Zabudnutý lekár zachránil tisíce životov vďaka mrkvovej polievke. Jeho príbeh je neuveriteľný

Meno Ernst Moro Vám pravdepodobne nie je určite známe. Je to možno aj tým, že v knihách sa o ňom veľa nedočítate a ani o ňom neuvidíte filmy v televízii.

No doktori tohto Rakúskeho pediatra poznajú ako význačného špecialistu, ktorého objavy pomohli zachrániť tisícky detí a v medicíne sú stále používané.

Ernst Moro sa narodil v roku 1874 v Ľubľane (Slovinsko), ktorá bola súčasťou vtedajšieho Rakúsko-Uhorska. Študoval na univerzite v Grazi (Rakúsko) a neskôr sa stal profesorom pediatrie na Heidelbergskej univerzite v Nemecku.

Pediatria sa v tom čase ešte len vyvíjala ako nezávislý odbor medicíny v Európe. Úmrtnosť detí bola vtedy veľmi vysoká, dosahujúca pomaly až 25%. Jedným z dôvodom úmrtia tisícok detí bola hnačka. Doktor Moro však našiel spôsob ako tieto deti zachrániť a jeho liek bol jednoduchý no geniálny zároveň

 

The Story of a Humble Doctor Who Saved Thousands of Babies With His Carrot SoupZdroj: Wikimedia Commons

Ernst Moro navrhol deťom podávať mrkvovú polievku pripravenú podľa jeho vlastného receptu. Na Morovu mrkvovú polievku potrebujete len 3 ingrediencie:

  • 500 gramov mrkvy
  • vodu
  • soľ

Predtým ako začnete polievku variť, očistite a umyte mrkvu, ktorú potom dáte do vriacej vody a varíte až kým nezmäkne. Uvarenú mrkvu potom pretlačíte cez sitko a do zmesi pridáte vodu aby sa celkový objem rovnal jednému litru. Na záver pridáte štipku soli.

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

Zistilo sa, že táto jednoduchá polievka zastavila hnačku u detí, dokonca aj v tých najhorších prípadoch a tak zachránila tisícky detí. Neskôr štúdie poukázali na, že oligosacharidy, ktoré sa nachádzajú v tejto mrkvovej polievke zabraňujú baktériám zachytávať sa na stenách čriev čím sa zastavila hnačka.

Časom bol tento liek nahradený antibiotikami a liekmi proti hnačke no v minulosti táto polievka výrazne zvýšila mieru prežitia u detí.

Odhliadnuc od jeho život zachraňujúcej mrkvovej polievky, existuje mnoho iných jeho objavov, ktoré sa stali medzníkom modernej pediatrie.

 

  • Objavil takzvaný Morov reflex, ktorý pomáha odhaliť detskú mozgovú obrnu u detí
  • Zaviedol pojem “prvý trimester” a popísal základné znaky tohto obdobia tehotenstva
  • Vyvinul jednoduchý kožný test na tuberkulózu, ktorý sa používal až do 60. rokov minulého storočia
  • Zistil, že telá dojčených detí bojujú s baktériami efektívnejšie v porovnaní s deťmi, ktoré boli prikrmované pomocou fľaše

Doktor Moro ukončil svoju kariéru na Heidelbergskej univerzite v roku 1936 a pracoval ako súkromný pediater až do roku 1948.

Počuli ste už niekedy o doktorovi Morovi a jeho zázračnej polievke?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zabudnutý lekár zachránil tisíce životov vďaka mrkvovej polievke. Jeho príbeh je neuveriteľný”