Ľudia plešatejú, pretože príliš veľa pracujú

Hoci väčšine hollywoodskych hercov plešina na hlave pristane, ostatní muži to považujú za nemalý problém.

Nový výskum potvrdzuje, že na naše vlasy má vplyv nielen genetika, ale aj životný štýl.

Vedci z Južnej Kórey nedávno zistili, že muži najviac plešatejú v dôsledku veľkého množstva práce a stresu. Do štúdie bolo zapojených viac ako 13 000 pracujúcich mužov.

Ľudia, ktorí pracovali viac ako 52 hodín týždenne, strácali vlasy dvakrát rýchlejšie ako tí, ktorí strávili v kancelárii menej ako 40 hodín týždenne.

Photo by Brett Sayles from Pexels

To znamená, že ak trávite na pracovisku 10 – 12 hodín denne 5-6 dní v týždni, vaše šance na plešatosť sa výrazne zvyšujú.

Vedci to pripisujú stresu a nedostatočnému času na odpočinok.

Stres negatívne ovplyvňuje naše zdravie vďaka produkcii kompenzačných hormónov, ktoré poškodzujú vlasové folikuly.

Ďalšiu štúdiu vykonali vedci lekárskej univerzity v Soule, ktorej sa zúčastnilo 13 390 mužov vo veku od 29 do 50 rokov. Účastníci boli rozdelení do 3 skupín: v prvej boli tí, ktorí pracovali 40 hodín týždenne, v druhej 52 hodín a v tretej 60 hodín.

Miera straty vlasov sa zvýšila z 2% u pracovníkov, ktorí strávili 42 hodín v kancelárii, na 4% u tých, ktorí pracovali 52 hodín.

Kyung-Hun Song, jeden z autorov štúdie, tvrdí, že prvé príznaky alopécie (vypadávanie vlasov) u mužov objavujú už vo veku 20 – 30 rokov.

Je preto potrebné, aby sa radšej starali o svoje zdravie a odpočinok, než zostávali v práci do hlbokej noci.

Koľko času trávite v práci?

zdroj titulnej foto: Thomas Karolyi

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ľudia plešatejú, pretože príliš veľa pracujú”