sobota, 27 júla, 2024

7 typov vzťahov medzi matkou a dcérou. Ako Váš vzťah ovplyvňuje dcérin život?

Ako sa hovorí, rodinu si nevyberieme, no a tento fakt je akýmsi základným kameňom našej budúcnosti a formuje našu osobnosť. Ľudia sú rôzni a mamy nie sú žiadnou výnimkou. Niektoré matky so svojimi deťmi nevychádzajú a niektoré tvoria so svojimi deťmi úžasný tím. No aj napriek tomu vždy máme svoje mamy radi, pretože láska matky je nekonečná. V tomto článku sa dočítate o 7-mich typoch vzťahov medzi matkou a dcérou a možných dopadov na formovanie Vášho života.

# 1  Ako sestry

V tomto prípade sú si matka a dcéra úplne rovné a správajú sa ako sestry. Niekedy so sebou aj súperia a týmto spôsobom sa chcú matky vyhnúť materstvu. Niekedy si roly môžu aj vymeniť, keď sa dcéra stane podporou a “matkou” vlastnej matke. Preberie tak zodpovednosť, opateru a ostatné rodičovské vlastnosti.

 

Ako to ovplyvní dcéru?

Dievčatá, ktoré sú vychovávané takýmito matkami sú často viac zodpovedné a stanú sa vodcami. Vážia si tak isté hranice medzi ľuďmi no zároveň sa môžu cítiť neľúbené, emocionálne zanedbávané a môžu mať strach z odmietnutia.

 

2 Women Smiling Near Black Textile

Zdroj: pexels.com

 

# 2  Najlepšie kamošky

Tento vzťah je založený na dôvere a matka sa tak stáva prvým človekom, za ktorým dcéra príde so svojimi problémami. Takýto typ matky je veľkou súčasťou života dcéry, stále ju podporuje, vždy vie čo povedať a stane sa tak pre svoju dcéru hocičím čo bude potrebovať: najlepšou kamoškou, expertkou na vzťahy, nákupnou spoločníčkou alebo s vami niečo “vyparatí”.

 

Ako to ovplyvní dcéru?

Dievčatá s takýmito matkami sa neboja čeliť výzvam a riskovať. To, že sa cítia byť milované a pochopené, nadväzujú priateľstvá a nemajú strach z odmietnutia.

 

Two Girls Standing Beside Concrete Wall

Zdroj: pexels.com

 

# 3  Ako cudzí ľudia

Ak sa snažíte svoju matku zo svojho života vynechať a ona je tá posledná, ktorá vie čo sa vo Vašom živote deje, Váš vzťah patrí do tejto kategórie. V tomto prípade, matka dcéra nezdieľajú medzi sebou svoje problémy alebo myšlienky (možno len tie najdôležitejšie) a až kým to nie je potrebné o sebe nič nevedia.

 

Ako to ovplyvní dcéru?

Deti, ktoré sú takto od svojich rodičov odcudzené majú najčastejšie problémy s depresiami, úzkosťami a nízkym sebavedomím. Navyše to môže viesť k frutrujúcim vzťahom s partnerom v budúcnosti. No na druhej strane, sa takéto dievča stane veľmi zodpovedným a samostatným, keďže sa so svojimi problémami musela vždy popasovať sama. 

 

Mother and Son in Kitchen

Zdroj: pexels.com

 

#4  Neváženie si toho druhého

Tento typ je veľmi podobný tomu predošlému no v tomto prípade je to iba jednostranne plus buď matka alebo dcéra musí byť samoľúba. Jedna z nich je tak zameraná iba na samú seba a stará sa viac o jej “obraz” v spoločnosti a čo si ľudia o nej myslia, viac ako na ich vzťah alebo človeka samotného. Snaží sa tak navonok pôsobiť bezchybne ale v skutočnosti si svoju matku/dcéru neváži.

 

Ako to ovplyvní dcéru?

V prípadoch, keď je matka samoľúba: Namiesto toho aby sa dcéra cítila byť milovaná stále potrebuje vidieť prejav emócii od druhých a stále sa ubezpečovať o pocitoch iných. No na druhej strane je dobrou podporou pre ostatných, je veľmi verná a je veľmi vnímavá čo sa týka iných ľudí.

Ak je dcéra samoľúba a matka sa nesnaží zmeniť jej správanie, môže tak z nej vyrásť sebecký človek, ktorý ignoruje druhých.

 

Girl Behind Woman Near Folding Chair

Zdroj: pexels.com

 

# 5  Opovrhovanie tým druhým

V tomto prípade ide opäť o jednostranné odvrhnutie, ktoré väčšinou prichádza od matky. Stáva sa to ak matka ignoruje a opovrhuje úspechmi svojej dcéry, nech robí čo chce. Matku tak ľahko ničím nezaujme a sama nikdy dcére nepovie, že je na ňu hrdá. Takto je matka voči všetkého ľahostajná a núti dcéru snažiť sa oveľa viac aby dosiahla nedosiahnuteľné veci.

 

Ako to ovplyvní dcéru?

Pri takejto výchove dcéry pociťujú hlbokú neistotou, cítia sa bezcenné a nehodné žiadnej pozornosti od iných. Navyše tak bažia po láske a uznaní.

 

Woman Wearing White Sleeveless Top

Zdroj: pexels.com

 

# 6  Ak je matka veľká fanúšička všetkého čo dcéra robí

V tomto prípade je matka najväčšou fanúšičkou svojej dcéry a chce aby si život užila naplno a zažila všetko čo sa dá. Takéto matky sú veľkou súčasťou života svojej dcéry a chcú ňou byť stále no nechcú si priznať, že aj v takomto vzťahu musia existovať hranice. Všetky úspechy svojej dcéry intenzívne prežíva v čom ju podporuje no zároveň od nej veľa vyžaduje. Často to pramení z nevydarených snov matky, ktoré si nesplnila alebo nezažila.

 

Ako to ovplyvní dcéru?

Dievča s takouto matkou často stráca seba a preto všetko v jej živote závisí na iných ľuďoch. Preto vždy potrebuje niekoho pri sebe a nie je schopná sa sama za seba rozhodnúť.

 

Woman Holding Go 11 Banner

Zdroj: pexels.com

 

# 7  Matka – diktátor

Táto kategória sa týka matky, ktorá riadi život svojej dcéry do poslednej bodky s istotou, že bez nej by nič nedokázala. Nikdy svojej dcére nedáva na výber a neváži si tak jej slová, nápady či názory. Navyše veľa od dcéry očakáva a zároveň tvrdí, že to robí pre dcérine dobre. Na oplátku potom dcéra začne potajme alebo verejne rebelovať. 

 

Ako to ovplyvní dcéru?

Dievčatá s takouto matkou sa vždy prílišne kritizujú, majú nízke sebavedomie a znevažujú vlastné názory čo môže viesť až k depresiám. Na druhej strane sú takéto dievčatá veľmi zodpovedné a verné čo sa vzťahov týka.

 

Woman Holding Her Head

Zdroj: pexels.com

 

Aký vzťah máte so svojou mamou Vy? Zmenili by ste na tom niečo alebo Vám to vyhovuje tak ako to je?

zdroj: brightside.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights