne používajú gestá. Avšak približne 15% detí môže mať pomalší vývoj reči.

 

Malo by sa pamätať na to, že každé dieťa je iné, ide svojím vlastným tempom vývoja a niektoré odchýlky od všeobecných noriem sú úplne prijateľné. Ak vaše dieťa nehovorí do 3 rokov a jeho jednoročný kamarát už ovláda druhý jazyk, potom to určite stojí za vašu pozornosť.

Dávajte pozor na to, ako často sa hráte a rozprávate so svojím dieťaťom, aký prejav máte, pretože všetci vieme, že deti napodobňujú dospelých. Problém často spočíva práve vo výchove, keď sa mladším členom rodiny nevenuje náležitá pozornosť.

 

Je vhodné skontrolovať, či dieťa nemá problémy so sluchom a rečou. Ak to chcete urobiť, musíte navštíviť detského lekára, ktorý tiež určí úroveň celkového vývoja dieťaťa, a zistí dôvod oneskorenia reči. Tento problém môže niekedy odhaliť aj vážnejšie ochorenie.

 

Pediater vás možno bude posielať za logopédom, ktorý vám odporučí cvičenia na rozvoj reči, artikulačný aparát. Dôsledne sledujte, aby vaše dieťa na začiatku školského veku nemalo problémy s jazykovými zručnosťami a mohlo ľahko zvládnuť vyučovacie osnovy.

Hlavné je nepanikáriť, ale včas odhaliť problém a riadiť sa pokynmi odborníkov. Ak viete, pre koho môže byť tento článok užitočný, zdieľajte ho na svojom facebookovom profile.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dieťa má 3 roky, no stále nerozpráva: Aké sú dôvody a stojí za to mať obavy?”