sobota, 27 júla, 2024

7 príznakov, že vaše dieťa potrebuje pomoc detského psychológa. Dokáže dieťaťu pomôcť vždy

Dospelí ľudia neraz považujú správanie svojich detí za nepochopiteľné. Je veľmi ťažké určiť hranicu medzi normálnym a neobvyklým správaním. Ako teda vieme, či naše dieťa potrebuje pomoc odborníka? Toto je zopár príznakov, ktoré by mali upútať pozornosť každého rodiča.

  1. Prehnané reakcie

Toddler With Red Adidas Sweat Shirtmohamed AbdelgaffarPexels

Deštruktívne správanie u detí vo veku 10 rokov môže byť vyvolané neznámou úzkosťou. Prehnaná reakcia je psychologická odpoveď detskej mysle. Je to spôsob, ako vyjadrujú svoje skryté pocity: existuje u nich vnútorný nepokoj, kvôli ktorému trpia v nepríjemných situáciách.

Ich sociálny nepokoj ich vedie k strate kontroly nad mnohými situáciami, čo vedie k neadekvátnemu správaniu. Detský psychológ im môže pomôcť porozumieť ich reakciám a uvedomiť si, že prostredie, v ktorom sa nachádzajú, nie je pre nich nijako škodlivé.

 

  1. Neustály hnev

Deti majú tendenciu byť pobúrené rôznymi vecami. Rodičia malých detí vedia, že sa musia vysporiadať s fňukaním a kopaním, ale ak je hnev správaním, ku ktorému sa dieťa nadmerne inklinuje, musíte s tým čím skôr skoncovať. Častý hnev môže signalizovať príznaky úzkosti, detskej úzkosti a dokonca poruchy hyperaktivity s deficitom pozornosti (ADHD). Terapeut môže ľahko identifikovať korene hnevu vášho dieťaťa, a tým ponúknuť konkrétnejšie riešenie vášho problému.

 

  1. Pretrvávajúci smútok a nervozita

Girl Sits on Gray Concrete SurfacePixabayPexels

Ak má dieťa tendenciu byť smutné kvôli problémom, o ktorých nevieme, prípadne sú nervózne, hoci predtým nikdy neboli, musíme zistiť spúšťať tohto správania. Ak je to možné, mali by sme sa ich opýtať, prečo sú tak smutní. Dieťa, ktoré nenájde útechu u svojich rodičov alebo dome, kde by sa mal cítiť v bezpečí, musí navštíviť odborníka.

Aj v mladom veku si deti uvedomujú, že ich rodičia sa im snažia pomôcť a táto myšlienka ich zvyčajne upokojuje. Konflikt sa objaví vo chvíli, keď ich obavy pretrvávajú a ak sa to už začína vyvíjať do posadnutosti. Môže to byť obsedantno-kompulzívna porucha (OCD), ktorá spôsobuje, že deti zažívajú zbytočné obsesie a nátlak.

 

  1. Náhle a nevysvetlené zhoršenie známok

Známky skôr odrážajú emocionálnu stabilitu detí než ich študijný výkon, najmä pokiaľ ide o najmenších.

Niekedy to môže byť dôsledok šikanovania, ale pri deťoch vo veku 5 alebo 6 rokov je lepšie sa najskôr poradiť s ich triednym učiteľom, a potom zvážiť možnosť návštevy psychológa.

 

  1. Uprednostňujú samotu

Person Wearing Gray Hoodie Jacket Watching LakeVisionPic .netPexels

Každé dieťa občas potrebuje nejaký čas osamote, v tichosti, bez toho, aby tam bolo veľa ľudí. Ale do akej miery je to ešte v poriadku? Deti sa chcú neustále socializovať. Keď začínajú základnú školu, nemôžu prestať hovoriť o tom, čo počas dňa prežili, chcú ísť von s kamarátmi alebo sa hrať celé popoludnie so svojimi rodičmi.

Existuje však mnoho ďalších detí, ktoré uprednostňujú menej rozprávania. Prvým krokom je spýtať sa učiteľa dieťaťa, či si všimli túto zvláštnosť. Tieto malé príznaky môžu byť spoločnou bránou do sveta sociálnej úzkosti.

 

  1. Neschopnosť sústrediť sa

Mnoho detí rado sníva s otvorenými očami , ale aj napriek tomu si stále dokážu načas urobiť domácu úlohu, naučiť sa písať a správne čítať.

Mali by ste venovať pozornosť ich koncentrácii. Ak klesá do tej miery, že dieťa nedokáže sedieť, ľahko sa rozptýli inými vecami alebo má ťažkosti so štúdiom. Terapeut môže zistiť, či je to prípad dyslexie alebo ADHD už v priebehu niekoľkých sedení.

 

  1. Náhle zmeny spánkového režimu

Girl Sleeping With Her Brown Plush ToySnapwirePexels

Od detstva, až po obdobie, kým sa deti nestanú nezávislé, je nevyhnutné, aby sme im ako rodičia pomáhali pri vytváraní zdravých spánkových návykoch. Aj nepravidelný spánkový režim bol totiž spojený s problémami so správaním.

Kľúčový je vzťah medzi fyzickým a emocionálnym vývinom a kvalitou spánku. Nedostatočný spánok v ranom veku môže ovplyvniť vývoj mozgu a spolu s tým aj každodenné činnosti dieťaťa. Ak ste si už predtým nastavili režim spánku doma a dieťa s ním začne mať po istom čase problémy, trpí nespavosťou alebo je neustále unavené, je potrebné navštíviť terapeuta.

Všimli ste si nejaký z týchto príznakov u vášho dieťaťa?

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights