Čo je „rodič vrtuľník“ a ako to môže zničiť život vášho dieťaťa?

Keď sa deti takýchto rodičov pobijú na ihrisku, prvá vec, ktorú rodičia urobia je, že zavolajú mamám ostatných detí. Sú tak veľmi sústredení na úspechy svojich detí, že im pomáhajú v škole písať eseje a robiť projekty. Sú to rodičia s nadmernou ochranou, ktorí sa vznášajú nad svojimi deťmi ako vrtuľníky a ovládajú každý ich pohyb. Neexistuje spôsob, ako sa skryť pred ich bdelým okom.

Na stránke Bright Side sme zistili, aké sú typické vlastnosti „rodiča vrtuľníka“ a prečo to môže byť pre deti nebezpečné. Prečítajte si náš článok až do konca, aby ste sa dozvedeli, čo môžete urobiť, aby ste sa zbavili štýlu „rodič vrtuľník“, ak ste teraz takýmto rodičom.

 

Čo je „rodič vrtuľník“ a ako zistiť, či ste jedným z nich

Dr. Haim Ginott v roku 1969 zaviedol pojem „rodič vrtuľník“. Tento pojem sa používa ako vymedzenie nadmernej rodičovskej ochrany. Títo rodičia až príliš dôkladne kontrolujú každý aspekt života svojich detí. Môže to vyzerať ako keby sa pomyselne  vznášali nad svojimi deťmi ako vrtuľníky. Ďalšie výrazy, ktoré sa používajú na opis tohto javu sú: „rodičovský buldozér“ alebo „rodičovská kosačka na trávu“.

Podľa odborníkov je „rodič vrtuľník“ v súčasnosti obľúbeným spôsobom rodičovstva. Jedným z dôvodov je to, že rodičia chcú odstrániť všetky možné zdroje sklamania v živote svojich detí. Títo rodičia sú príliš aktívni, pokiaľ ide o ochranu ich detí pred všetkými možnými hrozbami a nakoniec obmedzujú aj slobodu svojich detí. Bránia tomu aby konali samy za seba, robiť vlastné rozhodnutia a učili sa tak z vlastných chýb.

Metóda „rodič vrtuľník“ má niekoľko druhov a odlišností. Tu je niekoľko znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste „rodič vrtuľník“:

  • Vaše dieťa držíte „na vodítku“. Doslova sa stávate tieňom svojho dieťaťa a sprevádzate ho všade, od školy až po narodeninové oslavy priateľov. Keď sa niekto niečo opýta vášho dieťaťa, odpovedáte za neho.

    • „Chodíte v jeho stopách“. Namiesto toho, aby ste pomohli svojmu dieťaťu aby samo vyriešilo problém (s malou potrebou vašej pomoci), ponáhľate sa a urobíte všetko za neho. Ak má vaše dieťa konflikt so spolužiakom, namiesto učenia svojho dieťaťa, ako sa má správať v takýchto situáciách, zavoláte učiteľovi alebo rodičom druhého dieťaťa.

    • Nenecháte svoje dieťa zlyhať. Chcete, aby vaše dieťa vždy uspelo, príliš sa zapájate do školského života svojho dieťaťa, nezameriavate sa iba na to a raz za čas zavoláte aj jeho učiteľovi. No idete ešte ďalej a píšete ich eseje, robíte ich projekty a zabezpečujete, aby vaše dieťa dostalo učiteľa, trénera alebo triedu, o ktorej si myslíte, že im pomôžu uspieť v štúdiu.
    • Život pre nich robíte príliš bezpečným. Pevne veríte, že vaše dieťa by malo mať na bicykli pomocné kolesá. Takmer máte infarkt, keď vaše dieťa cestuje so svojou triedou. Nadmerne ochranársky rodičia sa nevedia uvoľniť a neustále vidia smrteľné nebezpečenstvo pre svoje deti vo všetkých a vo všetkom.

 

Prečo môže byť takýto druh rodičovstva škodlivý pre vaše dieťa?

Prečo môže byť prehnaná rodičovská ochrana škodlivá pre vaše dieťa?
Ak sa spýtate rodičov s nadmernou ochranou svojich detí, prečo si vybrali pri výchove práve túto stratégiu, s najväčšou pravdepodobnosťou vám povedia, že to robia preto, lebo milujú svoje deti a chcú, aby ich život bol šťastnejší. Tento prístup k výchove detí však v skutočnosti spôsobuje situácie, keď deti jednoducho nevedia ako sa vyrovnať s vlastnými zlyhaniami a frustráciou v dospelosti.

Štúdie ukázali, že stratégia výchovy „rodič vrtuľník“ môže u študentov vysokých škôl viesť k vyhoreniu v škole. Ďalšia časť výskumu spája výchovu rodičov s vysokou úrovňou depresie a nízkou spokojnosťou so životom.

Deti nadmerne ochranárskych rodičov nemajú možnosť poučiť sa zo svojich vlastných chýb a nevedia v dospelosti sami robiť dôležité rozhodnutia. „Rodič vrtuľník“  navyše dáva deťom signál, že im neverí, že dokážu robiť veci samy. To môže neskôr viesť k nízkej sebaúcte.

Čo môžete robiť, aby ste ukončili takého rodičovstvo navždy?

 

Ak ste zistili, že ste „vinní“ z niektorých znakov „rodič vrtuľník“, ktoré sme spomenuli vyššie, existuje niekoľko účinných krokov, pomocou ktorých môžete zmeniť svoj štýl rodičovstva:

  • Znovu zvážte rozvrh svojho dieťaťa a uistite sa, že má dostatok času a priestoru, aby sa mohlo venovať svojim záľubám. Voľný čas bez naplánovaných aktivít zvýši predstavivosť vášho dieťaťa a pomôže mu rozhodnúť sa v tom, čo skutočne chce robiť.

  • Dôverujte viac svojim deťom a dávajte im niekoľko denných prác, ktoré sú primerané ich veku.

    • Nechajte svoje dieťa zlyhať, aby sa poučilo z vlastných chýb. Je to dôležitá súčasť rastu a učenia sa, ktorá vášmu dieťaťu pomôže vyrovnať sa so zlyhaním a sklamaním v dospelosti. Tento krok pomôže tiež vám ako rodičovi, prijať chyby svojho dieťaťa.

    • Naučte sa ustupovať a nechajte svoje dieťa riskovať. Učením sa zvýši sebaúctu vášho dieťaťa. Dajte im vedieť, že ste vždy ochotný im pomôcť, keď vás potrebujú, ale nezasahujte do ich každodenného rozhodovania.

    • Ak máte pocit, že sami neviete nájsť dobrý štýl rodičovstva, poraďte sa s odborníkom na rodičovstvo alebo rodinným psychológom.

Čo si myslíte o metóde „rodič vrtuľník“? Ak máte deti, aký je váš rodičovský štýl a prečo ste si ho vybrali?

zdroj: brightside.com

zdroj foto: pexel.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čo je „rodič vrtuľník“ a ako to môže zničiť život vášho dieťaťa?”