sobota, 27 júla, 2024

18 faktov o živote v Nórsku. Priemerný plat je 4000 eur a sanitku si tu ľudia skoro vôbec nevolajú

Nórsko je vnímané ako vyspelá a krásna krajina, v ktorej sa však žije pomerne draho. Je to pravda: tovar je o 55% drahší ako v iných európskych krajinách, platy ľudí sú viac ako dostatočné na to, aby mali dobrú kvalitu života, a pracovná produktivita je vysoká, aj keď majú krátky pracovný týždeň. Ľudia v Nórsku vedia, ako pracovať, odpočívať a užívať si svoj život.

River Near Green Grass Field

Nextvoyage Pexels

Prečítajte si najzaujímavejšie fakty od ľudí, ktorí sa do tejto krajiny presťahovali, prípadne tam už žijú od narodenia.

  • Je urážkou, ak za vás niekto zaplatí. Funguje to ako pre mužov, tak aj pre ženy: každý uprednostňuje nezávislosť a podobné gesto môže ostať nepochopené.
  • Nóri si cenia svoj osobný priestor. Sú hanbliví a nemajú radi rozhovory. Pre nich je úplne bežné sedieť v autobuse na dvoch miestach, byť otočený k oknu a počúvať hudbu. Nikdy si nesadajte vedľa nich, pretože si budú myslieť, že nie ste veľmi v poriadku. Jedinou výnimkou je, ak sú všetky ostatné miesta obsadené a nemáte inú možnosť, ako si sadnúť vedľa niekoho iného.

20+ Facts About Living in Norway That Made Us Freeze in Our Tracks

© torbjork / instagram

 

  • Lekárska pomoc stojí veľa. Predtým, ako pôjdete do Nórska, nezáleží na tom, prečo, či už ako turista alebo s úmyslom začať nový život. Choďte navštíviť zubára, v oblasti kde bývate, a uistite sa, že sú vaše zuby v poriadku. Ošetrenie zubov je v Nórsku skutočne drahé.

Nemôžete jednoducho prísť do lekárne a kúpiť si lieky, ktoré potrebujete. Jediná vec, ktorú si kúpite bez lekárskeho predpisu, sú lieky proti bolesti a nič iné. Väčšina Škandinávcov vrátane lekárov je presvedčená, že 90% všetkých zdravotných problémov možno vyriešiť tromi vecami: fyzickým cvičením, rybím olejom a ibuprofenom.

 

  • Nemôžete volať sanitku hocikedy, keď sa vám zachce. Ak vás niečo bolí, neznamená to, že pôjdete k lekárovi. Ak chcete navštíviť lekára, musíte sa dohodnúť na stretnutí, ktoré môže byť o 2 až 3 týždne. Sanitka sa volá iba vo veľmi vážnych situáciách.

 

  • Nóri sú veľmi ekologickí. V Osle sa nachádza veľké množstvo elektrických automobilov a miestne obyvateľstvo ich aktívne kupuje. Tiež preto, že používajú vodné elektrárne ako zdroj elektriny, sú tieto autá mimoriadne ekologické.

Photo by Mike from Pexels

 

  • V Nórsku majú krátky pracovný deň. Zvyčajne trvá od 8:00 do 15:00. alebo od 9:00 do 16:30 Nie je to viac ako 7,5 hodiny denne alebo 37,5 hodín týždenne. Ročne majú 5 týždňov dovolenky.

 

  • Na fotografiách v životopise sa musíte tváriť šťastne. Je lepšie, keď sa na fotke, ktorú plánujete uverejniť na životopis, budete usmievať. Prispejete k tomu, že váš budúci zamestnávateľ vás bude chcieť zamestnať. U Nórov tak nenájdete fotografie v životopisoch, kde by sa tvárili vážne.

 

  • Manuálna práca je tu vysoko cenená. Čokoľvek sa robí ručne, je skutočne dobre platené. Platí to pre všetky veci, ktoré sa vyrábajú ručne a priemyselné služby: opravy, údržby automobilov atď.

