Žena pri čistení pláže našla téglik z roku 1976. Vôbec sa nerozložil

Rozklad “obyčajnej” plastovej fľaše môže trvať aj 450 rokov čo značí to, že fľaše, ktoré sa vyrobia už dnes “prežijú” ďalšie nasledujúce generácie. No ani po takomto čase sa plastov nezbavíme, keďže mikróby, ktoré sa bežne podieľajú na rozklade iných látok, plasty nepovažujú za potravu. Namiesto toho slnko fotodegraduje väzby plastových polymérov čo vyústi do zmenšovania častíc plastu. Týmto sa problém s plastami iba zhorší, keďže v prírode budú stále prítomné no neviditeľné. Takto sa ľahko stanú potravou pre rôzne živočíchy ale aj pre ľudí.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Preto sa niektorí ľudia snažia chrániť našu planétu zberom plastov z miest, na ktorých nemajú čo robiť. Smutný objav sa podaril aktivistke Maite Mompó, ktorá je členkov Greenpeace, pri čistení pláže Dénia. Pozdĺž pobrežia Stredozemného mora objavila téglik od jogurtu, ktorý sa v Španielsku nepredáva už od roku 2001. Ďalšou zaujímavosťou je, že téglik jogurtu značky Yoplait, ktorý našla, bol vyrobený k príležitosti Olympijských hier v Montreale (1976). 

foto: youtube.com

Preto sa Maite snaží ľudí podujať k tomu aby prestali používať plasty. V jej videu poukazuje aj na problémy s mikročasticami rozložených plastov, ktoré konzumujeme aj my. Tvrdí, že za týždeň “skonzumujeme” množstvo mikroplastov rovnajúce sa jednej kreditnej karte. Preto sama navrhuje používanie ekologickejších obalov ako je vratné sklo alebo nádoby, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

 

 

zdroj: http://nasebio-eko.sk/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Žena pri čistení pláže našla téglik z roku 1976. Vôbec sa nerozložil”