Boj za zníženie emisii: Táto európska krajina zníži rýchlosť na diaľniciach

Na to aby sme aspoň trochu ochránili našu Zem musia byť niekedy nasadené “idiotské opatrenia” ako toto rozhodnutie nazval premiér Mark Rutte. V Holandsku chcú znížiť maximálnu povolenú rýchlosť na diaľniciach na 100 km/h. „Nikto to nepovažuje za príjemné, ale ide o vyššie záujmy,“ dodal premiér podľa agentúry ANP. 

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Budú aj výnimky

Holandská agentúra ANP ďalej informuje že Cora van Nieuwenhuizenová, ministerka pre infraštruktúru a vodohospodárstvo, chce do konca decembra predložiť podrobný plán. Mal by zahŕňať aj určite výnimky týkajúce sa tohto rýchlostného obmedzenia a to v časoch od 19:00 do 06:00 na úsekoch, kde doteraz platila rýchlosť 130 km/h aj počas dňa. V prieskume holandského automobilového klubu ANBW až 51% jeho členov berie toto opatrenie pozitívne a 34% zníženie rýchlosti odmieta.

 

Týmto opatrením chce Holandsko bojovať proti vysokej úrovni emisii oxidov dusíka. Táto úroveň dokonca prevyšuje európske limity dané rozlohou krajiny. Rôzne opatrenia boli implementované už v máji, kedy sa zastavili rôzne rozsiahle stavebné projekty. Či už išlo o výstavbu bytov či rozširovanie diaľnic, najvyšší súd a Raad van State (poradné grémium vlády) im dali stopku pokým sa neprijmú iné opatrenia na zníženie emisií.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Zmeny sa budú diať aj mimo diaľnic

Premiér taktiež vyjadril obavy, keďže udržanie limitov emisii je pre Holandsko ťažké: „Pre našu krajinu a vládu ide o krízu v doteraz nepoznanom rozsahu.“ Príčinou toho je podľa odborníkov slabé zalesnenie a hlavne hustota osídlenia, ktorá je v Európe najvyššia hneď po Malte. No predchádzať vysokej úrovni emisií chcú okrem obmedzovania rýchlosti aj zmenou v chove hovädzieho dobytka. Tej majú kŕmiť krmivom obohateným o enzýmy, ktoré majú zaručiť menšiu produkciu amoniaku. Hnutie Greenpeace taktiež žiadalo redukciu stád no tento návrh si vyžiadal vlnu kritiky od chovateľov vo forme protestov.

 

Three Black-and-white Cows

Zdroj: pexels.com

 

Čo si o týchto opatreniach myslíte Vy? Je to krok vpred pre Holandsko?

zdroj:

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Boj za zníženie emisii: Táto európska krajina zníži rýchlosť na diaľniciach”