 

  • Nóri milujú pohodu. Nikdy im neunikne možnosť spríjemniť si prostredie, v ktorom sa práve nachádzajú. To platí tak pre ich príbytky, ako aj verejné miesta. Cez víkendy radi chodia do hôr a bývajú v domoch bez vody alebo elektriny. Radi si zútulnia aj zastávky verejnej dopravy (viď fotografia nižšie).

20+ Facts About Living in Norway That Made Us Freeze in Our Tracks

© cecile.n.cardoletti / instagram   © visitnorway / instagram

 

  • Jedlo v Nórsku je drahé. Áno, priemerný príjem v krajine je približne 4 000 EUR mesačne. Čašníci zarobia približne 2 000 EUR, inštalatéri zarobia 3 500 EUR a účtovníci asi 5 600 EUR. Napriek tomu môžu byť týždenné náklady na stravu pre rodinu s troma členmi približne 180 EUR.

 

  • Ich postoj k šetreniu peňazí je dosť neobvyklý. Nóri sa obťažovať s požiadavkou o zľavu pri kúpe bytu, sú však pripravení cestovať niekoľko sto kilometrov do Švédska, aby si kúpili fľašu vína a ušetrili 5 – 6 EUR.

 

  • Plastové fľaše majú svoju cenu a môžete ich vrátiť do obchodov s potravinami. Na každej fľaši nájdete cenovku, koľko stojí. Keď vrátite fľašu späť, stroj si prečíta čiarový kód a dá vám bloček so zľavou. Keď si teda nabudúce zaplatíte za jedlo, môžete použiť bloček ako zľavu alebo ho využiť na pomoc pre charitatívne organizácie. Podľa OSN sa v Nórsku recykluje asi 97% plastových fliaš.

20+ Facts About Living in Norway That Made Us Freeze in Our Tracks

© UnitedNationsRU / twitter

  • Ženy sa snažia mať deti pred určitým dátumom. „Pri plánovaní narodenia dieťaťa sa Nóri nebudú pozerať na astrológiu ako Číňania alebo Indovia. Budú sa snažiť zabezpečiť, aby sa ich dieťa narodilo pred 1. septembrom, aby pre svoje dieťa zabezpečili miesto v materskej škole.

 

  • Materská dovolenka trvá 9 mesiacov, nanajvýš jeden rok. Potom sú deti odovzdané do materských škôl. Prvý týždeň rodič (prípadne aj obaja rodičia) príde s dieťaťom do materskej školy a dieťa na krátky čas opustí. Tento čas sa potom postupne predlžuje. Adaptácia tak nie je stresujúca, odborníci učia matky a otcov, ako sa s dieťaťom správne rozlúčiť, aby mu nechýbali.

 

  • V materských školách jedia polievku len zriedka. V škandinávskych materských školách sa deťom podáva polievka iba raz týždenne.

 

  • Takto vyzerá jedlo v materskej škole. Deti si môžu vybrať, čo sa im páči. Všetky sú zdravé, jedia dostatočne veľa a cítia sa skvele.

20+ Facts About Living in Norway That Made Us Freeze in Our Tracks

© Pjasta / youtube

 

  • Na druhej strane, kŕmenie detí rýchlym občerstvením je úplne normálne. Podľa ženy, ktorá sa presťahovala do Nórska pred 10 rokmi, sa ženy snažia prestať s dojčením po tom, čo ich dieťa dovŕši 1 rok. McDonald’s je pre nich tým najlepším miestom na kŕmenie dieťaťa.
  • Deti sa zvyčajne ukladajú do postele pred 19:00. „V Nórsku musia deti spať o 19:00, ak nie skôr. Večeru by mali dostať do 17:00. A prečo musia deti spať tak skoro? Väčšina rodičov, ktorých som sa na to pýtali, nedokázali dať konkrétnu odpoveď. Ak to však odborníci tvrdia a ostatní rodičia to robia, musí to byť správne,“ hovorí Froginthefjord, ktorá žije v Nórsku a vychováva tam svoje dieťa.

Čo by ste si chceli osvojiť od nórskeho životného štýlu a ktoré veci sa vám zdajú zvláštne?

zdroj: boredpabda.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights