Je muž potrebný pri pôrode ženy? Toto sú najčastejšie PRE a PROTI

Narodenie dieťaťa je veľmi živým a vzrušujúcim momentom života každej ženy. V minulosti to bolo považované za akési tajomstvo, ku ktorému muži nemali prístup. V blízkosti rodičky boli len pôrodné asistentky, ktoré pomáhali uľahčiť dieťatku príchod na tento svet. V súčastnosti nie je nič nezvyčajné na tom, ak sa na pôrodnej sále nachádza aj otec dieťaťa – najmä v Európe a USA.

Prezradíme vám niekoľko výhod aj nevýhod týkajúcich sa pôrodu s vašim partnerom a povieme vám aj to, aké následky môžu vzniknúť z tejto významnej životnej udalosti.

Partnerské pôrody sú pôrody, kde je na nemocničnej sále okrem lekárov a pôrodných asistentiek aj niekto z blízkych rodiacej ženy.

Najčastejšie ide o otca dieťaťa. Hlavnou úlohou tohto pomocníka je podpora, upokojovanie a vytvorenie príjemnej atmosféry.

Samozrejme, že žena sa na začiatku rozhodne či bude niekoho potrebovať pri tejto dôležitej chvíli alebo sa so všetkým popasuje sama. Je ale možné, že niektoré si začnú klásť otázku, či by pri pôrode mal byť aj ich muž a či to nebude mať následky a v ich budúcom spolunažívaní.

Všetko závisí od vzťahu mužov k pôrodu. Koniec koncov, nedotiahnete ho na pôrodnú sálu násilím. Mali by ste sa s partnerom o všetkom porozprávať a urobiť konečné rozhodnutie. Prediskutujme si všetky výhody a nevýhody tohto dôležitého kroku.

Photo by Pixabay from Pexels

Argumenty PRE

  1. Manžel môže žene poskytnúť silnú morálnu podporu. Ako mnohí vieme, pre ženy je pôrod veľkým stresom, blízka osoba ich dokáže upokojiť a utešiť.
  2. Muž môže poskytnúť aj fyzickú pomoc. Počas pôrodu môže pomôcť pri správnom dýchaní svojej ženy, masírovať ju, pomôcť jej na toaletu alebo ju aspoň držať za ruku. Takáto pomoc bude neoceniteľná.
  3. Bude ju ochraňovať a uistí sa, že nikto z personálu jej neublíži. Bohužiaľ, existuje mnoho smutných príbehov, ktoré sa skončili nešťastne. Vďaka tomu môže muž sledovať, ako zaobchádzajú s jeho ženou, čo jej podávajú a ako sa o ňu starajú. Budúca mamička bude pokojnejšia, pretože vie, že ma pri sebe niekoho, kto dokáže odkontrolovať celý proces pôrodu.
  4. Takýto pôrod dokáže oboch manželov ešte viac zblížiť. Ide o špeciálny „sviatok“, ktorý im navždy zmení životy. Vďaka tomu sa z páru stáva tím – manžel prejavuje potrebu byť potrebným a nápomocným.
  5. U muža sa začne budovať zodpovednosť za rodinu. Psychológovia poznamenávajú, že muži, ktorí sa zúčastnili pôrodu, sa stali zodpovednejšími otcami a so svojimi deťmi trávia omnoho viac voľného času.

Argumenty PROTI

  1. Pre mužov je to tiež obrovský stres, ktorý môže vyvrcholiť šokom či pocitom nevoľnosti alebo dokonca odpadnutím.
  2. Žena môže pociťovať rozpaky a nepohodlie, ak ju jej muž vidí v tomto neatraktívnom stave.
  3. Manžel môže ženu dráždiť. Je to pre ňu ťažké a bolestivé, je unavená a dokáže sa nahnevať na všetko, čo sa hýbe. Muž by túto situáciu mohol len zhoršiť.

Niektorí ľudia k nevýhodám pridávajú aj fakt, že u muža sa môže narušiť príťažlivosť voči jeho žene po všetkom, čo videl na pôrodnej sále.

Áno, môže sa to stať, ale len v prípade, ak muž nebol pripravený na to, čo sa odohráva pri pôrode a išiel tam pod nátlakom svojej ženy. Ak je muž rázne proti tomu, aby bol pri samotnom pôrode, nikto by ho nemal presviedčať o opaku.

Photo by Pixabay from Pexels

Uvedieme si príklad: muž ostane pri žene len do času, kým zažíva kontrakcie a iné problémy spájajúce sa s predpôrodnými stavmi. Keď nastane čas pôrodu, ostane za dverami pôrodnej sály. Manželka tak dostane podporu od blízkeho človeka a manžel nebude trpieť psychickou traumou.

Ak muž aj napriek tomu súhlasí a trvá na tom, aby bol pri ženinom pôrode, potom je na mieste, aby spolu navštevovali predpôrodné kurzy. Obala zistia, čo môžu pri pôrode očakávať, čo robiť a ako prežiť tento náročný deň. Ak si partneri navzájom dôverujú a v ich rodine vládne pokoj a láska, spoločný pôrod je dokonalým riešením pre ešte väčšie zblíženie.

 

Tento vzrušujúci a zároveň intímny moment vás dokáže navždy zmeniť. A v okamihu, keď vezmete do náručia svoje dieťa, prejdete si so ženou po tejto náročnej ceste až do úspešného konca, verte, že na to nikdy nezabudnete.

Rozhodnutie je však len vás dvoch. Zvážte všetky pre a proti a pokúste sa s vašimi partnermi porozprávať čo najúprimnejšie o tejto závažnej situácii. Možnosť privedenia dieťatka na tento svet sa vyskytne len párkrát za život, niekedy nikdy, preto je dôležité, aby ste mali pri sebe niekoho, kto vám bude skutočnou oporou.

V súčastnosti existuje mnoho populárnych alternatív pôrodov. Mladé matky čoraz viac vyhľadávajú prirodzenejšie a optimálne spôsoby, ako priniesť dieťa na svet. V modernej spoločnosti by preto nemalo byť miesto pre konzervativizmus. Ničoho sa nebojte a rozhodnite sa podľa toho, čo vám hovorí vaše srdce. Koniec koncov, každá matka vie, čo je najlepšie pre jej dieťa.

Photo by Wayne Evans from Pexels

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Je muž potrebný pri pôrode ženy? Toto sú najčastejšie PRE a PROTI”