Čaputová opäť dokázala, že je obetavá a ľudská. Pozrite sa, ako trávila Vianoce. Pomáha aj iným ľuďom

Zuzana Čaputová, prvá prezidentka Slovenskej republiky, sa na Štedrý deň rozhodla urobiť krásne gesto. Pohodlie domova vymenila za návštevy u tých, ktorí tento sviatočný deň nemohli tráviť v kruhu svojich rodín. Prezidentka, ktorá bola inaugurovaná v lete aktuálneho roku, navštívila hasičské a policajné stanice či dokonca pôrodnicu.

Čaputová je jedna z najreprezantatívnejších prezidentov, aké kedy Slovensko malo. Dokonalo reprezentuje jej rodnú krajinu v zahraničí a nezabúda na to, že aj ona je obyčajný človek, čo potvrdila aj počas vianočných sviatkov. Okrem návštev sa však počas Štedrého dňa stihla venovať klasickým vianočným činnostiam ako je pečenie. Na sociálnej sieti zverejnila fotografiu zachytávajúcu to, ako pečie medovníky.

K fotografii napísala: Prajem vám všetkým možnosť stíšiť sa a spomaliť, aby ste sviatky prežili v kruhu svojich najbližších, v pohode, šťastí a dobrom pozitívnom nastavení. Želám vám šťastné a veselé Vianoce.

 

Na Vianoce chceme byť všetci doma a tešíme sa, ako ich prežijeme v kruhu najbližších. Nie každý však má to šťastie a sú medzi nami tisícky ľudí, ktorí domov nemajú.

Dnes som s radosťou aspoň niektorým z nich, ktorí prišli na slávnostný obed do zariadenia Domec, naservírovala kapustnicu a porozprávala sa s nimi. Ide o ľudské osudy, v každých očiach sa skrýva ťažký životný príbeh. Vďaka patrí ľuďom, ktorí takéto zariadenia pre ľudí bez domova prevádzkujú. Tiež to nemajú jednoduché, ale robia to zo srdca.

 

 

Dnes som navštívila viaceré zariadenia pre seniorov a odkázaných ľudí. Veľmi si vážim prácu opatrovateliek a všetkých zamestnancov týchto zariadení, lebo práve vďaka ich empatii a úsiliu sa ich klientom dostáva starostlivosť, ktorú potrebujú. Prišla som im popriať krásne sviatky a veľa zdravia v novom roku a zároveň zistiť, ako sa týmto zariadeniam darí. V Horných Obdokovciach, v Pate a aj v Stupave som sa dnes stretla s vrúcnosťou. Klienti týchto zariadení trávia čas aktívne, napríklad v tvorivých dielňach som spolu s nimi vyskúšala piecť oblátky a tkať.

Starostlivosť o seniorov, ale nemôže stáť iba na obetavosti niekoľkých ľudí.

Dlhodobo neriešené problémy poznáme – v prípade dlhodobej starostlivosti o seniorov je to nedostatok zariadení a voľných lôžok. V neposlednom rade nedostatok opatrovateliek, ktoré pracujú za nízke platy. Časť z nich odchádza za lepšími podmienkami do zahraničia. Keďže sme jedna z najrýchlejšie starnúcich krajín v EÚ bude táto téma dôležitou výzvou pre nový parlament a vládu, ktorá vzíde po voľbách.

 

 

 

 

Zdroj: hitky.sk 

Foto: Instagram/zuzana_caputova

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čaputová opäť dokázala, že je obetavá a ľudská. Pozrite sa, ako trávila Vianoce. Pomáha aj iným ľuďom”