Lekári ukázali fotografie, čo sa stane s pľúcami človeka pri fajčení elektronických cigariet

Predstavitelia úradu zdravotníctva v USA tvrdia, že v súčasnosti poznajú najmenej 450 možných prípadov závažných ochorení pľúc spojených s vapingom.

Minulý týždeň odborníci z Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Spojených štátoch uviedli, že úmrtia troch ľudí súvisia s ochorením pľúc, ďalší prípad sa starostlivo študuje.

Je potrebné poznamenať, že študované prípady nesúviseli so žiadnou konkrítnou metódou fajčenia či zložkou, ktorá sa v nej nachádzala.

Medzitým väčšina pacientov (84%) uviedla, že používa liek s tetrahydrokanabinolom (THC).

Príznaky všetkých pacientov boli podobné: kašeľ, únava a dýchacie ťažkosti niekoľko dní alebo týždňov po fajčení elektronickej cigarety, tzv. vapingu. V niektorých prípadoch sa vyskytlo zvracanie a hnačka.

Takéto príznaky môžu naznačovať infekčnú pneumóniu, ale lekári nenašli žiaden zdroj infekcie.

Ako autori výskumu naznačujú, ochorenie môže byť novou formou tzv. Lipoidnej pneumónie – typom zápalu spojeného s inhaláciou olejov.

Následne ukazujú jednotlivé obrázky pľúc, ktoré sú podľa nich poškodené výparom. Toto si myslia o príčine.

Tínedžer z Kalifornie podstúpil operáciu na odstránenie pľuzgiera, ktorý spôsobil kolaps jedného z jeho pľúc po fajčení vaporizéra s marihuanou, ktorý si kúpil na koncerte.

Pravá polovica pľúc je normálna a ľavá je obklopená vzduchom (čierna farba) v hrudnej dutine, ktorý stláča pľúca.

Zdravý športovec menom Chance Ammirata z Floridy (USA) nikdy nezačal s fajčením obyčajných cigariet, pretože nikotín zabíja. Oveľa bezpečnejšie je fajčenie prostredníctvom vaporizéra. To si myslel dovtedy, až kým neskončil na operačnom stole.

Toto sa stalo s jeho pľúcami po roku fajčenia elektronických cigariet:

„Bezpečné“ fajčenie elektronickej cigarety mu spôsobilo pneumotorax. Vzduch sa hromadil v pleurálnej dutine, čo viedlo k zníženiu krvného tlaku, hypoxii a následnému zastaveniu srdca.

Ďalšia fotografia postihnutých pľúc…

Zatiaľ čo vedci zápasia s rozlúštením tejto situácie, úrady naliehajú na to, aby ľudia prestali fajčiť elektronické cigarety.

Nezabudnite zdieľať tieto dôležité informácie aj s vašou rodinou a priateľmi.

 

zdroj: Biblia Lad 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Lekári ukázali fotografie, čo sa stane s pľúcami človeka pri fajčení elektronických cigariet”