Zaslúžime si to: 11 komunikačných schopností, ktoré zmenia váš vzťah k lepšiemu

Úspech vášho vzťahu závisí od vašej schopnosti komunikovať. Aj v prípade, kedy dvaja ľudia majú spoločné ciele, hodnoty a záujmy, je možné že sa nakoniec rozídu, ak nebudú diskutovať o svojich myšlienkach a pocitoch.

Ak nedokážete konštruktívne hovoriť s partnerom, možno je načase načerpať nejaké komunikačné schopnosti.

Postupujte takto:

  1. Vždy prejavujte rešpekt, aj keď s partnerom nesúhlasíte

Za žiadnych okolností by ste nemali kričať a nadávať na svojho partnera. Buďte k nemu rovnako zdvorilí ako k akejkoľvek inej osobe. V opačnom prípade sa vaše rozhovory veľmi rýchlo vymknú spod kontroly.

The Powerful Mind

 

  1. Každý večer si vyhraďte hodinu bez telefónov

Smartphony sú našimi každodennými spoločníkmi, no nemali by narušovať vzťahy. Aj v prípade, že robíte niekoľko vecí naraz, používanie telefónu pri komunikácii s partnerom vyzerá neslušne, bez ohľadu na to, ako dôsledne ho počúvate.

Každý večer venujte čas rozhovoru bez telefónov. Klasická diskusia z oči do očí je viac ako jedna správa odoslaná cez telefón.

The Powerful Mind

 

  1. Pamätajte na pravidlo 5:1

Špecialista na vzťahy John John Gottman hovorí, že pre každú negatívnu interakciu v zdravom vzťahu je najmenej päť pozitívnych.

Ak dávate konštruktívnu kritiku, dajte tiež najavo, že svojho partnera milujete a rešpektujete, aj keď ste práve urazení alebo sa na neho hneváte.

The Powerful Mind

 

  1. Pred odpoveďou sa zhlboka nadýchnite

Pri náročnom rozhovore je ľahké prísť o dobrú náladu, ale slová, ktoré ste vyslovili už, nemôžete vrátiť späť. To platí najmä v situácii, keď partner reaguje na vaše slová negatívne a zdá sa vám to nespravodlivé.

Prijatie kritiky môže byť ťažké, preto napočítajte do päť, v mysli si nacvičte, čo chcete povedať, a potom reagujte čo pokojnejšie.

The Powerful Mind

 

  1. Nevyťahujte minulosť

Zamerajte sa na prítomnosť. Nemá zmysel objasňovať už dávno ujasnené konflikty, pokiaľ si nie ste stopercentne istí, že sa hodia do vašej konverzácie.

Nikdy nevyťahujte minulosť, len aby ste sa ochránili alebo odvrátili partnerovu pozornosť od pálčivej témy.

The Powerful Mind

 

  1. Sledujte neverbálne signály, nielen slová

Telo často dáva najavo naše skutočné emócie. Venujte pozornosť neverbálnym signálom partnera; čo vám hovoria o jeho stave?

Ak sa slová líšia od reči tela, jemne sa podeľte o svoje postrehy a opýtajte sa, či pred vami skrýva svoje skutočné pocity. Neobviňujte ho z klamstva – len ho požiadajte, aby vám to vysvetlil.

The Powerful Mind

 

  1. Usilujte sa nájsť riešenie, nie vyhrať

Existuje staré príslovie: „Je lepšie byť šťastný, než mať pravdu.“

Dobré vzťahy sú založené na kompromisoch. Budete úspešnejším párom, ak sa budete snažiť riešiť problémy, a nie sa utvrdzovať vo svojej nevine.

The Powerful Mind

 

  1. Porozprávajte sa medzi 4 očami

Komunikácia prostredníctvom SMS alebo e-mailu nenahradí konverzáciu naživo.

Ak chcete skutočne porozumieť postoju vášho partnera, musíte ho vidieť a počuť tón jeho hlasu, gestikuláciu, výraz tváre a držania tela.

The Powerful Mind

 

  1. Zmeňte slová partnera

Ak si nie ste istí, či ste partnerovi porozumeli správne, použite zrkadlové počúvanie. To mu poskytne šancu napraviť nedorozumenia.

Môžete napríklad začať frázami, ako napríklad „Tým si chcel povedať, že…“ a „Ak rozumiem správne, hovoríš že,…“.

Poupravte jeho vlastné slová, aby ste dokázali, že sa úprimne snažíte pochopiť ich významu.

The Powerful Mind

 

  1. V prípade potreby si dajte pauzu

Všetci sme niekedy plní emóciami. Ak ste počas rozhovoru príliš znepokojení, nahnevaní alebo naštvaní, odíďte z miestnosti na niekoľko minút, aby ste si vedeli usporiadať svoje myšlienky.

The Powerful Mind

 

  1. Keď príde čas na odpustenie, nebráňte sa

Rešpektovanie človeka znamená uznanie jeho práva na chyby. Ak je pre vás váš vzťah dôležitý, nemôžete si dovoliť byť klbkom zlosti a zákernosti.

Ak sa partner úprimne ospravedlnil a pokúsil sa učiniť nápravu, odpustite mu. V opačnom prípade vás bude skrytá zášť zožierať zvnútra mesiace, ak nie roky. Postupom času otrávi celý váš vzťah.

The Powerful Mind

 

 

zdroj: http://powerfulmind.co/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zaslúžime si to: 11 komunikačných schopností, ktoré zmenia váš vzťah k lepšiemu”