sobota, 27 júla, 2024

Vlaky v piatich „zaostalých“ krajinách: Lepšie ako tie na Slovensku!

Slovenské vlaky majú svoju povesť, keď práve nehoria tak do nich zateká. No ako vyzerajú vlaky v iných krajinách? V tomto článku si vďaka Youtube kanálu Travelistan priblížime ako sa cestuje vlakom v „zaostalých“ krajinách.

 

#1  Maroko

Aj keď krajina svojim HDP zaostáva za Slovenskom, vlaky sa tam premávajú rýchlosťou 320 kilometrov za hodinu. Napriek namietaniu, že Maroko neinvestuje peniaze do školstva a zdravotníctva je na tom Slovensko oproti Maroku v rámci vlakovej dopravy horšie. Viac o tom ako sa cestuje vlakom v Maroku zistíte v priloženom videu.

#2  Uzbekistan

Uzbekistan sa často stáva terčom posmeškov no čo sa týka ich vlakov, situácia v krajine sa výrazne zmenila. Keď Martin Navrátil z Youtube kanálu Travelistan krajinu nvštívil už v roku 2006. No jeho príhoda z cestovania vlakom nebola najlepšia. Klimatizácia nefunkčná a o čistote toaliet radšej pomlčíme. Minulého roku ho však inovácia vlakov v Uzbekistane prekvapila. Na trase Taškent – Samarkand – Buchara, ktorú obsluhuje španielsky rýchlovlak značky Tulgo sa potešil službám na palube rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu idúceho rýchlovlaku. Taktiež ho prekvapila aj tamojšia železničná stanica.

#3  Irán

Irán, ktorý si mnoho ľudí míli z Irakom má svoje železnice vo veľmi dobrom stave. Martin si vyskúšal cestu lôžkovým vlakom z Teheránu do Tabrizu. Za túto takmer 600 kilometrovú cestu zaplatil len 8€. Na palube dostal čistú posteľnú bielizeň, vodu, jedlo a široký výber filmov. Prekvapila ho aj čistota vlaku a ochota personálu, keďže výpravca sa mu predstavil menom a zaručil mu, že splní všetky želania hocikedy. Nezabudol poznamenať, že do cieľovej destinácie docestovali presne načas!

#4  Kazachstan

Mnoho ľudí si Kazachstan spája z jeho vyobrazením vo filme Borat. Síce bol Kazachstan v 90. rokoch vo finančných dlhoch no pred pár rokmi investovali práve do železničnej prepravy. Teraz tam moderné vlak dosahujú rýchlosť 250 kilometrov za hodinu a presnosť im nie je tiež cudzia. Kazašské vlaky dokážu prejsť vzdialenosť 1200 kilometrov za pár hodín a stáť Vás to bude 30€.

 

Zdroj: commons.wikimedia.org/Zacallan

 

#5  Vietnam

Vo Vietname sa s budovaním železníc začalo už v roku 1880 počas francúzskej nadvlády. Nachádza sa tam 278 staníc, ktoré spája 2600 kilometrov koľajníc. Pre fungovanie železníc bolo vybudovaných 1790 mostov a 39 tunelov. Napriek tomu, že vo Vietname sa pomocou lacných aeroliniek dostanete hocikde, Martin si vybral cestu vlakom. Čiže vyše 1700 kilometrov cestoval až 2 dni čo by Vás vyšlo od 39 do 59€ v závislosti od triedy, ktorú si rezervujete.

Pred týmito krajinami skladáme klobúk dole, keďže aj z nižším HDP ako má naše Slovensko sa im vydarilo vybudovať železnice a vlaky na úrovni. Čo sa až tak hrdo o našich rýchlikoch povedať nedá. No na druhú stranu naše IC vlaky svoju úroveň majú.

zdroj: Martin Navrátil, Peter Hliničan

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights