Miera samovrážd v Dánsku klesla po tom, čo sa legalizovali manželstvá rovnakých pohlaví

Štúdia zistila, že miera samovrážd medzi ľuďmi vo vzťahoch s osobami rovnakého pohlavia klesla po legalizácii sobášov homosexuálnych párov.

Spoločný výskum dánskeho Výskumného ústavu pre prevenciu samovrážd a Štokholmskej univerzity porovnával mieru samovrážd u ľudí rovnakého pohlavia a heterosexuálnych vzťahoch v období 1989-2002 a 2003-16.

Vedci zistili, že počet samovrážd medzi ľuďmi vo vzťahoch rovnakého pohlavia klesol o 46%, zatiaľ čo počet samovrážd u ľudí v heterosexuálnych vzťahoch sa znížil o 28%.

V roku 1989 sa Dánsko stalo prvou krajinou, ktorá umožnila civilné partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, zatiaľ čo Švédsko ho nasledovalo o šesť rokov neskôr. Manželstvá ľudí rovnakého pohlavia sa stali legálnymi vo Švédsku v roku 2009 a v Dánsku v roku 2012.

Annette Erlangsenová, hlavná autorka štúdie, povedala: „Byť ženatý / vydatá je ochrana pred samovraždou.“

Poukázala však na štúdiu uverejnenú v časopise Journal of Epidemiology and Community Health. Stále sa však uvádza, v manželstvách a zväzkoch osôb rovnakého pohlavia sa zabilo viac ľudí než v heterosexuálnych manželstvách.

„Samozrejme, je pozitívne vidieť, že miera samovrážd sa takmer znížila o polovicu. Stále však zostáva znepokojivo vysoká, najmä ak vezmeme do úvahy, že miera samovrážd môže byť medzi nezosobášenými ľuďmi vyššia,“ uviedla pre dánske noviny Information.

Štúdia z roku 2018 odhalila, že mladí homosexuáli sa pokúšajú o samovraždu až o trojnásobok častejšie ako ich heterosexuálni rovesníci.

 

zdroj: https://www.standard.co.uk/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Miera samovrážd v Dánsku klesla po tom, čo sa legalizovali manželstvá rovnakých pohlaví”